Az első egyszerűbb, kis léptékű kísérlethez az egyetem öt évvel ezelőtt ültetett el egy kávécserjét, mégpedig az arabica-fajtakör egyik fajtáját. Ez a kávécserje, a robusta-változatokkal ellentétben önbeporzó.
A kutatók szerint a hosszabb virágzási időnek köszönhetően akár nagyobb termésmennyiség is elérhető. Várhatóan mégsem a kávészemek mennyisége lesz a fő különbség az üvegházból és a szabadból származó kávétermés között. Feltételezhető, hogy a kávébab íz- és aromaanyagainak összetételét a termesztési körülmények vagy az alkalmazott tápoldatok befolyásolják. Ez egyike azoknak a kérdéseknek, amelyeket egy új kísérletben fognak vizsgálni, amelynek során egy nagy kávétermelővel is együttműködnek a kutatók. A kísérletet a holland mezőgazdasági minisztérium, valamint több magáncég is támogatja.