Back to top

Kilátások a meggypiacon

Hazánkban a második legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs a meggy, 14 ezer hektáron átlagosan évi 60 ezer tonna terem belőle. Az idei piaci kilátásokról és termesztéstechnológiai újdonságokról beszéltek Kecelen, a meggy szakmai konferencián. A rendezvényt a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tész-Ész Nonprofit Kft., a Fresh Fruit Tész és a Kertcenter Kft. szervezte.

Fontos gyümölcsünk a meggy, mégsem bánunk vele úgy, ahogy megérdemelné, hangsúlyozta előadásában Takács Ferenc, a Debreceni Egyetem Újfehértói Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, aki szerint ki kellene billenteni a jelenlegi iparigyü­mölcs-státuszból.

A világon is kivételes gyümölcsnek számít, összesen több mint egymillió tonna terem belőle, hazánk a tíz legtöbb meggyet termesztő ország közt foglal helyet, nálunk többet Orosz- és Lengyelországban, valamint Szerbiában szüretelnek.

A magyar meggyből 30-40 ezer tonnát a hazai konzervipar használ fel, és nemcsak a piac korlátozott, hanem a napi feldolgozói kapacitás is, ezért ha egyszerre sok meggy érik, piaci zavarok lépnek fel. Lassan bővül a hazai hűtőipar és légyártás meggyfelhasználása is, mert más piacra tudnak szállítani, mint a fagyasztott meggyben piacvezető lengyelek és szerbek.

Jó fajták, gyengébb alanyok

Kézi szedésre sűrű térállásba telepítsünk
Kézi szedésre sűrű térállásba telepítsünk
Kiváló magyar fajtákkal rendelkezünk, amelyek a gyümölcstermesztési kutatóintézet érdi állomásán jöttek létre keresztezéses nemesítéssel (Érdi bőtermő, Érdi jubileum, Érdi nagygyümölcsű, Mali­ga emléke stb.), illetve Újfehértón tájszelekcióval (Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő, Kántorjánosi). Az utóbbi öt-nyolc évben telepített ültetvényekben megjelent a Petri és az Éva fajta, mindkettő igen bőtermő, a Petri hektáronként 30 tonnás termésre is képes. Növekedési jellemzőik is kedvezőek, egyetlen hátrányuk, hogy érési idejük nagyon közel esik az Újfehértói fürtöséhez.

Előttük érik a nemrégiben bejelentett Olibell fajtajelölt, amit német faiskolák fognak szaporítani.

Ahhoz, hogy friss fogyasztásra ajánlani lehessen egy gyümölcsöt, hosszú ideig kell tudni szállítani az áruházaknak, hangsúlyozta Takács Ferenc, vagyis ütemezni kell a különböző érési időben szedhető fajtákat. Jelenleg június közepétől egy hónapon át lehet friss meggyet kapni hazánkban.

A friss gyümölcsöt kézzel kell szedni, lehetőleg hatékonyan, kis fákról. Napjainkban is legalább 660 fát kell telepíteni egy hektárra ahhoz, hogy támogatható legyen az ültetvény, ami 5 × 3 méteres tér­állásnak felel meg. A cél az intenzív ültetvényekben a 4-4,5 × 1-1,5 méter, amihez gyenge növekedésű alanyra kell oltani a fajtákat, a jelenleg szinte egyeduralkodó sajmeggy alany túl erős növekedésű hozzá. A Maxma 14 alanyon a sajmeggy növekedésének 80-90, GiSelA 5 és GiSelA 6 alanyon 60%-a érhető el, a legkisebbre pedig GiSelA 3 és Edabriz alanyon nőnek a meggyfák. Az eddigi kísérletek szerint a négyéves ültetvényben jól szerepeltek a GiSelA 5 és 6 alanyú fák, kedvező az oldal­ágak helyzete és nem túl erős a növekedés. Ez nemcsak a fák mérete miatt lényeges, hanem a rendszeres metszést is megkönnyíti.

A termésre gyakorolt hatást a virágok és gyümölcsök megszámlálásával fogják vizsgálni. Ezeket az alanyokat jó körülmények közé kell telepíteni, homokos termőhelyen maradhat a sajmeggy alany.

