0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Újabb 4 hektárral bővül a hajtatás – Hatékony energiafelhasználás

Az Árpád-Agrár Zrt. a hazai zöldséghajtatás egyik zászlóshajója. Termálvíz-fűtésre alapozott növényházakban többféle paradicsomot és paprikát termesz­tenek, és zöldségpalántákat nevelnek. A 62 éves vállalat az utóbbi évtizedben fokozatosan korszerűsíti telepeit, és ennek során kiemelten fókuszál az energia- és munkahatékonyságra.

Jelen helyzetben minden eddiginél jobban sújtja a kertészeket is a fosszilis energia magas ára, a termálvízkincs ezért mindinkább felértékelődik. Az Árpád-Agrár Zrt.-nél azonban arra törekednek, hogy a termálvíz energiáját az eddigi gyakorlatnál is jobban kihasználják, a most épülő 4 hektáros üvegházban nemcsak a növények és a dolgozók teljesíthetnek majd jobban, mint a régebbi berendezésekben, hanem az energiahatékonyság is javul.

A Vidékfejlesztési Program kertészeti korszerűsítési pályázatán nyert támogatást az Árpád-Agrár Zrt. a 4 hektár korszerű üvegház építésére.

Hat méter vápamagasságú üvegház készül, a legfejlettebb technológiai felszereltséggel. Ennek része a függesztett termesztőcsatorna, a klímaszabályozás, a tápoldatozó rendszer az azt kiszolgáló tartályokkal, a magas nyomású párásító, az energiaernyő, a szén-dioxid-adagolás. Emellett 24 hidraulikus művelőkocsit és 48 görgős szedőkocsit is beszereztek, hogy megoldható legyen a körforgás, és az esetleges meghibásodás esetén legyen biztonsági tartalék, mondta Oltyán István kertészeti igazgató.

A növényegészségügyi okokból két, üvegfallal elválasztott ter­mesztőrészből fog állni a növényház, a bejáratnál pedig 2000 négyzetméter kiszolgálócsarnokot terveztek.

Ebben kap helyet a tápoldatozó, öntöző- és a magas nyomású párásítórendszer gépészete, valamint a szociális helyiségek. A dolgozói beléptetés szigorú higiéniai szabályokhoz kötött, a növénytérbe kizárólag a fertőtlenítőkapukon lehet majd bejutni. A hatékony munkavégzés érdekében mintegy 100 méter hosszúak lesznek a növénysorok.

A növényházban három fűtő­kört szerelnek be. A beérkező 60 °C-os termálvíz először az ikersorok közti csövekben kering, amelyeken egyúttal a művelő- és szedőkocsik futnak. Azokból a lombfűtésbe, a függesztett vegetációs fűtőcsövekbe kerül. A harmadik fűtési kör a talajfűtés, így már csak 30-35 °C-os termálvíz temperálja a talajt.

A három fűtési körnek köszönhetően a termálvíz energiáját a legnagyobb hatásfokkal tudják hasznosítani.

Bizonyos időszakokban a növényházból távozó termálvíz még további létesítmények, fóliás kertészetek fűtésére is alkalmas.

A fűtés a már meglévő termálkút-egységekről üzemel majd, és puffertartályként szolgáló melegvíztározó megépítését is vállalták a pályázatban. Emellett a már meglévő korszerű berendezésekben is beszerelik a magas nyomású párásítót 12 hektáron, mert hozambiztonságot és minőségjavulást remélnek tőle. Ezekben az üvegházakban étkezési tölteni való fehér és hegyes erős paprikát hajtatnak.

Pályázaton kívül megújítják a termálkutak vezérlését, ennek köszönhetően javul a kitermelés és fűtés hatékonysága.

A 4 hektáros beruházással 35 hektárra nő a hajtatási felülete az Árpád-Agrár Zrt.-nek. A növényházat a térség hagyományos növénye, a paprika hajtatására szánják, de alkalmassá teszik más kultúrák termesztéséhez is. Az a cél, hogy a nyár végi ültetésből minél több paprikát kínálhassanak télen is a hazai fogyasztóknak, ezzel is növelve a hungarikumként elismert szentesi paprika ázsióját. A termést a Délalföldi Kertészek Szövetkezete értékesíti – melynek a legnagyobb tagja az Árpád-Agrár –, elsősorban áruházláncokon keresztül.

Az Árpád-Agrár Zrt. teljes zöldséghajtatási felületén integrált növényvédelmet alkalmaznak, mely mindenekelőtt a hasznos élő szervezetek segítő munkáján alapul, és előnyben részesítik a rezisztens fajtákat. A kiváló minőséget, beltartalmat és ízt pedig a poszméhes beporzás, a szerves közeg (kókuszrost) használata és az okszerű tápanyag-utánpótlás szavatolja télen is.

Az augusztusra elkészülő beruházásban a hasonló növényházakban tapasztaltak alapján joggal várják el, hogy nagyobb lesz az első osztályú termések aránya, mint a régebbi, alacsonyabb technológiai színvonalú berendezésekben.

Természetesen a termésátlag is emelkedni fog, azt azonban behatárolja a fajták genetikai potenciálja.

Az Árpád-Agrár Zrt.-nél tehát előremenekülnek, hiszen a korszerű házakban hatékonyabban lehet termeszteni, ami növeli a jövedelmezőséget, így megfelelő munkaerőbázis esetén biztosabban piacon tudnak maradni. (x)

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet