Back to top

Zöld utat kapott az első génszerkesztett húsmarha

A szarvasmarháknál a génszerkesztés során kifejezetten olyan tulajdonságokra koncentráltak, melyek javítják az állatok hőtűrését, és a klímaváltozás miatt emelkedő hőmérsékletet is elviselik.

Március elején adott zöld utat az FDA, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (Food and Drug Administration) a génszerkesztett húsmarháknak. Az marhák egyik fontos tulajdonsága, hogy kifejezetten rövid, sima szőrük van, amivel jobban viselik a forróságot - írja a Modern Farmer.

Senopol fajtájú béranya tehén (embrióátültetés segítségével született) Romosinuano fajtájú borjával. Mindkét fajtát a karibi térségben tenyésztették ki, és természetes módon extrém rövid szőrrel rendelkeznek, így jól bírják a forróságot.
Senopol fajtájú béranya tehén (embrióátültetés segítségével született) Romosinuano fajtájú borjával. Mindkét fajtát a karibi térségben tenyésztették ki, és természetes módon extrém rövid szőrrel rendelkeznek, így jól bírják a forróságot.
Fotó: Scott Bauer, USDA ARS/Wikimedia Commons
A fajta neve PRLR-SLICK, és génszerkesztéses technológiával sikerült kialakítani egyedi szőrzetüket. A génmódosítás (GMO) során idegen géneket ültetnek be valamilyen élőlénybe, olyan szervezetet létrehozva, mely a természetben nem fordulna elő. Ezzel szemben

a génszerkesztés (CRISPR) az adott faj/fajta meglévő génkészletével dolgozik, ezért elméletben az így létrehozott élőlényeket hagyományos tenyésztési eljárással is létre lehetne hozni – természetesen sokkal hosszabb idő alatt.

A szövetségi hivatal úgy döntött, hogy az új húsmarha fajta bevezetése „alacsony kockázattal” jár, miután megállapította, hogy a benne található szándékos génváltoztatások (intentional genomic alteration, IGA) nem jelentenek biztonsági kockázatot. A közeljövőben várható biztonsági felülvizsgálat eredményének függvényében a PRLR-SLICK marha húsa akár két éven belül a boltok polcaira kerülhet.

Sajtóközleményében az FDA kifejtette, hogy az IGA-k "olyan molekuláris technológiákkal végzett módosítások, amelyek az állat genomjának megváltoztatását eredményezik". A Successful Farming szerint a minnesotai Acceligen nevű "precíziós tenyésztő" cég hozta létre a CRISPR technológia segítségével az extra-rövid szőrű szarvasmarhákat. Azonban nem ez az első cég, amely a technológiát teheneken alkalmazza. 2020-ban a UC Davis kutatói a génszerkesztéssel hoztak létre egy Cosmo nevű tehenet, amely ennek köszönhetően 75 százalékban hím utódokat ellik.

A múltban az FDA már engedélyezte a hasonló genetikai változtatások alkalmazását lazacoknál, kecskéknél, csirkéknél, nyulaknál, és nemrégiben disznóknál is. Azonban a PRLR-SLICK tehenek az elsők, melyek hivatalosan is „a végrehajtási mérlegelés alapján alacsony kockázatú besorolást”, amiazt jelenti, hogy

a hivatal megítélése szerint a génszerkesztett szarvasmarhák és a hagyományos módon tenyésztett fajták húsa között gyakorlatilag nincsenek különbségek.

Az extrém rövid szőr, mint tulajdonság, természetes módon előfordul a szarvasmarhákban. Így a génszerkesztett tehenek ugyanolyanok – legalábbis fogyasztói szempontból – mint a többi ilyen tulajdonsággal bíró fajta. „Továbbá, az ettől a szarvasmarhától származó élelmiszerek ugyanolyanok, mint a hagyományos módon tenyésztett szarvasmarháké, melyek rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal.” – jelentette ki az FDA.

Az FDA felülvizsgálta a genomikai adatokat és a fejlesztő által szolgáltatott egyéb információkat a biztonságossági döntés meghozatalához.

Steven Solomon, az FDA Állatgyógyászati Központjának igazgatója a sajtóközleményben elmondta, hogy a döntés valószínűleg utat nyit a jövőben további génszerkesztések előtt. Arra számítanak, hogy a mostani döntésük más fejlesztőket is ösztönözni fog arra, hogy benyújtsák az állati biotechnológiai termékeiket az FDA-hoz kockázatértékelésre, és ezzel bővülni fog a piacon elérhető, alacsony kockázatú IGA-kat tartalmazó állati termékek köre.

A PRLR-SLICK szarvasmarhát tenyészteni szándékozó gazdáknak nem kell regisztrálniuk magukat a hivatalnál.

Forrás: 
Modern Farmer

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Sertéságazati szakértők tanácskozása

Többnapos, zártkörű tanácskozáson tekintették át az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok képviselői a közelmúlt világpiaci történéseit és a sertéságazat 2021. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását tagországi szinten.

Védőital és rendszeres pihenőidő hűsítheti a kánikulában dolgozókat

A munkaadók kötelesek gondoskodni különösen a szabadban fizikai munkát végzők egészségének megóvásáról a tartós nagy melegben. A hideg ivóvíz, árnyékot adó sátorlap, ponyva mellett rosszullét esetére mobiltelefonnak is kéznél kell lennie a munkaterületeken.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.

Az állatok „vegyészösztönei” - Megeszik a mérgezőt?

Vajon az állatok ösztönösen megtalálják a számukra gyógyhatású növényeket a legelőn vagy a takarmányukban, és hogyan kerülik el a mérgezőket? Mekkora ebben a véletlen szerepe? Mivel nem tudjuk megkérdezni őket, így csak kutatásokra hagyatkozhatunk…

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében június eleje óta nem volt újabb madárinfluenza-kitörés, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) feloldotta az összes védőkörzetet. Bár a járványügyi helyzet jelenleg kedvező, ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet.

Legeltetéssel a vadvirágokért

A gyepek és a vadvirágok megőrzése érdekében tizenöt tehénből álló Hereford-csordát engedtek szabadon Angliában Ronkswood Hill Meadows-ban.