Back to top

Miért érdemes számolni a lennel? - Minőségi élelmiszer és takarmányozás

A takarmányozás és az állati eredetű élelmiszerek beltartalma közötti összefüggést kutatja a Kék-Fehér Szív elnevezésű nemzetközi szakmaközi és értékesítési szervezet, amely több mint húsz éve alakult meg Franciaországban.

A lenmaggal takarmányozott állatok jobban szerepelnek szaporodás- és egyéb biológiai mutatók tekintetében és olyan tejet, tojást, illetve húst adnak, amelynek a zsírsavprofiljában megjelenik az Omega 6 és Omega 3 zsírsavak számunkra optimális aránya
A lenmaggal takarmányozott állatok jobban szerepelnek szaporodás- és egyéb biológiai mutatók tekintetében és olyan tejet, tojást, illetve húst adnak, amelynek a zsírsavprofiljában megjelenik az Omega 6 és Omega 3 zsírsavak számunkra optimális aránya
Fotó: Czifrik Katalin
Egyik fontos céljuk, hogy igazolják és a fogyasztókban is tudatosítsák, hogy az egészséges táplálkozásunk a takarmányozás szintjéről indul – mondta el Szebeni Dániel, a Kék-Fehér-Szív hazai képviselője.

„Az egészségünk összefügg azzal, hogy miként takarmányozzuk az állatokat, amelyeket megeszünk -hangsúlyozza -, és emiatt nagyon fontos lenne az olyan növények beállítása a takarmányozásba, mint a lenmag, amely a szójamennyiség bizonyos hányadát is kiváltja.”

A lenmaggal takarmányozott állatok, amellett, hogy szaporodás- és egyéb biológiai mutatók tekintetében jobban szerepelnek, ami mérhető hasznot és megtakarítást jelent a gazdák számára a szaporulatban és az állatorvosi, valamint gyógyszerköltségben, a lenmag kedvező összetételének köszönhetően olyan tejet, tojást, illetve húst adnak, amelynek a zsírsavprofiljában megjelenik az Omega 6 és Omega 3 zsírsavak számunkra optimális aránya.

A Kék-Fehér-Szív ehhez úgy járul hozzá, hogy az együttműködő termelőknél meghatározza annak a feltárt lenmagnak a mennyiségét, amellyel takarmányozni szükséges az állatainkat. Emellett független laboratóriumban rendszeresen ellenőrizteti a késztermékek zsírprofilját és szavatolja, hogy a kívánt 4:1 Omega 6 – Omega 3 arány valóban megvan bennük. Ennek a jóléti hatásairól pedig számtalan tudományos cikket publikál, amelyeket klinikai tesztek, illetve szakmai folyóiratok támasztanak alá.

Amelyik tejterméken látjuk a Kék-fehér-Szív emblémát, arról tudhatjuk, hogy a legjobb nekünk –

állítja Szebeni Dániel, hiszen Szervezete rendszeresen ellenőrzi a termékeket és takarmányajánlással látja el a tenyésztőt.

Hozzáteszi, tudományosan igazolt tény, hogy az ipari takarmányozás az erős szója-kukorica-gabonatúlsúly miatt nagyon elbillen az Omega 6 telítetlen zsírsavak irányába, a sejtek magas Omega 6 zsírsavtartalma pedig hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, az elhízáshoz és a II-es típusú cukorbetegség kialakulásához. Ezek a negatív folyamatok az Omega 3 telítetlen zsírsavval regulázhatók meg. Ezért van szükség az Omega 3 bevitelére, amely a halolajban, a tőkehalmájban és egyéb tengeri halakban is megtalálható természetes formában. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy

a lenmag is értékes és gazdag forrása az Omega 3-nak.

Egy prekurzor, az alfa-linolénsav található ugyanis benne, amit a testünk alakít át Omega 3 zsírsavakká.

A késztermékek zsírsavprofilját független laboratóriumban ellenőriztetik
A késztermékek zsírsavprofilját független laboratóriumban ellenőriztetik
Fotó: Csatlós Norbert
A Kék-Fehér-Szív Magyarországon szorosan együttműködik az Auchan áruházlánccal, amelynek prémium sajátmárkás tejtermék kategóriában a Martontej a kizárólagos beszállítója. A szervezet azonban más termékek felé is nyitott, mivel nemcsak tejre, hanem húsra és tojásra is rendelkeznek takarmányozási ajánlásokkal. A kecskeméti NPK Charolais Farmon például már el is kezdődött a legeltetés lenmaggal történő kiegészítése, és a Kék-Fehér-Szív itthoni képviselői már dolgoznak azon, hogy tojástermelő cég is bekerüljön hálózatukba.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.

Mégse lehet paintballozni a farkasokkal Hollandiában

Az ügyben eljáró holland bíróság elutasító ítélete alapján a kelet-hollandiai Gelderland tartomány visszavonta szerdán azt az engedélyt, amely lehetővé tette volna az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasok elüldözését paintballfegyverekkel a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból, különösen a Hoge Veluwe Nemzeti Parkból.