Back to top

A gazdasági fürjek nem csak a röpdék takarítói

Kétségtelen, hogy már csak azért is célszerű néhány japán fürjet tartani a röpdékben, hogy a leszóródó magokat felcsipegessék, ám ennél sokkal többre hivatott madarakról van szó. Bohókás kinézetük és csekély repülési aktivitásuk mellett társállatnak és haszonállatnak is kiválóak, nem véletlen, hogy csak magyar nyelven közel tíz Facebook-csoport szerveződött már e madarak köré.

Fotó: Tóth-Gál Enikő
A fürjek közül a japán fürjek a legkedveltebbek hazánkban, talán azért, mert díszállatként is megállják a helyüket, de tojástermelésükkel hasznot is hoznak. Egy japán fürj jó tartási körülmények között testtömege húszszorosának megfelelő tömegű tojást tojik egy év alatt.

A fürjtartók sokaságának az a véleménye, hogy ebből meggazdagodni nem lehet, de azért némi haszonnal is kecsegtethet a fürjtartás,

amennyiben elég kreatív az ember, és a tojásokat nagyobb hozzáadott értékkel, például feldolgozva adja el. Nincs is annál menőbb, mint azzal büszkélkedni, hogy valaki reggelire 15-20 tojásból evett rántottát – csak nem kell hozzátenni, hogy fürjtojásból…

A színeknek jelentősége van

Japánfürj
Japánfürj
A japán fürj vadas, más néven fogolyszínű változata nagyon hasonlít a nálunk is honos európai fürjre, ennek ellenére igen jelentős különbségek vannak közöttük, még ha nem is látszatra… Míg az európai fürj nyaranta periódusonként 7-10 tojást rak, és azokon kotlik el, a japán fürj egy évben akár 300 tojást is tojik (fűtött helyen, pótmegvilágítás mellett), de nem egy költőbajnok, ezért általában a tojások keltetőgépbe kerülnek. A hazánkban élő fürj és a japán fürj között szinte biztosan van rokonság, hiszen párba állíthatók és fiókáik lesznek.

Tehát a japán fürj tojástermelő képességének köszönhetően gazdasági fajnak tekinthető, de ennek ára van: egy intenzíven termelő tojó maximum egy-másfél évig tartható állományban, utána tojáshozama csökken, megszűnik.

A fürjek étkezési célra is kiválóak, a kakasok többsége már fiatalon a tányérban végzi, nincs szerencséjük, hiszen a tojók értékesebbek a tojásrakás miatt. A már letojt tojók is alkalmasak konyhai feldolgozásra, ezeknek ugyan keményebb a húsuk, de ízletesebb, mint a fiataloké – mondta Tóth Sándor, aki hosszú évtizedek óta foglalkozik gazdasági- és díszfürjekkel is.

Hegyi fürj
Hegyi fürj
A japán, vagy gazdasági fürj már egy háziasított szárnyas, erre utal sokféle színváltozata, és a háziasítása során kiemelt gazdasági jelentősége. Tojástermelés céljára is vannak már változatai, de elindult a húscélú fajtairány is. Tojástermelési célra a vadas színű egyedek a legalkalmasabbak, ezek megfelelő körülmények között akár 18 óránként képesek tojni. Csak a vedléskor tartanak ebben szünetet, illetve kinti tartásnál a téli időszakban, de zárt tartásban szinte egész évben tojnak.

Szép változataik is vannak, mint a rozsdabarna, sárga, hamuszürke, vagy a legújabban kitenyésztett fehér és fehértarka színváltozatok, de ezek inkább hobbicélra valók, mert tollmintázatuk miatt ők lesznek az elsők, akikre társaik agressziója irányul.

Főleg a fehérek esnek áldozatul a tollcsipkedő fajtársaik kellemetlenkedésének, hiszen a fehér és a tarka szín a fürjeknél jobban elősegíti a kannibalizmust. A színesek, ha csak hobbiból is tartjuk, akkor is elkülönítve legyenek a vadas színűektől!

A többi fürjfaj, amelyeket díszfürjekként tartunk, általában vad alapfajok. Kivétel a kínai törpefürj, mert ennél is vannak már színváltozatok, említette Tóth Sándor.

