0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 9.

A gazdasági fürj nem csak a röpdék takarítója

Kétségtelen, hogy már csak azért is célszerű néhány japán fürjet tartani a röpdékben, hogy a leszóródó magokat felcsipegessék, ám ennél sokkal többre hivatott madarakról van szó.

Fürj: monogámia, bigámia vagy poligámia

Tóth Sándor tapasztalata szerint a tojástermelő fürjekhez ne tegyünk kakast, mert az rontja a tojáskihozatalt – tapossa, lestrapálja a tojókat! Ellenben, ha jó minőségű tenyésztojás előállítása a cél, akkor egy kakashoz 3-4 tyúk az ideális.

A fürjek többnyire keltetőben kelnek ki, ez néhány generáció alatt a kotlási ösztönüket rendszerint megszünteti. Ám azok a fürjek, melyeket madár keltett ki, és kotlani kezdenek, nagyon jó kotlónak számítanak.

A díszfürjek (virginiai, hegyi, mexikói, kaliforniai copfos, harlekin, kínai törpe) a gazdasági fürjjel ellentétben csak szezonális tojók, tavasszal tojnak: van amelyik 10-12 tojást rak, mások akár 40-et is.

A gazdasági japán fürj 50-60 napos korában kezd el tojni, de csak 16 °C-os hőmérséklet felett. Tojástermelésre 1-1,5 évig érdemes tartani a fürjeket, utána csökken a tojás mennyisége. Hobbiból tartva akár négy évig is élnek, ebben az esetben télen célszerű hűvösben tartani e madarakat, hogy pihenjenek, ekkor ne tojjanak.

Ha van olyan japán fürjünk, ami elkotlik, alatta 10-12 tojást szabad hagyni, melyeket 5 nap után kell meglámpázni, hogy kiderüljön elkezdett-e fejlődni az embrió. A rossz tojások erjednek, fertőzik a többi tojást.

A vad fürjek a természetben párban élnek, néha a hím is kotlik, sőt olyan is van, hogy csak az kotlik, de általában a tojó feladata a tojások melegen tartása.

A kikelő csibék

A japán fürjek tojásai 38,3 °C-on 16-17 nap alatt kelnek ki. Az egyévesnél idősebb fürjtojók tojásainak a kelési aránya már ritkán haladja meg a 60 százalékot, ezért fiatalabb tojók tojásait érdemes csak keltetni. A kis fürjek igen életképesek, kelésük után hamar elkezdik az élelmet keresni. Nyolchetes korban különítik el a kakasokat, ezekből lesz a pecsenyefürj.

A fürjek kezdeti táplálására megfelelőek a csirkék számára kapható indító- és nevelőtápok. A fürj tojásának 74, húsának pedig 72 százaléka víz, ez is mutatja, hogy az itatásukra figyelmet kell fordítsunk! Az ideális takarmány-ivóvíz arány 1:2, de ez nyári kánikulában 40 százalékkal is növekedhet.

A víz mindig legyen friss és 18-20 °C körüli hőmérsékletű! Hiányos vízellátás esetén 2-3 nap alatt csökken a fürjek étvágya, ami a tojáshozamra is negatív hatással van.

Ha ez bekövetkezik, utána az ideális vízellátás visszaállását követően csak 5-7 nappal áll vissza a tojáshozam, tehát akár egyhetes kihagyás is lehet a tojástermelésben a nem megfelelő ivóvízellátás miatt.

A fürjek nagyon gyakran isznak keveset, ezért állandóan legyen víz előttük! Társas röpdében tartva olyan itatót tegyünk be, amiben a madarak nem tudnak fürdeni, így megőrizhető a víz tisztasága.

Takarmányozásuk minél inkább termé­szetközeli legyen, sokféle aprómag, repce, cirok, kölesek, kendermag, valamint roppantott kukorica alkothatja a keveréket. Lágyeleségként is adható az indítótáp, majd a nevelőtáp keverve reszelt répával, zellerrel, káposztával. A zöldséghámozásból meg­maradó konyhai hulladékokat is szívesen fogyasztják.

Forrás: Kistermelők Lapja