Jelen helyzetben minden eddiginél jobban sújtja a kertészeket is a fosszilis energia magas ára, a termálvízkincs ezért mindinkább felértékelődik. Az Árpád-Agrár Zrt.-nél azonban arra törekednek, hogy a termálvíz energiáját az eddigi gyakorlatnál is jobban kihasználják, a most épülő 4 hektáros üvegházban nemcsak a növények és a dolgozók teljesíthetnek majd jobban, mint a régebbi berendezésekben, hanem az energiahatékonyság is javul.
Hat méter vápamagasságú üvegház készül, a legfejlettebb technológiai felszereltséggel. Ennek része a függesztett termesztőcsatorna, a klímaszabályozás, a tápoldatozó rendszer az azt kiszolgáló tartályokkal, a magas nyomású párásító, az energiaernyő, a szén-dioxid-adagolás. Emellett 24 hidraulikus művelőkocsit és 48 görgős szedőkocsit is beszereztek, hogy megoldható legyen a körforgás, és az esetleges meghibásodás esetén legyen biztonsági tartalék, mondta Oltyán István kertészeti igazgató.
Ebben kap helyet a tápoldatozó, öntöző- és a magas nyomású párásítórendszer gépészete, valamint a szociális helyiségek. A dolgozói beléptetés szigorú higiéniai szabályokhoz kötött, a növénytérbe kizárólag a fertőtlenítőkapukon lehet majd bejutni. A hatékony munkavégzés érdekében mintegy 100 méter hosszúak lesznek a növénysorok.
A növényházban három fűtőkört szerelnek be. A beérkező 60 °C-os termálvíz először az ikersorok közti csövekben kering, amelyeken egyúttal a művelő- és szedőkocsik futnak. Azokból a lombfűtésbe, a függesztett vegetációs fűtőcsövekbe kerül. A harmadik fűtési kör a talajfűtés, így már csak 30-35 °C-os termálvíz temperálja a talajt.
Bizonyos időszakokban a növényházból távozó termálvíz még további létesítmények, fóliás kertészetek fűtésére is alkalmas.
A fűtés a már meglévő termálkút-egységekről üzemel majd, és puffertartályként szolgáló melegvíztározó megépítését is vállalták a pályázatban. Emellett a már meglévő korszerű berendezésekben is beszerelik a magas nyomású párásítót 12 hektáron, mert hozambiztonságot és minőségjavulást remélnek tőle. Ezekben az üvegházakban étkezési tölteni való fehér és hegyes erős paprikát hajtatnak.
A 4 hektáros beruházással 35 hektárra nő a hajtatási felülete az Árpád-Agrár Zrt.-nek. A növényházat a térség hagyományos növénye, a paprika hajtatására szánják, de alkalmassá teszik más kultúrák termesztéséhez is. Az a cél, hogy a nyár végi ültetésből minél több paprikát kínálhassanak télen is a hazai fogyasztóknak, ezzel is növelve a hungarikumként elismert szentesi paprika ázsióját. A termést a Délalföldi Kertészek Szövetkezete értékesíti – melynek a legnagyobb tagja az Árpád-Agrár –, elsősorban áruházláncokon keresztül.
Az Árpád-Agrár Zrt. teljes zöldséghajtatási felületén integrált növényvédelmet alkalmaznak, mely mindenekelőtt a hasznos élő szervezetek segítő munkáján alapul, és előnyben részesítik a rezisztens fajtákat. A kiváló minőséget, beltartalmat és ízt pedig a poszméhes beporzás, a szerves közeg (kókuszrost) használata és az okszerű tápanyag-utánpótlás szavatolja télen is.
Az augusztusra elkészülő beruházásban a hasonló növényházakban tapasztaltak alapján joggal várják el, hogy nagyobb lesz az első osztályú termések aránya, mint a régebbi, alacsonyabb technológiai színvonalú berendezésekben.
Az Árpád-Agrár Zrt.-nél tehát előremenekülnek, hiszen a korszerű házakban hatékonyabban lehet termeszteni, ami növeli a jövedelmezőséget, így megfelelő munkaerőbázis esetén biztosabban piacon tudnak maradni. (x)