Monogámia, bigámia vagy poligámia

Virginiai fürj
Virginiai fürj
Tóth Sándor tapasztalata szerint a tojástermelő fürjekhez ne tegyünk kakast, mert az rontja a tojáskihozatalt – tapossa, lestrapálja a tojókat! Ellenben, ha jó minőségű tenyésztojás előállítása a cél, akkor egy kakashoz 3-4 tyúk az ideális.

A fürjek többnyire keltetőben kelnek ki, ez néhány generáció alatt a kotlási ösztönüket rendszerint megszünteti. Ám azok a fürjek, melyeket madár keltett ki, és kotlani kezdenek, nagyon jó kotlónak számítanak.

A díszfürjek (virginiai, hegyi, mexikói, kaliforniai copfos, harlekin, kínai törpe) a gazdasági fürjjel ellentétben csak szezonális tojók, tavasszal tojnak: van amelyik 10-12 tojást rak, mások akár 40-et is.

A gazdasági japán fürj 50-60 napos korában kezd el tojni, de csak 16 °C-os hőmérséklet felett. Tojástermelésre 1-1,5 évig érdemes tartani a fürjeket, utána csökken a tojás mennyisége. Hobbiból tartva akár négy évig is élnek, ebben az esetben télen célszerű hűvösben tartani e madarakat, hogy pihenjenek, ekkor ne tojjanak.

Ha van olyan japán fürjünk, ami elkotlik, alatta 10-12 tojást szabad hagyni, melyeket 5 nap után kell meglámpázni, hogy kiderüljön elkezdett-e fejlődni az embrió. A rossz tojások erjednek, fertőzik a többi tojást.

A vad fürjek a természetben párban élnek, néha a hím is kotlik, sőt olyan is van, hogy csak az kotlik, de általában a tojó feladata a tojások melegen tartása.

A kikelő csibék

Kínai törpe fürj
Kínai törpe fürj
A japán fürjek tojásai 38,3 °C-on 16-17 nap alatt kelnek ki. Az egyévesnél idősebb fürjtojók tojásainak a kelési aránya már ritkán haladja meg a 60 százalékot, ezért fiatalabb tojók tojásait érdemes csak keltetni. A kis fürjek igen életképesek, kelésük után hamar elkezdik az élelmet keresni. Nyolchetes korban különítik el a kakasokat, ezekből lesz a pecsenyefürj.

A fürjek kezdeti táplálására megfelelőek a csirkék számára kapható indító- és nevelőtápok. A fürj tojásának 74, húsának pedig 72 százaléka víz, ez is mutatja, hogy az itatásukra figyelmet kell fordítsunk! Az ideális takarmány-ivóvíz arány 1:2, de ez nyári kánikulában 40 százalékkal is növekedhet.

A víz mindig legyen friss és 18-20 °C körüli hőmérsékletű! Hiányos vízellátás esetén 2-3 nap alatt csökken a fürjek étvágya, ami a tojáshozamra is negatív hatással van.

Ha ez bekövetkezik, utána az ideális vízellátás visszaállását követően csak 5-7 nappal áll vissza a tojáshozam, tehát akár egyhetes kihagyás is lehet a tojástermelésben a nem megfelelő ivóvízellátás miatt.

A fürjek nagyon gyakran isznak keveset, ezért állandóan legyen víz előttük! Társas röpdében tartva olyan itatót tegyünk be, amiben a madarak nem tudnak fürdeni, így megőrizhető a víz tisztasága.

Takarmányozásuk minél inkább termé­szetközeli legyen, sokféle aprómag, repce, cirok, kölesek, kendermag, valamint roppantott kukorica alkothatja a keveréket. Lágyeleségként is adható az indítótáp, majd a nevelőtáp keverve reszelt répával, zellerrel, káposztával. A zöldséghámozásból meg­maradó konyhai hulladékokat is szívesen fogyasztják.

Díszmadár extrákkal: mert a tojás is lényeg

Fürjtojás
Fürjtojás
Ha a japán fürjet hobbiállatként tartjuk, akkor is már néhány egyedtől jelentős számú tojást kapunk. Öt fürjtojás felel meg egy tyúktojás méretének. Tíz fürjtojó megtermeli egy négytagú család tojásszükségletét. A fürjtojás nyáron 30, télen 60 napig tárolható, olvasható Czibulyás József és Tóth Sándor: A japánfürj tenyésztése című könyvében.

