Nagy szükség van új, környezetkímélő, a szigorú uniós előírásoknak megfelelő növényvédő szerekre, mert a hatóanyag-kivonások miatt egyre szűkül a felhasználható készítmények köre. Különösen a kertészeti kultúrákban nagy a kihívás, ahol eleve kevesebb készítményt engedélyeztetnek a gyártók. Ezért is büszke a Revysol® gombaölő hatóanyag kifejlesztésére a BASF.
Sokáig tart a fejlesztés
Mint Bereczki Máté elmondta, egy új hatóanyag 140 ezer molekula vizsgálatával kezdődik üvegházban és mikroparcellákon, majd szabadföldi kísérletek indulnak, és vizsgálják a fogyasztóra és a környezetre gyakorolt hatásokat is, illetve a keresik a legjobb formulációt a leendő készítmény számára. Ha mindezen túl van egy új készítmény, már csak az engedélyeztetés évei vannak hátra.
A BASF az európai szerkivonások következtében célirányosan igyekezett egy olyan azolt kifejleszteni, ami megtartva a gombák elleni biztos hatást, sokkal kedvezőbb környezeti és humántoxikológiai tulajdonságokkal rendelkezik. Ez azért volt nehéz feladat, mert a megcélzott gombaenzim, ami a sejtfal felépítésében működik közre, nagyon hasonlít a gerincesek egyes enzimjeihez. Ezért célzottan olyan molekulát kerestek, amely sokkal erősebben kötődik a gombaenzimhez, mint az emberihez. Négyezer vegyület közül választották ki végül a Revysol®-t, ami 49-szer kevésbé hat a belső elválasztású mirigyekre és a szaporodásbiológiában közreműködő enzimekre, mint a korábbi azolok.
Sokoldalú, kíméletes azol
Ezzel a fejlesztéssel újra hatékony eszközt adtak a kertészek kezébe a legfontosabb gombás betegségek elleni védekezéshez. Ráadásul ez a hatóanyag rugalmas molekulaszerkezetének köszönhetően hatékonyabban kapcsolódik a célenzimekhez a különböző gombák esetében, számos kórokozó ellen hatékonyabban véd, mint az ismert azolok.
Az azolok negyven éve használt vegyületek, nagyon sok gombaölő készítmény hatóanyagai, ám 2022. január 1-jétől többségükkel már nem szabad permetezni. A Revyona® nevű készítményt viszont már jövőre használhatjuk gyümölcsök, szőlő és burgonya védelmére. A készítmény nagy előnye, hogy hidegben is hatékony, ami az almavarasodás megelőzésében, a csonthéjasok virágmoníliájának kivédésére kulcsfontosságú tulajdonság, hangsúlyozta Bereczki Máté. A készítmény kimagasló hatékonyságú szőlőlisztharmat és feketerothadás ellen.
Megelőzés és gyógyítás
Az almavédelem bevált készítménye a Delan® Pro, amely a jól ismert ditianon és foszforossav hatóanyagokat tartalmazza. Erős megelőző, spóracsírázást gátló hatásuk mellett serkentik a növény védekezőrendszerét. A foszforossav a növény minden részébe eljut, és erősíti az immunválaszt a fertőzésekre. Ehhez a készítmény ismételt használata szükséges, a BASF technológiájában három alkalommal szerepel, a Faban® 500 SC-vel váltogatva a varasodás leküzdésére.
A pirimetanil harmada marad meg ily módon a felszíni depóban, a többi a permetezést követően gyorsan felszívódik a növénybe. Ennek a kristályszerkezetnek köszönhető, hogy hidegben és melegben egyaránt hosszú hatást várhatunk a felszívódó hatóanyagtól.
