Back to top

Bioetanol vagy takarmány?

Az orosz-ukrán háború minden gazdasági ágra hatással van vagy lesz, de az bizonyos, hogy a mezőgazdasági termeléssel összefüggő élelmezésbiztonság, takarmányellátás és ipari­alapanyag-ellátás a legfontosabb kérdések közé tartoznak.

Ukrajna, mint a kukorica, a búza és a növényi olajok legnagyobb exportőre a közép-európai térségben, rövid távon nem számíthat termelőkapacitása nagy részére.

A legrosszabb szcenárióban, a háború elhúzódása esetén már középtávon termények és mezőgazdasági inputanyagok importjával kell számolnia.

„Magyarországról nézve pedig azt kell látnunk, hogy megbillent a jobb minőségű magyar gabona exportját, az euro minőségű gabona ipari célú importját és a gabonatermelés hazai megoszlását és kultúráját eddig fenntartó egyensúly. Például az öt nagy hazai bioetanolgyár és biodízelgyár alapanyag-ellátása eddig egészséges piaci viszonyok közepette működött, még úgy is, hogy tavaly hihetetlen mértékben elszálltak a gabonaárak. A biológiai eredetű összetevők beszerzési nehézségein keresztül, természetesen, a hazai üzemanyagadalék-gyártókra és magára az üzemanyagpiacra is begyűrűznek e hatások” – kezdte helyzetértékelését Sándorfy András, a Marton Genetics ügyvezető igazgatója.

Fotó: MMG archív
A megújuló, vagyis a bioüzemanyagok jelenlegi kötelező keverési aránya eddig nagyjából literenkénti 30 forintot tett ki a benzin és a gázolaj árában. Az adagolási kötelezettség fellazításával, sőt, még az eltörlésével sem lesz olcsóbb az üzemanyag, másrészt a zöld politikai célokat is megvalósító bioetanol-­előállítók, képletesen szólva, félárbocra engedhetik vitorláikat.

Ma már nem a mezőgazdasági – százféleképpen megtámogatott – túltermelés vissza­fogása van az EU döntéshozóinak napirendjén, éppen ellenkezőleg: az élelmezésbiztonság megőrzése, a mezőgazdaság stratégiai jelentőségének az elismerése, mi több: a termelés növelésének „hogyanja”.

Mindemellett működik az EU Bioüzemanyag-lánc, a mezőgazdasági termelőket, szövetkezeteket, a növényolaj-termelést, a megújuló etanol- és biodízel-ágazatot összefogó szervezet, amelynek tagjai szorosan együttműködnek a kialakult válság élelmezési, takarmányozási és energiapiaci vonatkozásainak a kezelésében.

A bioüzemanyagok termelése fenntartható és megújítható. Például Magyarország szántóföldi adottságai és termelési szerkezete miatt cukornövényekből (répa, cirok) kevésbé, viszont kukoricából és gabonafélékből gazdaságosan lehet bioetanolt gyártani. „Kukoricát pedig nagyon tudunk termelni – szögezte le mosolyogva Sándorfy András. – Gondoljunk csak bele: 1 tonna (1267 l) bioetanol nagyjából 3,5 tonna kukoricából készül. Repcéből azért nem lehet a szükségletek szerint többet termelni, mert a száraz periódusok sorozatát nem bírja. Idén is sokat kitárcsáztak a gazdák.

Visszatérve a kukoricára: az elmúlt évek terményármozgásait tekintve a szemes kukorica ára az élelmiszerekével és az abraktakarmányokéval versenyez.

Úgy látom, hogy a megfizethetőség lesz a kulcsa az arra a kérdésre adott válasznak, hogy kenyeret vegyek vagy benzint tankoljak? A helyzetet tovább árnyalja, hogy a bioüzemanyag-előállítás során élelmiszer, takarmány és etanol vagy biodízel keletkezik. Tehát a mezőgazdasági termények bioüzemanyagként való hasznosításának esetleges korlátozása nem csökkentené a takarmányok árát. A korlátozásnak nem lenne nyertese, viszont a bioüzemanyag-előállítók lehetnek a vesztesei. Pedig megújuló működésükre nagy szükség van. Ha nincs elegendő fosszilis energiahordozó, csak egy fenntartható „zöld” rendszer tudja pótolni a hiányát.

„Most az egész világon érzékelhető az infláció, a terménykereskedelemben is folyamatos az áremelkedés. Ezt nem magyarázza meg egészében az orosz-ukrán konfliktus. A termelői árak felfelé mozgása akkor sem állna meg, ha holnaptól tűzszünet vagy béke lenne. Én úgy számolok, hogy minimum 1-2 év lesz, amíg helyreáll a gabonatermelés és -felvásárlás pénzügyi kiszámíthatósága.”

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/17 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Negatív aratási rekordok várhatóak Békés megyében

Az aszály miatt negatív aratási rekordok várhatók őszi árpából Békés megyében; az őszi búza hozama is alig fele a tavalyinak, ráadásul a sok apró szem a vetőmag ellátottságra is kihathat majd - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatósága által az MTI-nek kedden elküldött adatsorokból.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Az állatok „vegyészösztönei” - Megeszik a mérgezőt?

Vajon az állatok ösztönösen megtalálják a számukra gyógyhatású növényeket a legelőn vagy a takarmányukban, és hogyan kerülik el a mérgezőket? Mekkora ebben a véletlen szerepe? Mivel nem tudjuk megkérdezni őket, így csak kutatásokra hagyatkozhatunk…

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.