Back to top

Adjunk-e a gyerekeknek alkoholmentes sört?

A Cseh Köztársaságban bevett szokás, hogy alkoholmentes sört adnak a gyerekeknek. Végül is a sör a nemzeti ital ebben az országban, a sörözők pedig hagyományos találkozóhelyek. A szakértők azonban óva intenek attól, hogy alkoholmentes sört adjanak a gyerekeknek.

A sör a Cseh Köztársaság nemzeti itala, amelyet hagyományosan ebédhez és vacsorához fogyasztanak. Az egy főre jutó sörmennyiség fogyasztás tekintetében a csehek a világ élvonalába tartoznak. A csehországi gyerekek is ismerik a sör ízét – általában alkoholmentes sört kapnak.  

Csehországban egy söröző tinédzser látványa nem meglepő, és ez a tinédzser valószínűleg minden nap leül ebédelni vagy vacsorázni a szüleivel, és kap egy pohár sört.

És a fiatalabb testvérei? A szülei

valószínűleg neki egy alkoholmenteset adnak, - ez bevett szokás a cseh otthonokban.

Viszont nemrég egy oktatási kampány indult a felnőtteknek arról, hogy miért ne adjanak a gyerekeknek alkoholmentes sört. A kampányt Petr Freimann, a "Száraz február" társszervezője   indította, célja, hogy elmagyarázza a cseheknek, hogy az alkoholmentes sör miért nem gyerekeknek való ital.

Ennek előzménye egy felmérés volt, amelyet az Admosphere kutatóintézet végzett ezer 3-15 éves gyermek szülei körében. Célja az volt, hogy kiderítse, hány csehországi gyermek iszik sört (alkohollal vagy anélkül), és hogyan vélekednek erről a szüleik.

A szülők körében végzett felmérés kimutatta, hogy a 11-15 év közötti gyermekek több mint 36 százalékának adnak ízesített sört, és ez a gyakorlat a három és hat év közötti gyermekek 11 százalékát érinti.

Ezen túlmenően a szülők 56,5 százaléka nem tekinti alkoholosnak a legfeljebb fél százalékos alkoholtartalmú italokat. Csaknem 10 százaléknak ugyanez a véleménye a radler sörökről, és több mint 27 százalék tartja őket ártalmatlannak. Minél idősebbek a szülők, annál erősebb ez a meggyőződés. A 11 és 15 év közötti gyermekek szüleinek csaknem 37 százaléka meg van győződve arról, hogy a radler sörök ártalmatlanok.

A felmérésből az is kiderült, hogy az ebbe a korcsoportba tartozó gyermekek szüleinek egyharmada úgy véli, hogy a sörök egészségesebbek, mint a népszerű szénsavas üdítőitalok. Továbbá a szülők 15 százaléka nem hiszi, hogy a kis mennyiségű alkohol káros a gyermekekre.

A csehországi sörfőzés évszázados hagyománya és az ebből kialakult sörivó kultúra azt jelenti, hogy a csehek fogyasztják évek óta a legtöbb sört a világon. Az alkohol adása a gyermekeknek nemcsak a Cseh Köztársaságban, hanem más olyan országokban is bevett gyakorlat, ahol évszázadok óta sört vagy bort készítenek. A csehek úgy vélik, hogy ha a gyerekeknek már kiskoruktól kezdve sört adnak, az segít kialakítani a mérsékelt alkoholfogyasztás szokását, anélkül, hogy alkoholizmusba esnének.

A fent említett tanulmány szerzői azonban más véleményen vannak, szerintük

a különböző típusú sörök fogyasztásával a gyerekek hozzászoknak a keserű ízükhöz, ami a jövőben a rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás kockázatát hordozza magában, és nem csak ebéd vagy vacsora közben fogják fogyasztani.

"Még ha az akár fél százaléknyi alkoholtartalmú italok alkoholmentesnek is számítanak, ez a koncentráció ugyanolyan hatással van egy kisgyermek szervezetére, mint egy klasszikus sör egy felnőttre" – tette hozzá Petr Popov, a prágai Központi Kórház addiktológiai kutatóintézetének vezetője.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Kerti és konyhai gyógynövények sebkezelésre

Bárki elszenvedhet kisebb balesetet kertészkedés közben, hiszen néha még egy fűszál is „komoly” vágást okozhat, a tüskékről, tövisekről nem is beszélve. Mikor máskor történhetne meg a baj, mint amikor éppen nincsen nálunk fertőtlenítőszer és sebtapasz. Vagy mégis? Nézzünk csak körül a kertben!

A növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás - hívta fel a figyelmet cikkében a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.

Tojásrakó teknős maradványai kerültek elő Pompeji romjai közül

Tojásrakásra készülő teknős maradványait fedezték fel régészek az ókori Pompeji romjai között.

A gojitermesztés szakértője

Spanyolország Huelva tartományában található Európa legjelentősebb és legnagyobb tapasztalattal rendelkező gojibogyó-termelője. Az eredetileg Ázsiából származó gyümölcs beltartalmi értékei miatt népszerű szuperélelmiszernek számít.

Az adatelemzés akár életmentő is lehet a versenylovaknak

A versenylovak esetében a legtöbb sérülés nem egy nap alatt alakul ki, eltekintve azoktól a ritka kivételektől, amikor valamilyen baleset (például kerítésnek fut a ló) miatt sérülnek meg. A tréningek során fellépő terhelés hosszú időn át terheli a csontozatot, mire látható eredménye lesz.

A sertéságazat antibiotikum-felhasználása a kihívásokkal teli év ellenére ismét csökken

Az új adatok szerint az Egyesült Királyság sertéságazata 2021-ben 17%-kal csökkentette az antibiotikum-használatot annak ellenére, hogy a gazdák rendkívül nehéz évet éltek át.

A pókok társas viselkedésének ökológiai hátterét vizsgálták az ELKH kutatói

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont(ÖK) kutatói eltérő társas viselkedésű pókkolóniákat vizsgáltak az Andokban, hogy megértsék, mi alakítja a különböző viselkedésű fajok elterjedését. Eredményeik szerint egy adott élőhely ökológiai sajátosságai jelentős hatással lehetnek az ott élő fajok társas viselkedésére.

Gyorsteszt a fertőzések kimutatására

A McMaster Egyetem kutatói gyorstesztet fejlesztettek ki a haszonállatok között terjedő fertőzések kimutatására, ugyanis egyre nagyobb kárt okoznak a hirtelen felbukkanó és gyorsan terjedő járványok.