Back to top

Ne használjunk bizonytalan és illegális szereket a méhészetben

A Scabatox diazonint, méhekre káros szennyeződést tartalmazhat. A magas dózis a méhek pusztulását okozza, de az alacsonyabb szennyezettség is káros hatással van rájuk.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület felhívást adott ki február 14-én arról, hogy az elvégzett monitoring vizsgálat alapján a Scabatox márkanevű, állatgyógyászatban engedélyezett, de méhek esetében engedély nélküli import állatgyógyászati készítmény a csomagoláson feltüntetettekkel ellentétben nemcsak az engedélyezett szintetikus hatóanyagot (amitráz), hanem más, név szerint diazinon hatóanyagot is tartalmaz.

A diazinon a szerves foszforsav-észterek csoportjába tartozó rovarölő szer, melynek alkalmazása a növényvédelemben már nem engedélyezett.

A magas szennyezettségű szer elpusztítja a méhcsaládokat, de az alacsony szennyezettségű is problémákat okoz és emelkedhet a mászkáló méhek aránya. A diazinon minden esetben szennyezi a viaszt. Ez a szennyezés – vizsgálataink igazolták – a műlépekben is jelentkezik.

Az egyesület jelezte ezt a monitoring vizsgálati eredményt a hatóságoknak.

Az OMME arra kéri a méhészeket, hogy kizárólag Magyarországon és csakis, kimondottan méhek gyógyítására engedélyezett készítményeket használjanak fel méhcsaládjaik egészségügyi kezelésére.

Az, hogy egy atkaírtásban használt szer szennyezett, sajnos nem először fordul elő, ráadásul a magyar méhészek ezt már megélhették engedélyezett szerekkel is. Az egykori és a jelenlegi eset is megerősíti, hogy egy jól átgondolt atkairtási stratégiát érdemes  követni.

Ajánljuk még:

A mézkultúra megalapozása

Így lesz hatékony az atkaírtás 

Forrás: 
OMME

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Az állatok „vegyészösztönei” - Megeszik a mérgezőt?

Vajon az állatok ösztönösen megtalálják a számukra gyógyhatású növényeket a legelőn vagy a takarmányukban, és hogyan kerülik el a mérgezőket? Mekkora ebben a véletlen szerepe? Mivel nem tudjuk megkérdezni őket, így csak kutatásokra hagyatkozhatunk…

Budapesten, Borsodban és Szabolcsban lesz szúnyoggyérítés

A következő napokban Budapest nyolc kerületében, valamint tíz Borsod-Abaúj-Zemplén és 128 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen gyérítik a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében június eleje óta nem volt újabb madárinfluenza-kitörés, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) feloldotta az összes védőkörzetet. Bár a járványügyi helyzet jelenleg kedvező, ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet.

Gombaölő szerek nélkül

A hollandiai állami statisztikai hivatal adatai alapján 2019-ben 9,3 millió kilogramm kémiai növényvédő szert juttattak ki a mezőgazdaságban országszerte. Ennek a mennyiségnek a 40%-a gombás betegségek elleni védekezésre szolgált. Szakemberek, termesztők beszélgettek arról, hogy vajon a szabadföldi termesztésben 2030-ig fel lehet-e hagyni teljes mértékben a fungicidek használatával.

„Boldogságukban” repülnek a hangyák

A hangyákat nem lehet teljesen egyértelműen hasznos vagy kártevő kategóriába sorolni. Hasznos tulajdonságaikon kívül van néhány káros, és mindenekelőtt bosszantó tulajdonságuk is – különösen akkor, ha ezrek zúgnak ki a földből és lepik el az otthonunkat szárnyas állapotban.