0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Zöld utat kapott az első génszerkesztett húsmarha

A szarvasmarháknál a génszerkesztés során kifejezetten olyan tulajdonságokra koncentráltak, melyek javítják az állatok hőtűrését, és a klímaváltozás miatt emelkedő hőmérsékletet is elviselik.

Március elején adott zöld utat az FDA, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (Food and Drug Administration) a génszerkesztett húsmarháknak. Az marhák egyik fontos tulajdonsága, hogy kifejezetten rövid, sima szőrük van, amivel jobban viselik a forróságot – írja a Modern Farmer.

A fajta neve PRLR-SLICK, és génszerkesztéses technológiával sikerült kialakítani egyedi szőrzetüket. A génmódosítás (GMO) során idegen géneket ültetnek be valamilyen élőlénybe, olyan szervezetet létrehozva, mely a természetben nem fordulna elő. Ezzel szemben

a génszerkesztés (CRISPR) az adott faj/fajta meglévő génkészletével dolgozik, ezért elméletben az így létrehozott élőlényeket hagyományos tenyésztési eljárással is létre lehetne hozni – természetesen sokkal hosszabb idő alatt.

A szövetségi hivatal úgy döntött, hogy az új húsmarha fajta bevezetése „alacsony kockázattal” jár, miután megállapította, hogy a benne található szándékos génváltoztatások (intentional genomic alteration, IGA) nem jelentenek biztonsági kockázatot. A közeljövőben várható biztonsági felülvizsgálat eredményének függvényében a PRLR-SLICK marha húsa akár két éven belül a boltok polcaira kerülhet.

Sajtóközleményében az FDA kifejtette, hogy az IGA-k „olyan molekuláris technológiákkal végzett módosítások, amelyek az állat genomjának megváltoztatását eredményezik”. A Successful Farming szerint a minnesotai Acceligen nevű „precíziós tenyésztő” cég hozta létre a CRISPR technológia segítségével az extra-rövid szőrű szarvasmarhákat. Azonban nem ez az első cég, amely a technológiát teheneken alkalmazza. 2020-ban a UC Davis kutatói a génszerkesztéssel hoztak létre egy Cosmo nevű tehenet, amely ennek köszönhetően 75 százalékban hím utódokat ellik.

A múltban az FDA már engedélyezte a hasonló genetikai változtatások alkalmazását lazacoknál, kecskéknél, csirkéknél, nyulaknál, és nemrégiben disznóknál is. Azonban a PRLR-SLICK tehenek az elsők, melyek hivatalosan is „a végrehajtási mérlegelés alapján alacsony kockázatú besorolást”, amiazt jelenti, hogy

a hivatal megítélése szerint a génszerkesztett szarvasmarhák és a hagyományos módon tenyésztett fajták húsa között gyakorlatilag nincsenek különbségek.

Az extrém rövid szőr, mint tulajdonság, természetes módon előfordul a szarvasmarhákban. Így a génszerkesztett tehenek ugyanolyanok – legalábbis fogyasztói szempontból – mint a többi ilyen tulajdonsággal bíró fajta. „Továbbá, az ettől a szarvasmarhától származó élelmiszerek ugyanolyanok, mint a hagyományos módon tenyésztett szarvasmarháké, melyek rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal.” – jelentette ki az FDA.

Az FDA felülvizsgálta a genomikai adatokat és a fejlesztő által szolgáltatott egyéb információkat a biztonságossági döntés meghozatalához.

Steven Solomon, az FDA Állatgyógyászati Központjának igazgatója a sajtóközleményben elmondta, hogy a döntés valószínűleg utat nyit a jövőben további génszerkesztések előtt. Arra számítanak, hogy a mostani döntésük más fejlesztőket is ösztönözni fog arra, hogy benyújtsák az állati biotechnológiai termékeiket az FDA-hoz kockázatértékelésre, és ezzel bővülni fog a piacon elérhető, alacsony kockázatú IGA-kat tartalmazó állati termékek köre.

A PRLR-SLICK szarvasmarhát tenyészteni szándékozó gazdáknak nem kell regisztrálniuk magukat a hivatalnál.

Forrás: Modern Farmer