Back to top

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

A kutatások szerint az almaecet segíthet a fogyásban, növelheti a gyomorsavtartalmat és szabályozhatja a vércukorszintet, valamint egyes kutatók szerint ez a fajta ecet a koleszterinszintet is csökkentheti. Bár egyelőre nincs elég bizonyíték az embereken végzett felmérésekről, mivel a vizsgálatok nagy részét állatokon végezték.

Mi az almaecet?

Az almaecet kultikus státuszra tett szert az egészségügyben, mivel számos előnye van.

De a jelenlegi hírneve ellenére ez a mostanában divatos ecet nagyon szerény kezdetekkel rendelkezik.

Ahogy Vic Coppin, a MuscleFood táplálkozási szakértője elmagyarázta: "Az almaecet nagyrészt alma léből áll, azonban a hozzáadott cukor a lében alkohollá alakul (ezt nevezik erjedésnek), majd a baktériumok az alkoholt ecetsavvá alakítják, így kapja az almaecet a híresen erős szagát és savanykás ízét."

Mik az előnyei?

Segíthet a fogyásban

A Journal of Functional Foods című szaklapban megjelent kutatás szerint összefüggés van az almaecet és a fogyás között. A 2017-es klinikai vizsgálat során a résztvevőket 12 héten keresztül napi 250 kalóriával kevesebb élelmiszert fogyasztó diétára fogták. A csoport egyik felének 15 ml almaecetet is innia kellett, míg a résztvevők másik felének nem.

Az eredmény? Az a csoport, amelyik megitta az almaecetet, körülbelül 3 kilóval többet fogyott.

Ez szép eredmény, de Coppin felhívja a figyelmet: "Az almaecet gyors megoldásként történő szedése nem segít a hosszú távú fogyásban. A fogyás csak akkor következik be, ha kalóriadeficitben vagyunk, miközben kiegyensúlyozott étrendet tartunk fenn".

Növeli a gyomorsavasságot

Elsőre ez talán nem hangzik jól, de a gyomorsavasság az egyik kulcsfontosságú szempont a jó emésztés szempontjából. A tudomány szerint az ecetsav adja az almaecet erős, savanyú aromáját és ízét, valamint a magas PH-szintjét is. De miért jó a gyomorsavtartalom növelése? Pauline Cox, a Wiley's Finest táplálkozási szakértője szerint: "Az almaecet növeli a gyomorsavasságot. Az optimális egészség kulcsa a felszívódásban rejlik, a felszívódás pedig a gyomorban kezdődik, melynek optimális esetben a pH-ja 1-3 közötti, mely nagyon savasnak számít" - magyarázza Cox.

" A gyomorsav képes elpusztítani a betolakodó kórokozókat, mikrobákat vagy baktériumokat, amelyek a szánkon keresztül jutnak be.

A kevésbé savas gyomor sebezhetővé tesz bennünket az idegen baktériumok inváziójával és a gyomor-bélrendszeri fertőzésekkel szemben.” Cox azt is megemlíti, hogy a fehérjék lebontásához és a kulcsfontosságú vitaminok és ásványi anyagok felszívódásához nagyon savas gyomorra van szükségünk. "A fehérje aminosavaknak nevezett építőelemekből áll. Ezek az aminosavak hihetetlenül fontosak a szervezet számára. Ezek azok az alapanyagok, amelyekre minden fehérje előállításához szükségünk van, az izomszövettől, a bőrtől és a csontoktól kezdve a boldogsághormonokig. Megfelelő aminosavak nélkül bőrgyógyulás, hajritkulás, gyenge és törékeny körmök, rossz hangulat, depresszió és akár csontritkulás is kialakulhat."

Kezelheti a vércukorszintet

Az Amerikai Diabétesz Szövetség által végzett tanulmány szerint az almaecet a bélrendszeri egészség elősegítése mellett segíthet az étkezés utáni vércukorszint-emelkedések csökkentésében is, különösen az 1-es típusú cukorbetegeknél. Coppin kiemelte:

"Az ecetsav blokkolja azokat az enzimeket, amelyek segítik a szervezetünket a keményítő megemésztésében, ami aztán kisebb vércukorszint-emelkedéshez vezet."

Jótékony hatással van az egészségre?

Az almaecet jót tesz az egészségünknek, ha helyesen fogyasztjuk, csak győződjünk meg róla, hogy a legjobb minőségűt választjuk, lehetőleg nyers és pasztörizálatlan forrásból származót. Cox kifejtette: "A nyers, pasztörizálatlan almaecet gazdag forrása a jótékony baktériumoknak, amelyek jótékonyan hatnak a bélrendszer egészségére és a mikrobiom sokféleségére. "Az egészséges, változatos bélmikrobiomnak széleskörű hatásai vannak az általános egészségre, beleértve az emésztést, az immunműködést, a gyulladásokat és a bél-agy közötti kommunikációt." Coppin hozzátette: "Bár vitaminokat és ásványi anyagokat alig vagy egyáltalán nem tartalmaz az almaecet, ezzel ellentétben aminosavak és antioxidánsok találhatók benne, amelyek segíthetnek megvédeni a szabad gyökök által okozott, oxidatív stresszként ismert sejtkárosodástól, mint például a szövetek sérülése." Azonban a terhes vagy szoptató nők, és bizonyos gyógyszerek szedése során először érdemes egyeztetni az orvosunkkal, mielőtt beillesztenénk az almaecetet az étrendünkbe.

Hogyan lehet beépíteni az étrendbe?

Elmúltak azok az idők, amikor ezt az ecetet csak salátaöntetekben és pácokban használtuk.

Bár ezek zseniális módjai annak, hogy az almaecetet beépítsük az étrendünkbe, de ha megfelelően hígítjuk vízzel, meg is ihatjuk.

"Megfelelően kell hígítani vízzel, mert a savassága miatt túl erős lehet, ami károsíthatja a fogakat és a torkot, és felboríthatja a gyomor működését. Ajánlott adag egy teás- és egy evőkanál közötti mennyiség, amit körülbelül 250 ml vízzel kell összekevernünk” – mondja Coppin. " Azt is fontos megjegyezni, hogy bár az almaecet fogyasztására vonatkozóan nincs konkrét útmutatás, "napi egy-két evőkanál elegendő lesz azok számára, akik be akarják építeni az étrendjükbe, és meg akarják tapasztalni az általa kínált előnyöket" - mondja Vic. Elvégre "gyógyhatású szerként és nem gyógyszerként van besorolva" - mondja.

Forrás: 
fitandwell.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.