Back to top

Avokádó a célkeresztben a Macfruton

Mint jeleztük, az idei Macfrut kiállításon számos szakmai program várja az érdeklődőket a Rimini Expo Centerben, május 4-6. között. A harmadik nemzetközi trópusi gyümölcsökkel foglalkozó konferencián az avokádó áll a középpontban.

Európában ez az egyetlen, kimondottan trópusi gyümölcsök forgalmával, kereskedelmével foglalkozó tanácskozás, amihez tematikus kiállítási szekció is tartozik. Az eseményt az olasz NCX Drahorad nagykereskedő és marketing-tanácsadó cég szervezi 2022. május 6-án.

Szerte a világon élénken érdeklődnek a kereskedők és fogyasztók az avokádó iránt, amit szuperélelmiszerként tartanak nyilván és számos formában elkészítve lehet fogyasztani.

tropical_fruit_congress.jpg

Fotó: Fruitecom
A tanácskozáson kereskedők és termesztők osztják meg tudásukat, tapasztalataikat a trópusi gyümölcsök kereskedelméről, a legjobb szállítási módokról, piaci trendekről, technikai és technológiai újdonságokról.

Az utóbbi öt évben exponenciálisan nőtt az európai avokádófogyasztás, a legnagyobb növekedés Lengyelországban történt, ahol 123%-kal több fogyott belőle. De több mint megduplázták avokádófogyasztásukat a német, spanyol és olasz vásárlók is. Dániában és Franciaországban nem egészen ötödével, Svédországban 13, az Egyesült Királyságban 5%-kal több avokádót adtak el.

Egy főre eső fogyasztásban Dánia vezet évi majdnem 2,5 kilogrammal, a következők Spanyolország, Hollandia, Nagy-Britannia, Franciaország és Svédország, ahol mindenütt több mint két kiló avokádót esznek meg egy évben egy főre vetítve.

Olaszországban is rohamosan bővül a trópusi gyümölcsök forgalma, a nagykereskedők adatai szerint egy év alatt 30% volt a növekedés. Az avokádó viszont nem túl népszer az olaszok körében, az összes trópusi gyümölcs 17%-át teszi ki a fogyasztásban. Bőven van tere a növekedésnek, amiben marketingötletekkel, piaci információkkal is segítenek a tanácskozás előadói.

Miért szuper?

tropical-avocado_picture.jpg

Fotó: Fruitecom
Több mint 20 hasznos anyagot, vitamint, ásványi sót, zsírt és rostot tartalmaz az avokádó.

Különösen magas a zsírtartalma, amitől azért nem kell megijedni, mert nagyrészt telítetlen zsírsavak vannak benne, amelyek viszont jótékony hatással vannak a szervezetünkre. Magas zsírtartalma ellenére egy adag (2 evőkanál zúzott gyümölcs) energiatartalma 50 kalória, ami kevesebb, mint amennyit ugyanennyi vaj, majonéz, tejszín vagy olívaolaj tartalmaz. Azt se feledjük, hogy a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E és K) felszívódásához is szükség van rá.

Igen gazdag káliumforrás, egy gyümölcsben majdnem egy gramm van belőle, a másik fontos ásványi eleme pedig a magnézium. Számos hasznot hajtanak a szervezetünkben a különböző színanyagok, mint az avokádóban is megtalálható karotinoidok, köztük a szem egészségét támogató lutein és a klorofill. Szerves anyagai közül a folsav (B9-vitamin), valamint az erős antioxidáns hatású E-vitamin és a glutation a leghasznosabb az emberi egészségre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruitecom

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Hígtrágya a miniszternek - gazdatüntetés Hollandiában

„Ideológiai alapon zárnátok be és sajátítanátok ki a farmjainkat!” Ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel tüntetett több tízezer gazdálkodó Hollandia hét pontján még a múlt héten, hogy tiltakozzék a kormány nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó tervei ellen. Az ország különböző részein, az autópályákon tiltakoztak a gazdák, több helyütt szénabálák égetésével.

Lőrinc már felejtős: elindult a dinnyeszezon

Dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott Medgyesegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az idei szezon bíztatónak ígérkezik, és mint kiderült, már a Lőrinc napot is elfelejthetjük, hiszen a klímaváltozás, és az újabb fajták hatására jóval tovább lesz jó minőségű hazai dinnye.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.