Back to top

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

Bár aszaltnak tűnhet, a datolya alapvetően friss, amikor a boltban megvásároljuk. Néhány cég aszalt datolyát is árul, de a legtöbbjük természetes módon hagyja a gyümölcsöt megszáradni, így egy ragacsos, édes finomságot hoznak létre, amely megegyezik az édességek bizonyos formáival.

A Health szerint három datolya körülbelül 200 kalóriát tartalmaz. Bár ez a szám magasnak tűnhet, egy adag datolya 5 gramm rostot, 1 gramm fehérjét, valamint már kis mennyiségben is több kulcsfontosságú mikro tápanyagot tartalmaz.

K-vitamin, többféle B-vitamin, kalcium, mangán, vas, kálium, magnézium és cink is van a datolyába csomagolva. Ugyanakkor nem a vitaminok a leglenyűgözőbb részei a datolyának. A legnagyobb előnyük valójában a koleszterinszintre és a bélrendszer egészségére gyakorolt hatásukból származik.

A datolya javíthatja a koleszterinszintet és a bélrendszer egészségét is

A datolya meglehetősen sok rostot tartalmaz, ami már önmagában is segíti a bélrendszer egészségét. Egy 2015-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy a datolyának egy olyan különleges előnye lehet, amely túlmutat a rostok szokásos hatásán. A kutatók megállapították, hogy a résztvevők étrendjéhez hozzáadott datolya jobb bélműködést eredményezett. Ráadásul az ellenőrzéskor a tudósok kevesebb nyomát találták olyan vegyületeknek, amelyek a rákkeltő sejt mutációkhoz kapcsolódnak.

Egy másik, 2019-ben közzétett tanulmány szerint a datolya antimikrobiális hatású. A Journal of Pharmacy and BioAllied Sciences című folyóiratban megjelent tanulmány azt is megállapította, hogy a datolya jó antioxidáns forrás.

De még ennél is lenyűgözőbb volt a Nutrients című szaklapban megjelent 2020-as tanulmány. A kutatók olyan betegek étrendjéhez adtak datolyát, akik cukorbetegek és magas koleszterinszinttel rendelkezők voltak. Azt találták, hogy a datolya magas cukortartalma ellenére a gyümölcs nem befolyásolta a résztvevők A1C-szintjét, ellenben az LDL-szintjükkel a kontrollcsoportok tagjaihoz képest. A datolyát fogyasztó résztvevők LDL-szintje csökkent. Az LDL a "rossz" koleszterin néven ismert, a szívbetegségekkel szorosan összefüggésbe hozható koleszterin. A résztvevők LDL-szintjének csökkentése hozzájárult az általános egészségi állapotuk javulásához.

A datolya íze elég édes ahhoz, hogy élvezettel fogyasszuk, és elég sokoldalú ahhoz, hogy a sütéstől a salátákig mindenben felhasználjuk. Végül is, ki ne szeretné, hogy egy desszert támogassa a szíve egészségét?

Forrás: 
healthdigest.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.