A tojások feltörésére különös gondot fordítsunk, mert vastag héjhártyája miatt nehezen szakad át, így a tojásba héjdarabok keveredhetnek. A fürjtojás minden olyan célra használható, mint a tyúktojás.

Főzni hideg vízben kezdjük el, és kétperces forrás után kész. Ekkor hideg vízben gyorsan hűtsük le, ezzel elérjük, hogy a héja könnyen lejöjjön! A főtt fürjtojásból készülhet sokféleképpen fűszerezett „tojásbefőtt” vagy tojáspörkölt is. De tésztakészítésre is alkalmasak a tojások, valamint italok, flipek és fizzek egyaránt kellemes aromájúak lesznek a fürjtojások sárgájából.

A nyers fürjtojás fogyasztásának (a héj fertőtlenítése után) többféle gyógyhatását vélelmezik: gyulladáscsökkentő, gyomorszekréciót javító, és sok más élettani szempontból kedvező hatása van e kis madarak tojásának.

  • Gin flip
    • Hozzávalók: 2 jégkocka, 3 fürjtojássárgája, 3 cl gin, kevés reszelt szerecsendió.
    • A hozzávalókat shakerben jól összerázzuk, majd pohárba szűrjük, végül szerecsendióval meghintjük.
  • Forró rum egg-nogg
    • Hozzávalók: 4 fürjtojássárgája, 5 cl rum, evőkanál porcukor és 1 dl forró tej.
    • Keverőpohárban összekeverjük a cukrot a tojássárgájával, hozzáadjuk a tejet, összekeverjük, végül a rumot is belekeverjük. Poharakba töltjük és a tetejére fahéjat szórunk.

Díszfürjek

Bár a japán fürjek is tarthatók díszállatként, sok vad fürj létezik, melyek megjelenésükkel a röpdék talajszintjének díszei lehetnek. Érdemes tudni, hogy a japán fürjek háziasításukból eredően a legszelídebbek a többi fürjhöz képest.

A virginiai és még a mexikói fürjek is viszonylag megszelídíthetők, ám a kaliforniai fürjek vadabbak maradnak. A kínai törpefürj is megszelídül idővel…

Kaliforniai copfosfürj
Kaliforniai copfosfürj
Utóbbi a legkisebb fürj, mindössze 4-5 dkg, nagyon jó kotló, védi csibéit: képes nagyobb állatnak is nekimenni ennek érdekében. A kínai törpefürj tojásának a héja sötét, így nem lámpázható, emelte ki Tóth Sándor e faj tenyésztésének egyik nehézségét.

A fürjek társas volierben is tarthatók – kivéve a kaliforniai fürjet, mert az agresszív, képes a nálánál többször nagyobb gyémántfácán hátára is felszállni és azt csipkedni.

A többi fürj tartható más fajokkal, így gondoskodnak a többi madár által elpazarolt eledel hasznosításáról is.

A hegyi fürj az egyik legnagyobb testű fürj, 4000 méter magasan él, ez is elég vad marad. Hasznos tanács minden madár esetén, hogy lehetőleg egyszínű ruhában menjünk be közéjük, mert a madarak érzékenyek a rikító színekre. Optimális a zöld és a szürke, a kék, a sárga még elmegy, és a pirostól félnek leginkább a madarak. Még a saját gazdájuktól is tartanak, ha az piros színű ruhában van, említette a szakember a tapasztalatait.

Fotók: Tóth Sándor és Wikipedia

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2022/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Magyarországon figyelték legtöbben a madarakat

A rendezvényhelyszínek számát és a résztvevők számát tekintve is első helyen végzett Magyarország a 30. Európai Madármegfigyelő Napokon - tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-t.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Fenntartható falatok

A megtermelt ételek harmadát nem eszi meg senki. Néhány tehetséges magyar fiatal olyan üzleti modellt alkotott a maradék hasznosítására, amellyel az eladók és a vevők is jól járnak. Jelenleg már a közép-kelet-európai bővítésén dolgoznak.