Back to top

Bioetanol vagy takarmány?

Az orosz-ukrán háború minden gazdasági ágra hatással van vagy lesz, de az bizonyos, hogy a mezőgazdasági termeléssel összefüggő élelmezésbiztonság, takarmányellátás és ipari­alapanyag-ellátás a legfontosabb kérdések közé tartoznak.

Ukrajna, mint a kukorica, a búza és a növényi olajok legnagyobb exportőre a közép-európai térségben, rövid távon nem számíthat termelőkapacitása nagy részére.

A legrosszabb szcenárióban, a háború elhúzódása esetén már középtávon termények és mezőgazdasági inputanyagok importjával kell számolnia.

„Magyarországról nézve pedig azt kell látnunk, hogy megbillent a jobb minőségű magyar gabona exportját, az euro minőségű gabona ipari célú importját és a gabonatermelés hazai megoszlását és kultúráját eddig fenntartó egyensúly. Például az öt nagy hazai bioetanolgyár és biodízelgyár alapanyag-ellátása eddig egészséges piaci viszonyok közepette működött, még úgy is, hogy tavaly hihetetlen mértékben elszálltak a gabonaárak. A biológiai eredetű összetevők beszerzési nehézségein keresztül, természetesen, a hazai üzemanyagadalék-gyártókra és magára az üzemanyagpiacra is begyűrűznek e hatások” – kezdte helyzetértékelését Sándorfy András, a Marton Genetics ügyvezető igazgatója.

Fotó: MMG archív
A megújuló, vagyis a bioüzemanyagok jelenlegi kötelező keverési aránya eddig nagyjából literenkénti 30 forintot tett ki a benzin és a gázolaj árában. Az adagolási kötelezettség fellazításával, sőt, még az eltörlésével sem lesz olcsóbb az üzemanyag, másrészt a zöld politikai célokat is megvalósító bioetanol-­előállítók, képletesen szólva, félárbocra engedhetik vitorláikat.

Ma már nem a mezőgazdasági – százféleképpen megtámogatott – túltermelés vissza­fogása van az EU döntéshozóinak napirendjén, éppen ellenkezőleg: az élelmezésbiztonság megőrzése, a mezőgazdaság stratégiai jelentőségének az elismerése, mi több: a termelés növelésének „hogyanja”.

Mindemellett működik az EU Bioüzemanyag-lánc, a mezőgazdasági termelőket, szövetkezeteket, a növényolaj-termelést, a megújuló etanol- és biodízel-ágazatot összefogó szervezet, amelynek tagjai szorosan együttműködnek a kialakult válság élelmezési, takarmányozási és energiapiaci vonatkozásainak a kezelésében.

A bioüzemanyagok termelése fenntartható és megújítható. Például Magyarország szántóföldi adottságai és termelési szerkezete miatt cukornövényekből (répa, cirok) kevésbé, viszont kukoricából és gabonafélékből gazdaságosan lehet bioetanolt gyártani. „Kukoricát pedig nagyon tudunk termelni – szögezte le mosolyogva Sándorfy András. – Gondoljunk csak bele: 1 tonna (1267 l) bioetanol nagyjából 3,5 tonna kukoricából készül. Repcéből azért nem lehet a szükségletek szerint többet termelni, mert a száraz periódusok sorozatát nem bírja. Idén is sokat kitárcsáztak a gazdák.

Visszatérve a kukoricára: az elmúlt évek terményármozgásait tekintve a szemes kukorica ára az élelmiszerekével és az abraktakarmányokéval versenyez.

Úgy látom, hogy a megfizethetőség lesz a kulcsa az arra a kérdésre adott válasznak, hogy kenyeret vegyek vagy benzint tankoljak? A helyzetet tovább árnyalja, hogy a bioüzemanyag-előállítás során élelmiszer, takarmány és etanol vagy biodízel keletkezik. Tehát a mezőgazdasági termények bioüzemanyagként való hasznosításának esetleges korlátozása nem csökkentené a takarmányok árát. A korlátozásnak nem lenne nyertese, viszont a bioüzemanyag-előállítók lehetnek a vesztesei. Pedig megújuló működésükre nagy szükség van. Ha nincs elegendő fosszilis energiahordozó, csak egy fenntartható „zöld” rendszer tudja pótolni a hiányát.

„Most az egész világon érzékelhető az infláció, a terménykereskedelemben is folyamatos az áremelkedés. Ezt nem magyarázza meg egészében az orosz-ukrán konfliktus. A termelői árak felfelé mozgása akkor sem állna meg, ha holnaptól tűzszünet vagy béke lenne. Én úgy számolok, hogy minimum 1-2 év lesz, amíg helyreáll a gabonatermelés és -felvásárlás pénzügyi kiszámíthatósága.”

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/17 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aranyosi Károly - Kihívások közepette is tervezhető jövő

„Az IKR Agrár egy attitűdöt testesít meg, és ennek az attidűdnek több gyökere van: egyrészt a vállalat otthona, Bábolna, másrészt a mezőgazdaság; a hazai mezőgazdasággal, azon belül elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel való kapcsolata. IKR-esnek lenni különleges” – vallja Aranyosi Károly az IKR Agrár ügyvezetője.

A szántóföldi precíziós gazdálkodást népszerűsítették a Közép-Duna mentén

A precíziós gazdálkodás lehetőség: a gazdálkodás hatékonyságának növelésére, az inputanyagok optimális felhasználására, és mindezek eredményeként a vidék jövedelemtermelő képességének fokozására. A Bakodpusztai Gazdafórumon példákon keresztül és számokkal alátámasztva mutatták be a precíziós gazdálkodás előnyeit.

Tovább száguld az áremelkedések üteme is

Októberben a belföldi értékesítés árai 67,7, az exportértékesítéséi 28,4 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az ipari termelői árak átlagosan 41,7 százalékkal nőttek. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 6,8, az exportéi 2,1, az ipari termelői árak összességében pedig 3,7 százalékkal nőttek - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

A szénapárolás árnyoldala

A forró gőzzel kezelt szénában nincsenek káros mikroorganizmusok, sőt, az apró részecskéket is megköti ez az eljárás, így az asztmás lovak evés közben nem szívják be a port a tüdejükbe, és nem okoz tüneteket. Azonban egy új kutatás szerint nem olyan egészséges ez a fajta takarmány, mint gondolták.

Terület- és állatlétszám-alapú zöld támogatások

A mezőgazdasági termelést a megváltozott környezeti feltételekhez kell igazítanunk. Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság fejlesztésének folyamatában ezt úgy fordíthatja gyakorlattá, hogy kötelező és korlátozó szabályok helyett még nagyobb hangsúlyt fektet önkéntes és ösztönző jellegű programokra.

Terjed az évelő rizs Kínában és Ugandában

Pár évvel ezelőtt sikerült egy bőtermő évelő rizsfajtát létrehoznia az Illinoisi, a Yunnani és a Queenslandi Egyetem közös kutatócsoportjának. A fajta létrehozásához egy háziasított ázsiai egynyári rizst keresztezek egy Afrikából származó, ott vadon élő évelő rizzsel.

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.