Veszélyben a rezisztensekRossz hír, hogy egy új rokon is megjelenhetett hazánkban, az 1975-ben Új-Zélandon azonosított Venturia asperata. Azért nagy jelentőségű ez a hír, mert egyes varasodás-ellenálló fajtákat is képes megbetegíteni, amire először Franciaországban 2007-ben derült fény. Akkor az Ariane, Goldrush, Prima fajták lettek betegek. Tíz évvel ezelőtt Olaszországban a Modi fajtán jelentek meg addig ismeretlen tünetek. Hazánkban is jeleztek betegséget rezisztens fajtákon, ami valószínűleg ennek a kórokozónak „köszönhető”, idézte fel Imre László. |
Intenzív almaültetvényekben különösen fontos a növekedésszabályozás, de a kedvező növényegészségügyi és termőegyensúlyra gyakorolt hatása miatt is érdemes foglalkozni vele. A növekedés visszafogására két alkalommal javasolt használni a Regalis Plust, először a hajtások 3-5 centiméteres méreténél, majd három-öt héttel később, amikor a hajtások újra növekedésnek indulnak.
A Dagonis mindkét veszélyes betegség, a varasodás és a lisztharmat ellen megbízhatóan véd, és a fertőzés bekövetkezte után is számíthatunk rá. A difenokonazol hatóanyag ugyanis két nappal a fertőzés után még megállítja a varasodást okozó gomba fejlődését.
Háromszor javasolja a használatát Bereczki Máté: pirosbimbós állapotban, a virágzás végén, és a mogyoró nagyságú gyümölcs állapotban. A kezelések közt Kumulus- és Faban-permetezést iktassunk be lisztharmat és varasodás ellen.
Korán számítsunk a varasodásra
Imre László értékesítési vezető az almavarasodásról beszélt részletesen, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a kórokozó csak 0 °C alatt van nyugalomban, enyhe téli napokon is képes fejlődni, vagyis az áttelelő termőtestben érésnek indulnak az aszkospórák. A legkedvezőbb számukra a 12-20 °C-os hőmérséklet, majd ha tavasszal elég fény és némi csapadék éri azokat, megkezdődik az aszkospóra-szóródás, vagyis megindul a fertőzés. Ez hazánkban április–májusban szokott bekövetkezni. Nyáron ivartalanul, konídiumos fertőzéssel terjed a betegség.
Tavaly novemberben nagyon kedvező volt a hőmérséklet és a csapadék is ehhez a folyamathoz, legalábbis az északkeleti országrészben, ahol a legtöbb alma terem. Mindössze három olyan nap volt, amikor a hőmérséklet nem érte el a 4 °C-ot, emlékeztetett az előadó. Decemberben is enyhe maradt az idő, tíz napon át volt kedvezőtlen a hőmérséklet a kórokozó számára, így a termőtestek kialakulása a hónap közepére befejeződött. Januárban leállt a fejlődés, de februárban már újra megindult, és azóta is viszonylag kedvező az idő az aszkospórák fejlődése számára. Általánosságban elmondható, hogy amikor az alma hajtásai nőni kezdenek, az aszkospóra-szóródás is megkezdődik.
Onnantól pedig alig van hőmérsékleti akadálya a fertőzésnek, ugyanis 0,5-től 30 °C-ig képesek erre a spórák. Nagyon fontos, hogy figyeljük a kiszóródott spórák mennyiségét, valamint a hajtás- és gyümölcsfejlődés ütemét, hogy megakadályozzuk a korai fertőzést, hangsúlyozta Imre László.
Hidegebb időben, 6-7 °C-on ehhez egy-két nap levélnedvesség szükséges.
A védekezéshez nagyon fontos zöldbimbós állapotban beavatkozni, ahogy azt tavaly is tapasztalhatták az almatermesztők. Még ki sem nyíltak a virágok, amikor bekövetkezett a fertőzés, ami a gyümölcskezdemények csészelevelén vált láthatóvá. Almavirágzáskor és a gyümölcsfejlődés kezdetén kell nagyon odafigyelni a folyamatos védekezésre, hogy megakadályozzuk a fertőzést.
Sajnos a gomba fejlődése párhuzamosan halad az almafáéval, és a fertőzés sokáig rejtve marad a szemünk elől, mert hűvös időben sokára jelennek meg az első tünetek, például 5 °C-on három hét múlva, de 20 °C-on is eltelik egy hét, mire láthatóvá válnak.