Back to top

Újabb 4 hektárral bővül a hajtatás - Hatékony energiafelhasználás

Az Árpád-Agrár Zrt. a hazai zöldséghajtatás egyik zászlóshajója. Termálvíz-fűtésre alapozott növényházakban többféle paradicsomot és paprikát termesz­tenek, és zöldségpalántákat nevelnek. A 62 éves vállalat az utóbbi évtizedben fokozatosan korszerűsíti telepeit, és ennek során kiemelten fókuszál az energia- és munkahatékonyságra.

A korszerű üvegházakban nemcsak a hozamok magasabbak, hanem az első osztályú termés aránya is
A korszerű üvegházakban nemcsak a hozamok magasabbak, hanem az első osztályú termés aránya is

Jelen helyzetben minden eddiginél jobban sújtja a kertészeket is a fosszilis energia magas ára, a termálvízkincs ezért mindinkább felértékelődik. Az Árpád-Agrár Zrt.-nél azonban arra törekednek, hogy a termálvíz energiáját az eddigi gyakorlatnál is jobban kihasználják, a most épülő 4 hektáros üvegházban nemcsak a növények és a dolgozók teljesíthetnek majd jobban, mint a régebbi berendezésekben, hanem az energiahatékonyság is javul.

A Vidékfejlesztési Program kertészeti korszerűsítési pályázatán nyert támogatást az Árpád-Agrár Zrt. a 4 hektár korszerű üvegház építésére.

Hat méter vápamagasságú üvegház készül, a legfejlettebb technológiai felszereltséggel. Ennek része a függesztett termesztőcsatorna, a klímaszabályozás, a tápoldatozó rendszer az azt kiszolgáló tartályokkal, a magas nyomású párásító, az energiaernyő, a szén-dioxid-adagolás. Emellett 24 hidraulikus művelőkocsit és 48 görgős szedőkocsit is beszereztek, hogy megoldható legyen a körforgás, és az esetleges meghibásodás esetén legyen biztonsági tartalék, mondta Oltyán István kertészeti igazgató.

A növényegészségügyi okokból két, üvegfallal elválasztott ter­mesztőrészből fog állni a növényház, a bejáratnál pedig 2000 négyzetméter kiszolgálócsarnokot terveztek.

Ebben kap helyet a tápoldatozó, öntöző- és a magas nyomású párásítórendszer gépészete, valamint a szociális helyiségek. A dolgozói beléptetés szigorú higiéniai szabályokhoz kötött, a növénytérbe kizárólag a fertőtlenítőkapukon lehet majd bejutni. A hatékony munkavégzés érdekében mintegy 100 méter hosszúak lesznek a növénysorok.

A növényházban három fűtő­kört szerelnek be. A beérkező 60 °C-os termálvíz először az ikersorok közti csövekben kering, amelyeken egyúttal a művelő- és szedőkocsik futnak. Azokból a lombfűtésbe, a függesztett vegetációs fűtőcsövekbe kerül. A harmadik fűtési kör a talajfűtés, így már csak 30-35 °C-os termálvíz temperálja a talajt.

A Vidékfejlesztési Program 50 százalékos támogatásával épül a 4 hektár üvegház
A Vidékfejlesztési Program 50 százalékos támogatásával épül a 4 hektár üvegház

A három fűtési körnek köszönhetően a termálvíz energiáját a legnagyobb hatásfokkal tudják hasznosítani.

Bizonyos időszakokban a növényházból távozó termálvíz még további létesítmények, fóliás kertészetek fűtésére is alkalmas.

A fűtés a már meglévő termálkút-egységekről üzemel majd, és puffertartályként szolgáló melegvíztározó megépítését is vállalták a pályázatban. Emellett a már meglévő korszerű berendezésekben is beszerelik a magas nyomású párásítót 12 hektáron, mert hozambiztonságot és minőségjavulást remélnek tőle. Ezekben az üvegházakban étkezési tölteni való fehér és hegyes erős paprikát hajtatnak.

Pályázaton kívül megújítják a termálkutak vezérlését, ennek köszönhetően javul a kitermelés és fűtés hatékonysága.

Télen is egészséges, jó ízű paprikát kínálnak, mutatja Csikai Miklós elnök-vezérigazgató
Télen is egészséges, jó ízű paprikát kínálnak, mutatja Csikai Miklós elnök-vezérigazgató
A 4 hektáros beruházással 35 hektárra nő a hajtatási felülete az Árpád-Agrár Zrt.-nek. A növényházat a térség hagyományos növénye, a paprika hajtatására szánják, de alkalmassá teszik más kultúrák termesztéséhez is. Az a cél, hogy a nyár végi ültetésből minél több paprikát kínálhassanak télen is a hazai fogyasztóknak, ezzel is növelve a hungarikumként elismert szentesi paprika ázsióját. A termést a Délalföldi Kertészek Szövetkezete értékesíti – melynek a legnagyobb tagja az Árpád-Agrár –, elsősorban áruházláncokon keresztül.

Az Árpád-Agrár Zrt. teljes zöldséghajtatási felületén integrált növényvédelmet alkalmaznak, mely mindenekelőtt a hasznos élő szervezetek segítő munkáján alapul, és előnyben részesítik a rezisztens fajtákat. A kiváló minőséget, beltartalmat és ízt pedig a poszméhes beporzás, a szerves közeg (kókuszrost) használata és az okszerű tápanyag-utánpótlás szavatolja télen is.

Az augusztusra elkészülő beruházásban a hasonló növényházakban tapasztaltak alapján joggal várják el, hogy nagyobb lesz az első osztályú termések aránya, mint a régebbi, alacsonyabb technológiai színvonalú berendezésekben.

Természetesen a termésátlag is emelkedni fog, azt azonban behatárolja a fajták genetikai potenciálja.

Az Árpád-Agrár Zrt.-nél tehát előremenekülnek, hiszen a korszerű házakban hatékonyabban lehet termeszteni, ami növeli a jövedelmezőséget, így megfelelő munkaerőbázis esetén biztosabban piacon tudnak maradni. (x)

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Megjelent a feldolgozóipari kkv-k energiatámogatási programjának pályázati felhívása

Megjelent a feldolgozóipari kis- és közepes vállalkozások (kkv) energiatámogatási programjának pályázati felhívása; a pályázatra október 20-ától regisztrálhatnak az energiaintenzív cégek - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium a közösségi oldalán hétvégén.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Gazdafórum a Szigeti Farmon: terítéken a zöldítés

A Kalocsa melletti Szigeti Farmon tartott gazdafórum fő témái a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP). A szeptember végi tanácskozásra mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő érkezett.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.