Back to top

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Május első dekádjára megérkezett az évszaknak megfelelő, kellemesen meleg időjárás. A nappali maximumhőmérséklet általában 20 °C körül alakult, időnként meg is haladta azt, és éjszakánként sem süllyedt a hőmérséklet 10 °C alá. Az elmúlt napokban többször is zivatargócok alakultak ki több körzetben, kiszámíthatatlan eloszlásban. Összességében sok eső nem esett, de néhány zivatargócban 20-40 milliméter is hullott, jéggel társulva.

A talajok vízkészlete most sem gyarapodott, maradt a tartós vízhiány minden tájegységben.

A magasabb hőmérséklet és a párásabb időjárás szinte minden kórokozónak és kártevőnek kedvező feltételeket teremt a felszaporodáshoz és a terjedéshez.

Az alma- és a körtevarasodásnak is kedvezőek a fertőzési feltételei, az erős éjszakai harmatképződés miatt továbbra is tart az aszkospóra-szóródás, a növények érzékeny fenológiai fázisban vannak. A kis gyümölcsök és a fiatal levelek fogékonyak a megbetegedésre, ami ilyenkor még gyümölcshullást is okozhat. Az almafa-lisztharmat szekunder fertőzésének szintén kedvezőek a feltételei, közepes erősséggel, a hajtások mintegy 30%-át érinti. Gyenge-közepes mértékben terjednek a vértetű első telepei, főként ott, ahol sok a törzs körüli sarjhajtás, mert ott találhatók a telelőhelyek. A zöld és szürke almafa-levéltetű után már repül az almamoly a feromoncsapdákba, igaz, még csak kis tömegben. A heti fogás gócosan eléri a 30-40 darabot.

Erős mértékűvé vált az almástermésű növények ervíniás megbetegedésének veszélye, már minden időjárási körülmény kedvez a fertőzés kialakulásához.

Megjelentek a sztigminás levéllikasztó betegség tünetei (a képen meggy levelén)
Megjelentek a sztigminás levéllikasztó betegség tünetei (a képen meggy levelén)
A csonthéjas gyümölcsű növényeken egyre gyakrabban látszik a moníliás virág- és hajtásfertőzés tünete, mellette megjelentek a sztigminás levéllikasztó betegség levéltünetei is. Egyre több a kajszin és a szilván a levéltetves hajtásvég, ami a közvetlen szívogatás okozta kár mellett elősegíti a csonthéjasok vírus- és fitoplazma-fertőzéseinek továbbterjedését. A keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly folyamatosan rajzik, üteme az időjárás alakulásától függően változó mértékű. A cseresznyelégy ugyan még nem rajzik, de a repülés várható kezdete miatt

érdemes kihelyezni a sárga ragacsos fogólapokat a fák magasabb, napsütötte ágaira.

Szőlőültetvényekben a melegebb napok hatására egyre erőteljesebb a nemezes gubacsatka fertőzése
Szőlőültetvényekben a melegebb napok hatására egyre erőteljesebb a nemezes gubacsatka fertőzése
A szőlőültetvényekben a melegebb napok hatására egyre erőteljesebb a szőlőatka és a nemezes gubacsatka fertőzése. Az atkafertőzésre érzékeny fajtákon érdemes egy célirányos védekezést beiktatni ellenük. Házikerti körülmények között egyre gyakoribb látvány a hajtáshervasztó darázs és a szivarsodró eszelény jellegzetes károsítása. Ha sok ilyet tapasztalunk, érdemes levágni és megsemmisíteni az ilyen hajtásokat.

A tarka szőlőmoly folyamatosan és erőteljesen rajzik, készüljünk a kelő hernyók elleni védekezésre.

A kelőfélben levő burgonyaültetvényekben. Még kevesen vannak, de célszerű a peterakás mielőbbi megakadályozása.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az idei debreceni virágkarneválon

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség - jelentették be a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.