Back to top

A szívószálak metamorfózisa: vissza az eredetihez

Szívószálak műanyagból, papírból, fémből. Mindegyik felvet valamilyen problémát. Egy ökológiai cég visszatér az eredetihez: gabonaszárakból készíti a szívószálakat, és egyre bővül a piaca.

A szalmából készült tárgyak piaca valóságos forradalmat él át. A műanyagot már nem használhatjuk mindenhol és nem is látjuk szívesen, de az azt helyettesíteni kívánó papír sem tökéletes. Egy ökológiai vállalkozás ezt a problémát kívánta áthidalni, és egy olyan megoldást kínál, amely a legközelebb áll a

szívószálak eredetéhez.

Már nem lehet műanyag evőeszközöket kapni az elviteles ételekhez, helyette gyakran fából vagy ehető anyagból készülteket adnak az ételek mellé, és a tányérokat is ez jellemzi.

Műanyag szívószállal az italt esetleg otthon lehet meginni, mert minden gyorsétteremben papír szívószálat kínálnak, amiért gyakran még külön is kell fizetni.

De nem mindig működnek igazán jól, gyorsan átnedvesednek, és  könnyen eltömődnek. Ahelyett, hogy élveznénk az italt, azon tűnődünk, vajon tényleg olyan rossz-e a műanyag szívószál a környezetre? Egyre több helyen kapni fémből készült szívószálakat, amelyek újra felhasználhatóak és tartósak ugyan, de a tisztításuk problémás.

 A szívószálaknak eredetileg természetes üreges növényi csövecskéket, azaz gabonaszárakat használtak. Az évek során az ilyen természetes szívószálak feledésbe merültek, és átadták helyüket az uralkodó műanyagnak.

Az utóbbi időben a trendek ismét megfordulni látszanak: most már a műanyag csövecskéket hanyagoljuk és minden más alternatíva nagyon népszerű. Az újrafelhasználható fém szívószálak, a papír szívószálak és most már a szalma szívószálak is visszatértek.

Az Eco Value vállalkozás rozs-szalmából készült szívószálakat kínál. A

betakarítás után, a szalmát raktárakba szállítják, osztályozzák,  és feldolgozzák. Azokat a szárakat, amelyek nem felelnek meg a szívószállá válás kritériumainak, állati takarmányként használják fel. Ennek köszönhetően semmi sem vész kárba. A lengyel Eco Value havonta körülbelül 1,7 millió darab minősített természetes szívószálat készít, amelyek mikrobiológiailag biztonságosak a mikrohullámú sterilizálási folyamatnak köszönhetően.

Íz- és szagtalanok, semmilyen módon nem befolyásolják az elfogyasztott folyadékot, és tartósabbak, mint a papírból készültek.

A műanyagtól való elfordulás a gyökerekhez és a természetességhez való visszatérést jelenti. Számos vállalat tesztel olyan környezetbarát megoldásokat, amelyek mezőgazdasági termékeket vagy akár azok hulladékát használja. Egyre népszerűbb a fa, a szalma, a kukoricaszár vagy a szójaviasz. Az ökológiai helyettesítő anyagok piaca határtalan, ehhez a mezőgazdasági termelés nagy és értékes nyersanyagforrást jelenthet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/topagrar

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az idei debreceni virágkarneválon

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség - jelentették be a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.