0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

A chilei fütyülőréce

A közepes testalkatú chilei fütyülőréce (Mareca sibilatrix, korábban Anas sibilatrix) Dél-Amerika déli részén elterjed faj, elsősorban Chiléből származik, de Argentína, Paraguay, Uruguay, Chile, a Falkland-szigetek, Déli-Georgia és a Déli-Sandwich-szigetek területén is él. Őshazájában intenzíven vadászott faj, állományai azonban stabilak, így nem tartozik a veszélyeztetett madarak közé.

A gácsér feje csőrtől a szemig, a homlokáig kiterjesztve fehér. Fejének hátsó része, a nyak oldala fénylő metálzöld. A fülnyílástól lefelé egy piros-fehér kerek folt található. A fej és a nyak többi része feketésbarna. A mell, a felsőhát és a válltollak a sötétbarnától egészen a fekete alapon krémfehér színnel övezettek. A hát alsó része fekete, a farktő fehér, a szárny- és a farokfedő tollak rozsdavörösek, közepén fehéres, a hasa fehér. A szárnya fénylő, bársonyos fekete, apró fehér tollakkal díszítve, csőre élénk kék, homlokcsíkja, körme és orrnyílása fekete, írisze barna, lába sötétszürke.

Ezek a külalaki jellemzők a tojóra is érvényesek, de nem olyan élénk színekben, mint a gácsérnál. Jellegzetes, több ütemű fütyülő hangja mindkét nemnél messzire elhallatszik.

Természetes élőhelyén az esős évszak beálltával kezdi a fészkelést. A fészek 6-9 krémszínű tojásból áll, a kelési idő 24–25 nap. A fészek szürkésfehér színű pihetollakkal bélelt. A fiatalok nevelésében, vezetésében a gácsér is részt vesz. E fajnak a széles körű elterjedése főként annak köszönhető, hogy télen-nyáron egyforma színű.

Tartása nagyobb területen ajánlott, mert veszekedős, de eredményesen szaporodik kis helyen is.

Április végén kezd fészkelni, a fészekodú kiválasztásánál a tojó nagyon körültekintő és igényes. A tojásokat lehet kotlóssal is keltetni, a kicsiket pedig táp- és békalencse-keveréktakarmánnyal lehet felnevelni.

A második, de tapasztalatom szerint inkább a harmadik évben válik ivaréretté. Teleltetést az egyre enyhülő hazai teleken nem igényel, de hosszan tartó téli időjárás esetén (-5 °C alatti hőmérséklet) meghálálja a melegebb helyet. Emiatt is lehet, hogy már a második évben megkezdi a tojásrakást, hisz jobb kondícióval rendelkezik, ezáltal a veszteség is kevesebb.

Az első chilei fütyülőrécéket 1870-ben hozták Dél-Amerikából Európába, és hamarosan elkezdtek az állatkertekben szaporodni. Manapság, a rendkívül tetszetős tollruhájuk miatt, igen elterjedt díszmadaraknak számítanak. Nagy az esély az egymással való kereszteződésnek, ha társas madárkertben tartjuk őket, ezért tanácsos egy tavon csak egy fajt tartani.

Forrás: Dr. Bogenfürst Ferenc: Kacsák; Gazda kiadó, Budapest, 1999

 

Forrás: Kistermelők Lapja