Back to top

Miről beszélgetnek egymással a gombák?

A Nyugat-Angliai Egyetem kutatói egy kísérlet során kimutatták, hogy a gombák elektromos impulzusok segítségével képesek kommunikálni egymással.

Hasadtlemezű gomba (Schizophyllum commune)
Hasadtlemezű gomba (Schizophyllum commune)
A gombák nem tűnnek a csevegés világbajnokainak. A nekik szentelt új kutatások azonban azt sugallják, hogy a köztük lévő kommunikáció meglepően fejlett. Ennek kiderítésére a kutatók négy különböző gombafajba ültettek be elektródákat, hogy bebizonyítsák, elektromos impulzusok segítségével kommunikálnak egymással. Ezek lehetővé teszik az élelemhez való hozzáféréssel vagy az elszenvedett sérülésekkel kapcsolatos információk továbbítását.

Azonban nem ez a legfurcsább dolog.

A tanulmány szerzői figyelemre méltó hasonlóságot tapasztaltak a gombák és az emberek kommunikációja között.

A jelek olyan bonyolultak, hogy hasonlítanak a mindennapi beszélgetéseinkben használt szavakhoz. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ha a gombáknak lenne saját szótáruk, az körülbelül 50 szócikkből állna. E szavak "kimondásához" ezek az organizmusok fonalakat használnak.

A témával foglalkozó szakértők korábban már megállapították, hogy a gombák növekvő számú elektromos impulzust termelnek, amikor új táplálékforrással találkoznak. Ez azt sugallta, hogy így értesítik a szomszédokat a felfedezésükről. Azt azonban nem tudták, hogy ezek a jelek bármilyen mértékben hasonlítanak-e az emberi nyelvre. A tervezett kísérlethez az Andrew Adamatzky által vezetett csapat négy gombafajt használt: az enoki, a hasadtlemezű gomba, a kínai tömlősgomba és a szellemgomba voltak a kísérlet alanyai.

Szellemgomba (Omphalotus nidiformis)
Szellemgomba (Omphalotus nidiformis)

Mindegyik élőlényt elektródákkal látták el, hogy méréseket lehessen végezni az elektromos aktivitásról.

A kutatók megállapították, hogy a hirtelen aktivitáscsúcsok egyfajta mintát alkottak. Ezek egyszerű üzenetekre hasonlítottak, amelyek összesen legfeljebb 50 szóból álltak.

Az eredményeket később a Royal Society Open Science című folyóiratban tették közzé.

A tudományos közösség egy része továbbra is szkeptikusan fogadja ezeket a megállapításokat, mivel korábban is jelentettek már ilyen kiugrásokat, amelyeket akkor a gombák tápanyag szállítási folyamatával hoztak összefüggésbe.

Ezért nem szabad kizárnunk azt a forgatókönyvet, hogy a jelek inkább a táplálékszerzés, mint a gombák közötti kommunikációs kísérlet eredménye.

Forrás: 
focus.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Gombaölő szerek nélkül

A hollandiai állami statisztikai hivatal adatai alapján 2019-ben 9,3 millió kilogramm kémiai növényvédő szert juttattak ki a mezőgazdaságban országszerte. Ennek a mennyiségnek a 40%-a gombás betegségek elleni védekezésre szolgált. Szakemberek, termesztők beszélgettek arról, hogy vajon a szabadföldi termesztésben 2030-ig fel lehet-e hagyni teljes mértékben a fungicidek használatával.

Tojásrakó teknős maradványai kerültek elő Pompeji romjai közül

Tojásrakásra készülő teknős maradványait fedezték fel régészek az ókori Pompeji romjai között.

A pókok társas viselkedésének ökológiai hátterét vizsgálták az ELKH kutatói

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont(ÖK) kutatói eltérő társas viselkedésű pókkolóniákat vizsgáltak az Andokban, hogy megértsék, mi alakítja a különböző viselkedésű fajok elterjedését. Eredményeik szerint egy adott élőhely ökológiai sajátosságai jelentős hatással lehetnek az ott élő fajok társas viselkedésére.

Műanyag helyett lemosható csomagolás. Forradalmi megoldás a láthatáron

Vízzel mosható le az a védőréteg, amellyel az élelmiszereket permetezik be, a bevonat csomagolásként működik és növeli az eltarthatóság idejét. Egy amerikai kísérlet a műanyagok kiváltására.

Az egyetlen konzerv, amit mindig érdemes tartani a kamrában

A konzervek hihetetlenül kényelmes választások, ha gyorsan szeretnénk enni valamit, emellett könnyen tárolhatók, hosszú szavatossági idejük van és a legtöbbjük azonnal fogyasztható. Ráadásul a közhiedelemmel ellentétben sokféle konzerv, például a bab és más zöldségek, nagyon táplálók.

Az egészséges is legyen finom?

Hogyan gondolkodnak a fogyasztók és mennyire befolyásolják őket a trendek? Mennyire fontos az íze egy kolbásznak?...Kiderült, hogy a fogyasztók közel kétharmada, nagyon figyel arra, hogy ízletes legyen a mentes élelmiszer, ami az asztalára kerül, különben az első csalódás után lemond a kipróbált áruról, és tovább keres, egészen addig, amíg rá nem bukkan a számára legfinomabbra.