0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Május első dekádjára megérkezett az évszaknak megfelelő, kellemesen meleg időjárás. A nappali maximumhőmérséklet általában 20 °C körül alakult, időnként meg is haladta azt, és éjszakánként sem süllyedt a hőmérséklet 10 °C alá. Az elmúlt napokban többször is zivatargócok alakultak ki több körzetben, kiszámíthatatlan eloszlásban. Összességében sok eső nem esett, de néhány zivatargócban 20-40 milliméter is hullott, jéggel társulva.

A talajok vízkészlete most sem gyarapodott, maradt a tartós vízhiány minden tájegységben.

A magasabb hőmérséklet és a párásabb időjárás szinte minden kórokozónak és kártevőnek kedvező feltételeket teremt a felszaporodáshoz és a terjedéshez.

Az alma- és a körtevarasodásnak is kedvezőek a fertőzési feltételei, az erős éjszakai harmatképződés miatt továbbra is tart az aszkospóra-szóródás, a növények érzékeny fenológiai fázisban vannak. A kis gyümölcsök és a fiatal levelek fogékonyak a megbetegedésre, ami ilyenkor még gyümölcshullást is okozhat. Az almafa-lisztharmat szekunder fertőzésének szintén kedvezőek a feltételei, közepes erősséggel, a hajtások mintegy 30%-át érinti. Gyenge-közepes mértékben terjednek a vértetű első telepei, főként ott, ahol sok a törzs körüli sarjhajtás, mert ott találhatók a telelőhelyek. A zöld és szürke almafa-levéltetű után már repül az almamoly a feromoncsapdákba, igaz, még csak kis tömegben. A heti fogás gócosan eléri a 30-40 darabot.

Erős mértékűvé vált az almástermésű növények ervíniás megbetegedésének veszélye, már minden időjárási körülmény kedvez a fertőzés kialakulásához.

A csonthéjas gyümölcsű növényeken egyre gyakrabban látszik a moníliás virág- és hajtásfertőzés tünete, mellette megjelentek a sztigminás levéllikasztó betegség levéltünetei is. Egyre több a kajszin és a szilván a levéltetves hajtásvég, ami a közvetlen szívogatás okozta kár mellett elősegíti a csonthéjasok vírus- és fitoplazma-fertőzéseinek továbbterjedését. A keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly folyamatosan rajzik, üteme az időjárás alakulásától függően változó mértékű. A cseresznyelégy ugyan még nem rajzik, de a repülés várható kezdete miatt

érdemes kihelyezni a sárga ragacsos fogólapokat a fák magasabb, napsütötte ágaira.

A szőlőültetvényekben a melegebb napok hatására egyre erőteljesebb a szőlőatka és a nemezes gubacsatka fertőzése. Az atkafertőzésre érzékeny fajtákon érdemes egy célirányos védekezést beiktatni ellenük. Házikerti körülmények között egyre gyakoribb látvány a hajtáshervasztó darázs és a szivarsodró eszelény jellegzetes károsítása. Ha sok ilyet tapasztalunk, érdemes levágni és megsemmisíteni az ilyen hajtásokat.

A tarka szőlőmoly folyamatosan és erőteljesen rajzik, készüljünk a kelő hernyók elleni védekezésre.

A kelőfélben levő burgonyaültetvényekben. Még kevesen vannak, de célszerű a peterakás mielőbbi megakadályozása.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet