0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Virágzik a minikivi Dabason: nyílt napot tartottak

Lakos Zoltán Dabason található mini kivi ültetvényében nyílt napot tartottak a közelmúltban, a növények virágzása idején. Az ide látogató érdeklődők sok érdekességet megtudhattak a mini kivivel kapcsolatban.

További képek a kivi ültetvényről ide kattintva érhetők el.

Virágzáskor és a terméséréskor tartanak nyílt napot a területen, de előzetes időpont egyeztetéssel bármikor látogatható a mintaültetvény, ahol növények forgalmazásával is foglalkoznak.

Körülbelül tíz éve kezdett el érdeklődni a hazánkban különlegesnek számító gyümölcstermő növények iránt Lakos Zoltán, akinek eredeti szakmája építészmérnök. Fügéből hatvanféle változatot próbált ki, majd a mini kivi mellett tette le a voksát, és 2016-ban öthektáros ültetvényt létesített, ami tavaly héthektárosra bővült.

A területen több fajta színes mini kivi nő, mint a Bingo (lengyel nemesítésű, piros), a Ken’s Red (új-zélandi, lila, éretten lehulló), a Rogow (lengyel, zöld, jó fagytűrő), valamint a magszegény Vitikiwi (az egyik legújabb fajta, öntermékeny). A telepítést megelőző kiskerti kísérletekben a tesztelt fajták közül ezek szerepeltek a legjobban, mind termesztéstechnológia, mind íz szempontjából.

A kivi termesztésének buktatói

A látogatók közül sokakat érdekelt a metszés, és az, hogy melyek a kritikus pontok a kivi termesztése során. A kordonkialakítás és a metszési magasságok is több kérdésben szóba kerültek.
A kordon kialakításakor esernyő forma kialakítása a cél, mert a termés a vízszintes, új nagy hajtásokon lesz. Itt négy méterre vannak egymástól a tövek, de intenzív ültetvényeken ez három méterre is besűríthető, ám akkor intenzívebben kell metszeni, hiszen egy nagyon gyors növésű, terebélyes növényről van szó, mondta Lakos Zoltán.
Fiatal növények alakító metszésekor a „faforma kialakításakor” első évben két métert kell meghagyni, második évben a jobb és bal kart kell innen kialakítani, ezt követően a karokból a termővesszők nevelése a cél, metszéssel és hajtás válogatással, valamint a kordonhoz igazítással irányítható a növekedés.

A kivi körül nem érdemes kapálni a talajt, mert gyökerei nagy része a talajfelszín közelében található, és ezzel jelentős gyökérsérüléseket okozunk a növénynek.

Ez a gyökérnövekedési mód azért alakult ki, mivel a mini kivi Szibériából származik, ahol a talaj szinte állandóan fagyott, és csak a felsőbb réteg enged föl melegebb napokon, tehát csak ott lesz a jégből folyékony halmazállapotú víz, amit a növény fel tud venni, említette a tulajdonos a látogatóknak.

Képes „elvérezni”…

A másik sarkalatos kérdés a metszés. A téli fő metszést mindenképp a növény mélynyugalmi állapotában kell elvégezni. Ha akkor metszünk, amikor a rügyek tavasszal kipattannak, az akár végzetes is lehet a növénynek – ez is szibériai eredetére vezethető vissza. Ott rövid ideig tart a melegebb időszak, tehát a növények rövid a vegetációs ideje gyorsan kell kilevelesedni, virágozni, termést érlelni.

Épp ezért a rügypattanáskor óriási intenzitással indul meg a nedvkeringés, így ha akkor metsszük, akkor nagy vízveszteség éri a növény, mert a metszési felületen látványosan csurog majd ki a víz…

Vegyszer nélkül is termeszthető

A dabasi ültetvényben nem alkalmaznak vegyszeres kezeléseket így a cserebogárral néha meggyűlik a bajuk. Az imágók rendesen le tudják rágni a levelet egyes növényekről, de az hamar regenerálódik. A pajorokkal már több a probléma mert ha sokan vannak annyira károsíthatják a gyökeret, hogy a növény elpusztul.
Szerencsére egyre több vakond él a területen, ezek tizedelik a cserebogár lárvákat. Esetükben arra kell figyelni, hogy a járatokat néha vissza kell taposni, mert különben azért száradhat ki a növény, mert a járatnál fellazított talajból nem tud vizet felvenni. Tehát a vakond nem bántja a gyökereket, csak a pajor vadászat közben ilyen járulékos, de könnyen orvosolható problémát okoz.

Vannak öntermékenyek, de kétlakiak is

A virágzás 5-6 napig tart a mini kivi ültetvényben, a termés betakarítás szezonja ennél jóval széthúzottabb időben, mert az szeptembertől október végéig tart, bő hat héten keresztül. Az Actinidia arguta mini kivi összes fajtája ugyanazzal a porzóval porozható, ami körülbelül két hétig szórja a pollent. A termő virágok egy hétig tudják befogadni a virágport, és ez a két időszak minden fajtánál körülbelül egy időpontra esik.

A kivi virágai nem túl látványosak, alapvetően szél beporzásúk, de a rovarok is rásegítenek a folyamatra. Nektárja nincs, de pollent gyűjtenek róla a rovarok. A különböző mini kivi fajták között vannak önporzók és kétlakiak is.

A kertekbe hobbicéllal ültetők az öntermékeny fajtákat keresik, (ezek többnyire japán nemesítésűek), hiszen esetükben nem kell külön egy pollenadót is pluszban beszerezni, valamint figyelni a kompatibilitásra, hogy a beszerzett pollenadó egyszerre virágozzon a termős növénnyel.
Ültetvényekben azonban a kétlakiak a jellemzőbbek, ahol nyolc termős példányhoz ültetnek egy hímivarút. Ezeknek a fajtáknak a termése viaszos bevonatú, azaz kereskedelmi célra optimálisabbak a jobb eltarthatóság érdekében.
A kivi utóérő, ezért az őszi szedés még éretlen állapotban történik, és a dobozban az egy-egy érettebb gyümölcs etilén termelésének a hatására érik majd be, így mire a fogyasztóhoz kerül pont megfelelő érettségű, és még körülbelül egy hétig eltartható. növényen megérett kivi puha és potyog, ez már szállíthatatlan, kereskedelmi forgalomba nem alkalmas, említette a szakember. Az idei év fő célkitűzése a csomagoló anyagaiknak a PLA lebomló termékre történő cseréje.

Mini kivi a világpolgár…

A világ szinte minden országában található legalább egy mini kivi-ültetvény. Európában csak Szlovéniában és Szlovákiában nincs, de hamarosan utóbbiban is létesítenek. Ausztriában, Németországban, Lengyelországban, Hollandiában, Portugáliában is van ültetvény, ami jól mutatja, hogy éghajlati szempontból mennyire tág tűrésű e növény.

Utóbbi három ország termelői a németországi Aldi beszállítói. Egy oroszországi körülbelül százéves ültetvény a rendszeres metszésnek és ifjításnak köszönhetően még most is jó állapotban van. Lakos Zoltán Kínában 600 éves kiviről is tud.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu