0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ne használjunk bizonytalan és illegális szereket a méhészetben

A Scabatox diazonint, méhekre káros szennyeződést tartalmazhat. A magas dózis a méhek pusztulását okozza, de az alacsonyabb szennyezettség is káros hatással van rájuk.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület felhívást adott ki február 14-én arról, hogy az elvégzett monitoring vizsgálat alapján a Scabatox márkanevű, állatgyógyászatban engedélyezett, de méhek esetében engedély nélküli import állatgyógyászati készítmény a csomagoláson feltüntetettekkel ellentétben nemcsak az engedélyezett szintetikus hatóanyagot (amitráz), hanem más, név szerint diazinon hatóanyagot is tartalmaz.

A diazinon a szerves foszforsav-észterek csoportjába tartozó rovarölő szer, melynek alkalmazása a növényvédelemben már nem engedélyezett.

A magas szennyezettségű szer elpusztítja a méhcsaládokat, de az alacsony szennyezettségű is problémákat okoz és emelkedhet a mászkáló méhek aránya. A diazinon minden esetben szennyezi a viaszt. Ez a szennyezés – vizsgálataink igazolták – a műlépekben is jelentkezik.

Az egyesület jelezte ezt a monitoring vizsgálati eredményt a hatóságoknak.

Az OMME arra kéri a méhészeket, hogy kizárólag Magyarországon és csakis, kimondottan méhek gyógyítására engedélyezett készítményeket használjanak fel méhcsaládjaik egészségügyi kezelésére.

Az, hogy egy atkaírtásban használt szer szennyezett, sajnos nem először fordul elő, ráadásul a magyar méhészek ezt már megélhették engedélyezett szerekkel is. Az egykori és a jelenlegi eset is megerősíti, hogy egy jól átgondolt atkairtási stratégiát érdemes  követni.

Ajánljuk még:

A mézkultúra megalapozása

Így lesz hatékony az atkaírtás 

Forrás: OMME