Back to top

Harmadszor volt nyílt nap Vásárhelyen

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán számos képzés közül választhatnak a tanulni vágyók. Az érdeklődő középiskolások ezúttal abból kaphattak ízelítőt: milyen komoly digitális tudásra van manapság szüksége egy agrárszakembernek.

A mezőgazdaság nagyon színes: az első nyílt napon a mikrobák világába vezették be az érdeklődőket, a másodikon a hobbigalambászat volt a téma, a harmadikon pedig az agrárium új irányvonalairól hallhatnak a fiatalok. Ezekkel a szavakkal köszöntötte pénteken Hódmezővásárhelyen, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán Mikó Edit dékán a középiskolásokat. Az űrtechnológia megoldásai itt vannak, a jövő szakembereinek az is a feladata lesz, hogy mindezt alkalmazni tudják. Aki a vásárhelyi karon végez, annak értékálló diploma lesz a kezében, hangsúlyozta. 

A nyílt napok tematikáit úgy szervezték, hogy a technikai tudnivalókon - mi a jelentkezés határideje, milyen követelményeknek kell megfelelni - túl azokat érdekes előadásokkal is bővítették. Hisznek abban, hogy mezőgazdásznak lenni nem puszta szakma, hanem hivatás.

Élelmiszer-iparral, természetvédelemmel, agráriummal kapcsolatos tudásra mindig szükség lesz, ennek egy szeletét biztosítja a vásárhelyi kar.

A végzett fiatalok képesek a jó minőségű alapanyagok előállítására, a vidékfejlesztési rendszerek művelésére, igazgatására, természeti kincseink megóvásra, hangsúlyozta a dékán. 

Számtalan alapképzésre, magyar és angol nyelvű képzésre, felsőoktatási szakképzésre is várják az érdeklődőket. Levelező tagozaton egyre emelkedik az átlagéletkor, hiszen tanulni sosem késő, fogalmazott Mikó Edit. A digitalizáció nagyon fontos az agráriumban, de nem szabad elfelejteni, hogy a technika van az emberért, és nem fordítva..

Ahhoz, hogy a legokosabb eszközöket megfelelően használhassuk, szükség van a mély, megalapozott gazdásztudásra. 

Okos megoldások és robottechnológia alkalmazása az állattenyésztés területén címmel dr. Csiba Anita tartott előadást
Okos megoldások és robottechnológia alkalmazása az állattenyésztés területén címmel dr. Csiba Anita tartott előadást

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A fiatalokat szeretnék az agráriumba csábítani

„Az előttünk álló kihívásokra a válaszok a tudásban, a tudományban keresendők és találhatók, ez az egyik legfőbb üzenete a pápai agrárexpónak. A generációk találkozása és annak a felismerése, hogy a tudásra, tudományos eredményekre a kihívásokra való küzdelemben szükség van és az jelenti a megoldást” – emelte ki megnyitó beszédében Nagy István agrárminiszter a XXV. Pápai Expo és Agrár Pikniken, pápán.

Valódi problémára valódi megoldás

A robotfejésre alkalmatlan tehenek jelenleginél értékteremtőbb és jövedelmezőbb hasznosításának modelljét dolgozta ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idei egyetemi ötletversenyének győztes csapata.

Jubilál a Pápai Expo és Agrárpiknik

Idén jubilál, 25. alkalommal kerül megrendezésre a Pápai Expo és Agrárpiknik, május 13-14-én. A nagyszabású esemény – melynek főszervezője a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – programjában most is kiemelt hangsúllyal jelenik meg a pályaorientáció és a generációváltás.

Hétfőig célszerű igényelni az idei az agrárbiztosítási díjtámogatást

Azok a gazdálkodók, akik Magyar Államkincstárhoz benyújtott egységes támogatási kérelemben ezt külön igénylik, akár 70 százalékát is visszakaphatják idén befizetett agrárbiztosításai díjaiknak. A szankciómentes igénylésre idén a hétvégére tekintettel május 15 helyett május 16-ig van lehetőség, ezt követően késedelmi szankcióként a támogatási összeg minden munkanapnyi késedelem után egy százalékkal csökken.

Már csak egy hétig adhatók be szankciómentesen az egységes kérelmek

2022. május 8-ig 111.676 egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ennek több mint 76 százalékát, 85.415 darabot a kamarai falugazdászok segítségével. A kérelmek 2022. május 16-ig nyújthatók be szankciómentesen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri a termelőket, hogy ne hagyják az utolsó pillanatokra az ezzel kapcsolatos ügyintézést.

Mobiltelefonos emlőshatározó alkalmazást készített az MME

A Magyarországon élő emlősállatok azonosítását segítő, ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazást készített a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület - tájékoztatta az MME az MTI-t.

A krízis esélyt is jelent a mezőgazdaságnak

A pénzügyi megalapozottság, a termékpálya-szemlélet és a tartós ellátáslánc-kapcsolatok jelentenek előnyt a komplex beruházásokra pályázók számára a 2023-2027-es támogatási ciklusban – mondta Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében rendezett szakmai fórumon Hódmezővásárhelyen.

Ökológiai gazdálkodásnak is jelentős szerep jut az új Közös Agrárpolitikában

Az ökológiai gazdálkodás témában megtartott éves ágazati szakmai napon a jelenlévők áttekintették a hazai ökológiai gazdálkodás aktuális trendjeit és kihívásait. A fókuszban ezúttal az Agrárminisztérium gondozásában napvilágot látott Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (ÖCST) című stratégiai dokumentum állt.

A digitalizációval a hatékonyság és az eredmény a cél

Hol találkozik az élelmiszer és az informatika? Hogyan segítheti a digitalizálás a belső folyamatok bővítését, optimalizálását? Mely folyamatok digitalizálhatók az élelmiszeriparban? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ az Innoskart Klaszter, az iFood Élelmiszer Klaszter és az innomine DIH szakmai beszélgetésén.

A kertészeti-borászati oktatás utolsó fellegvára

A Komárom járásbeli Karva szakiskolájában járt tudósítónk. A rendszerváltozáskor szinte minden magyarlakta járásban volt hasonló magyar tannyelvű vidékfejlesztési – vagy még inkább mezőgazdasággal foglalkozó – szakközépiskola. Azóta, ahogy a mezőgazdaság ázsiója megkopott Szlovákiában, és ahogy a mezőgazdaság súlya csökkent a GDP-ben, a mezőgazdaságban dolgozók és az őket képző szakiskolák száma is csökkent.