Back to top

Harmadszor volt nyílt nap Vásárhelyen

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán számos képzés közül választhatnak a tanulni vágyók. Az érdeklődő középiskolások ezúttal abból kaphattak ízelítőt: milyen komoly digitális tudásra van manapság szüksége egy agrárszakembernek.

A mezőgazdaság nagyon színes: az első nyílt napon a mikrobák világába vezették be az érdeklődőket, a másodikon a hobbigalambászat volt a téma, a harmadikon pedig az agrárium új irányvonalairól hallhatnak a fiatalok. Ezekkel a szavakkal köszöntötte pénteken Hódmezővásárhelyen, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán Mikó Edit dékán a középiskolásokat. Az űrtechnológia megoldásai itt vannak, a jövő szakembereinek az is a feladata lesz, hogy mindezt alkalmazni tudják. Aki a vásárhelyi karon végez, annak értékálló diploma lesz a kezében, hangsúlyozta. 

A nyílt napok tematikáit úgy szervezték, hogy a technikai tudnivalókon - mi a jelentkezés határideje, milyen követelményeknek kell megfelelni - túl azokat érdekes előadásokkal is bővítették. Hisznek abban, hogy mezőgazdásznak lenni nem puszta szakma, hanem hivatás.

Élelmiszer-iparral, természetvédelemmel, agráriummal kapcsolatos tudásra mindig szükség lesz, ennek egy szeletét biztosítja a vásárhelyi kar.

A végzett fiatalok képesek a jó minőségű alapanyagok előállítására, a vidékfejlesztési rendszerek művelésére, igazgatására, természeti kincseink megóvásra, hangsúlyozta a dékán. 

Számtalan alapképzésre, magyar és angol nyelvű képzésre, felsőoktatási szakképzésre is várják az érdeklődőket. Levelező tagozaton egyre emelkedik az átlagéletkor, hiszen tanulni sosem késő, fogalmazott Mikó Edit. A digitalizáció nagyon fontos az agráriumban, de nem szabad elfelejteni, hogy a technika van az emberért, és nem fordítva..

Ahhoz, hogy a legokosabb eszközöket megfelelően használhassuk, szükség van a mély, megalapozott gazdásztudásra. 

Okos megoldások és robottechnológia alkalmazása az állattenyésztés területén címmel dr. Csiba Anita tartott előadást
Okos megoldások és robottechnológia alkalmazása az állattenyésztés területén címmel dr. Csiba Anita tartott előadást

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A megbecsült agrárium képes a minőségi termékek előállítására

A magyar agrártársadalom képes hagyományos értékei megtartása mellett, a kormány támogatását élvezve, az új idők kihívásaival szembenézve, megfelelő mennyiségű, minőségű és biztonságos élelmiszerrel ellátni a lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor a Magyar Közgazdasági Társaság 60. közgazdász vándorgyűlésén, Szegeden.

Újra pályázható lesz a mezőgazdasági kisüzemek támogatása

Módosították a „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” című (VP2-6.3.1-20 kódszámú) felhívást, melynek következtében újra nyitják a konstrukciót. A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja új szakasszal került kiegészítésre, így a támogatási kérelmek benyújtására a hetedik szakasz keretében, 2022. november 17. – 2022. november 30. között lesz lehetőség.

Műanyag-újrahasznosító üzemet adtak át Herenden

Újrahasznosító üzemet adták át a herendi Jágerparkban, az új üzemben mezőgazdasági műanyaghulladékból állítanak elő granulátumot, amely mezőgazdasági műanyag termékek gyártásához szolgál alapanyagaként.

A kormány elkötelezett a dróntechnológia sikere iránt

A kormány elkötelezett abban, hogy Magyarország sikerrel alkalmazza a dróntechnológiát, a rendelkezésre álló eszközökkel ösztönzi az elterjedést - mondta Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára a 4. Drón Konferencia és Expo megnyitóján Budapesten.

Magyarországon biztosított a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel történő ellátása

Fontos szem előtt tartani, hogy az élelmiszerek iránti kereslet viszonylag rugalmatlan, a mindennapi betevőre mindig szükség lesz, ezért az ágazatba való körültekintő befektetés, az értékteremtő beruházás mindig megtérül - mondta Nagy István agrárminiszter a 15. Business Days konferencián, kedden, Tapolcán.

Elindult a kiemelten kedvező kamatozású Agrár Széchenyi Beruházási Hitelprogram MAX

Az új, államilag kiemelten támogatott hiteltermék széles körben felhasználható agrárberuházási hitelcélok, illetve hozzá kapcsolódó forgóeszköz beszerzésre. A hitel nagyban elősegítheti az agrárvállalkozások fejlesztési elképzeléseinek megvalósítását.

Történelmi lehetőség, történelmi felelősség

Országos tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szeptember 19-én Gödöllőn. A közgyűlés résztvevői – a tisztújítás mellett – értékelték az elmúlt 4 év munkáját és meghatározták az elkövetkező időszak feladatait is.

Csúcsgenetikai képességek továbbörökítését segíti a MATE új állatállomása

Speciális állatállomással bővült a MATE Kaposvári Campusán működő Embrió-átültető Központ. A fejlesztés a napi kezeléshez és az embrió-átültetés előkészítéséhez biztosít nagy biztonságú, stresszmentes, elkülönített környezetet. Mindez nélkülözhetetlen az ott tartott magas genetikai értékű donorállatok csúcsgenetikai képességeinek továbbörökítéséhez.

A mobil sajtáros fejőgép és az utófürösztő használata kisgazdaságban

Háztáji kisgazdaságként mobil sajtáros fejőgépet használunk. Egy kiépített fejőberendezés jóval költségesebb lett volna, illetve az istálló kialakítása sem tette teljes egészében lehetővé. Kicsivel kevesebb, mint két évvel ezelőtt – az első tehenem ellése előtt két nappal – vásároltuk meg a mobil sajtáros fejőgépet, mely azóta is remek szolgálatot tesz.

Indokolt a húsmarhatartás

Augusztus végén tartották Nyitrán a hagyományos Agrokomplex mezőgazdasági kiállítást, amire Pomichal István és a lajosmizsei Charolais Kft. közösen vittek húsmarha bikákat és üszőket. A bemutatott charolais-állomány megkapta a kiállítás fődíját, az Arany Sarlót. Pomichal István agrármérnökkel, állatminősítő bíróval beszélgettünk, aki jelenleg egy Pozsony melletti falu, Fél polgármestere.