Back to top

Miért érdemes számolni a lennel? - Minőségi élelmiszer és takarmányozás

A takarmányozás és az állati eredetű élelmiszerek beltartalma közötti összefüggést kutatja a Kék-Fehér Szív elnevezésű nemzetközi szakmaközi és értékesítési szervezet, amely több mint húsz éve alakult meg Franciaországban.

A lenmaggal takarmányozott állatok jobban szerepelnek szaporodás- és egyéb biológiai mutatók tekintetében és olyan tejet, tojást, illetve húst adnak, amelynek a zsírsavprofiljában megjelenik az Omega 6 és Omega 3 zsírsavak számunkra optimális aránya
A lenmaggal takarmányozott állatok jobban szerepelnek szaporodás- és egyéb biológiai mutatók tekintetében és olyan tejet, tojást, illetve húst adnak, amelynek a zsírsavprofiljában megjelenik az Omega 6 és Omega 3 zsírsavak számunkra optimális aránya
Fotó: Czifrik Katalin
Egyik fontos céljuk, hogy igazolják és a fogyasztókban is tudatosítsák, hogy az egészséges táplálkozásunk a takarmányozás szintjéről indul – mondta el Szebeni Dániel, a Kék-Fehér-Szív hazai képviselője.

„Az egészségünk összefügg azzal, hogy miként takarmányozzuk az állatokat, amelyeket megeszünk -hangsúlyozza -, és emiatt nagyon fontos lenne az olyan növények beállítása a takarmányozásba, mint a lenmag, amely a szójamennyiség bizonyos hányadát is kiváltja.”

A lenmaggal takarmányozott állatok, amellett, hogy szaporodás- és egyéb biológiai mutatók tekintetében jobban szerepelnek, ami mérhető hasznot és megtakarítást jelent a gazdák számára a szaporulatban és az állatorvosi, valamint gyógyszerköltségben, a lenmag kedvező összetételének köszönhetően olyan tejet, tojást, illetve húst adnak, amelynek a zsírsavprofiljában megjelenik az Omega 6 és Omega 3 zsírsavak számunkra optimális aránya.

A Kék-Fehér-Szív ehhez úgy járul hozzá, hogy az együttműködő termelőknél meghatározza annak a feltárt lenmagnak a mennyiségét, amellyel takarmányozni szükséges az állatainkat. Emellett független laboratóriumban rendszeresen ellenőrizteti a késztermékek zsírprofilját és szavatolja, hogy a kívánt 4:1 Omega 6 – Omega 3 arány valóban megvan bennük. Ennek a jóléti hatásairól pedig számtalan tudományos cikket publikál, amelyeket klinikai tesztek, illetve szakmai folyóiratok támasztanak alá.

Amelyik tejterméken látjuk a Kék-fehér-Szív emblémát, arról tudhatjuk, hogy a legjobb nekünk –

állítja Szebeni Dániel, hiszen Szervezete rendszeresen ellenőrzi a termékeket és takarmányajánlással látja el a tenyésztőt.

Hozzáteszi, tudományosan igazolt tény, hogy az ipari takarmányozás az erős szója-kukorica-gabonatúlsúly miatt nagyon elbillen az Omega 6 telítetlen zsírsavak irányába, a sejtek magas Omega 6 zsírsavtartalma pedig hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, az elhízáshoz és a II-es típusú cukorbetegség kialakulásához. Ezek a negatív folyamatok az Omega 3 telítetlen zsírsavval regulázhatók meg. Ezért van szükség az Omega 3 bevitelére, amely a halolajban, a tőkehalmájban és egyéb tengeri halakban is megtalálható természetes formában. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy

a lenmag is értékes és gazdag forrása az Omega 3-nak.

Egy prekurzor, az alfa-linolénsav található ugyanis benne, amit a testünk alakít át Omega 3 zsírsavakká.

A késztermékek zsírsavprofilját független laboratóriumban ellenőriztetik
A késztermékek zsírsavprofilját független laboratóriumban ellenőriztetik
Fotó: Csatlós Norbert
A Kék-Fehér-Szív Magyarországon szorosan együttműködik az Auchan áruházlánccal, amelynek prémium sajátmárkás tejtermék kategóriában a Martontej a kizárólagos beszállítója. A szervezet azonban más termékek felé is nyitott, mivel nemcsak tejre, hanem húsra és tojásra is rendelkeznek takarmányozási ajánlásokkal. A kecskeméti NPK Charolais Farmon például már el is kezdődött a legeltetés lenmaggal történő kiegészítése, és a Kék-Fehér-Szív itthoni képviselői már dolgoznak azon, hogy tojástermelő cég is bekerüljön hálózatukba.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt a mezőgazdaság kibocsátási értéke tavaly

A mezőgazdaság kibocsátása 2021-ben 3378 milliárd forintot tett ki, 15 százalékkal nőtt 2020-hoz képest; a 17 százalékos árindex mellett a volumen 2,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel.

Elkészültek a Takarmányszállítási támogatás részletei

Az Agrárminisztérium az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntése alapján kidolgozta annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget – közölte Nagy István agrárminiszter.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

Takarmányozás, hőstressz, bionyúl - Antibiotikum nélkül lesz-e nyúltenyésztés?

A nyúltenyésztési világkongresszus Termelés és gazdaságosság szekciójában elsősorban a gyakorlati munkát segítő előadások hangzottak el. Ugyanakkor nehéz lenne megmondani, hogy például a takarmánykorlátozással kapcsolatos eredmények és tapasztalatok közül melyik miért került a takarmányozási szekcióba.

A húsalternatívák jót tesznek a környezetnek, miközben munkahelyeket veszélyeztetnek

A marhahús növényi alapú alternatívái hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, de népszerűségük növekedése befolyással van a mezőgazdasági munkaerőforrásokra, és az Egyesült Államokban több mint 1,5 millió munkahelyet fenyegethet az ágazatban - derül ki egy új gazdasági modellekből.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

Mikrobaközösségek rombolása a mezőgazdaságban - A peszticidek nem-szándékolt hatása a méhészetben

Az úgynevezett nem-antimikrobás, azaz nem a mikroorganizmusok ellen alkalmazott növényvédő szerek eddig rejtett baktérium- és/vagy gombaölő hatásával egyre többet foglalkozik a tudomány.

Az ukrán gabonaszállító hajók már Nyugat-Európába felé is elindultak

Újabb három, gabonával megrakott hajó indul el Ukrajnából a Fekete-tengeren át pénteken, ebből kettő Nyugat-Európába tart. A hajók összesen mintegy 58 ezer tonna kukoricát szállítanak, közben újabb üres hajó indult el Törökországból, hogy felvegye rakományát Odesszában. A tengeri kereskedelem a héten indult újra a háború kitörése óta. A hajók biztonságát orosz, ukrán, török és ENSZ közreműködéssel szavatolják.

A jövőben többször várható egyszerre aszály és hőség

A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság, ha nem mérsékeljük a globális kibocsátásokat. Ez azt jelenti, hogy a világ népességének 93-95 százaléka a jelenlegi száraz és forró események számának több mint kétszeresét fogja tapasztalni a 21. század végére - hívja fel a figyelmet Kis Anna meteorológus, az ELTE tudományos munkatársa.

Négymillió kilogramm élelmiszert mentett idén az Élelmiszerbank

Összesen 4 millió kilogramm élelmiszert mentett meg és osztott szét rászorulók között 2022 első felében a Magyar Élelmiszerbank Egyesület - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.