0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Orosz illetékes szerint nem lesz élelmiszerhiány az országban

Az egyik orosz miniszterelnök-helyettes szerint nincs veszélye annak, hogy élelmiszerhiány alakuljon ki vagy szűküljön a választék az országban, egyben óvta a lakosságot attól, hogy tartalékokat halmozzon fel.

Viktória Abramcsenko szerint Oroszország ellátja magát alapvető élelmiszerekkel és tovább bővíti az importkínálatot, hogy növelje a választékot az orosz fogyasztók számára.

„Új irányba tereljük a piacot, kölcsönösen előnyös kereskedelmet alakítunk ki, és bővítjük a partnerhálózatot a baráti országokkal” – mondta az illetékes.

A miniszterelnök-helyettes közölte: az elmúlt másfél hónapban az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat (Rosszelhoznadzor)

több mint 140 külföldi vállalkozásnak adott engedélyt élelmiszeripari termékek Oroszországba hozatalára, így Törökországból, Indiából, Kínából, Fehéroroszországból, Azerbajdzsánból, Kirgizisztánból és Kazahsztánból.

Elsősorban tej- és hústermékekről, takarmányról és takarmány-adalékanyagokról, valamint haltermékekről van szó – tette hozzá.

Ezen kívül keltetőtojások is érkeznek külföldről, a brazil és chilei beszállítókkal folytatott tárgyalások eredményeként engedélyezték a tojások és a naposcsibék szállítását. Viktória Abramcsenko hangsúlyozta, hogy a nyugati országok szankciói nem vezetnek az agráripari piac elszigetelődéséhez Oroszországban. „A világ nem korlátozódik az Egyesült Államokra és az EU-ra. Oroszország új piacokat nyit és új beszállítókkal köt megállapodásokat” – jegyezte meg a miniszterelnök-helyettes.

A hazai ellátás biztonsága érdekében Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök hétfőn rendeletet írt alá

a feldolgozott és a nyerscukor exportjának a tilalmáról augusztus 31-éig, továbbá a búza, a rozs, az árpa és a kukorica kivitelének a tilalmáról június 30-áig az eurázsiai gazdasági unióba is.

Az eurázsiai gazdasági unió létrehozásáról 2014 májusában írt alá megállapodást Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország, majd a szervezethez Örményország, Tádzsikisztán és Kirgizisztán is csatlakozott.

Forrás: MTI