Tárolni is lehet

Rendszeres metszést igényel a meggy, ami a hagyományos térállású fákra is érvényes, különösen az ostorosodásra hajlamos fajtáknál. Az intenzív ültetvényben pedig szüret után és a nyugalmi időszakban is kell metszeni a kis fákat. Hazai példák is vannak már sűrű telepítésű ültetvényekre, ahol 4,5 × 2 méteres térállásban, gépi síkfalmetszéssel tartják fenn az ültetvényt. A koronát fölfelé keskenyedő kúpformára kell alakítani, és nem ajánlott minden évben géppel metszeni, mondta Takács Ferenc. Idővel az 5 × 3 méterre telepített ültetvényben is ki lehet alakítani a kellően benapozott, fölfelé keskenyedő koronaformát.

Újfehértón 0,7 hektáron létesült kísérleti ültetvény Érdi bőtermő, Petri és Éva fajtákkal, GiSelA 5 és 6 alanyon. Az alanyhatást minden fajtán tíz-tíz fa alapos vizsgálatával követik nyomon, megszámolják rajtuk a virágokat és a gyümölcsöket is.

Újfehértón hat éve kezdett tárolási kísérletek bizonyítják, hogy tovább is lehetne nyújtani a meggyszezont a cseresznyére kifejlesztett, szabályozott légteret teremtő zsákok használatával. A speciális műanyag zacskókban 6%-ra emelkedik a szén-dioxid-szint, ami lassítja a gyümölcs légzését és visszaszorítja a kórokozók fertőzését is. Ezáltal csekély apadási veszteséggel és romlással hat hétig lehet hűtőtárolóban eltartani a meggyet. Normál hűtőtárolás során hat hét alatt 10% apadási veszteséggel és 20% rothadt gyümölccsel kell számolni.

Gépi metszéssel kúposra alakított korona
Gépi metszéssel kúposra alakított korona
Nem a meggyre vonatkozik ugyan, de Takács Ferenc megemlítette, hogy az idén is kapott engedélyt a Harvista, amivel az alma érése lassítható. A várható szüret előtt 7-10 nappal kell kipermetezni a készítményt, ami a fán blokkolja a további érést, de a színeződést nem befolyásolja. Ezzel a módszerrel a Jonathan is visszatérhetne a piacra, mert három héttel tovább lehet a fán tartani, szépen színeződik és nagyobbra nő, mint a szeptember eleji szüretkor.

A tárolást javító Smart Fresh-kezelés már jól ismert az almatermesztők körében, és egyre több szilvatermesztő is használja.

A későn érő német fajtákat a kezelés hatására decemberig lehet tárolni és piacra vinni.

Európában vegyes a kép

A meggypiaci helyzetet Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke, a Debreceni Egyetem docense elemezte. A világon 230-240 ezer hektáron termesztenek meggyet, és 1,3-1,4 millió tonnát takarítanak be belőle. Folyamatosan bővül a termelés, ezzel szemben az Európai Unióban húsz év alatt 80 ezerről 50 ezer hektárra csökkent a termőterülete, de a termés nem ilyen arányban lett kevesebb, csak körülbelül 50 ezer tonnával esett vissza, 300-350 ezer tonnára. Európában stagnál a meggytermesztés, ami azért komoly átrendeződést takar: Németországban tizedére, 10-15 ezer tonnára csökkent a termés, Lengyelországban viszont 50-ről 160 ezer tonnára nőtt. Oroszország, Ukrajna, Üzbegisztán és Törökország együtt 600 ezer tonna meggyet visz piacra, ezzel ők határozzák meg a sűrítmény árát.

Világpiacról a meggysűrítmény esetében beszélhetünk, a befőtt nagyrészt az Európai Unión belül marad, és a fagyasztott meggy világkereskedelme sem jelentős.

Friss meggyet legfőképp konzervipari célra szállítanak egyik országból a másikba, az EU termésének több mint tizede, 35-40 ezer tonna kerül így forgalomba, a többit helyben dolgozzák föl. Magyarország a friss meggy egyik legnagyobb exportőre, de a 2015–2018-ban jellemző 22-26 ezer tonnáról mára 10 ezerre csökkent a kivitelünk, és Szerbia megelőzött bennünket. Sőt, már hazánkba is érkezik szerb és lengyel befőtt­alapanyag. A legnagyobb vásárló Németország, az összes uniós forgalom fele náluk landol. Ennek megfelelően a magyar meggy célpiaca is Németország, kivitelünk háromnegyede irányul oda, a többit Ausztria, Lengyelország, Szerbia, Románia, Lettország és Litvánia vásárolja meg. Szerb és lengyel versenytársaink is elsősorban Németországba szállítanak, illetve a lengyelek második piaca mi vagyunk, a szerbeké Oroszország.

Unión belüli forgalom

A meggybefőtt piacát együtt kezeli az uniós statisztika a cseresznyebefőttel, de a forgalom zömét a meggy adja, mondta Apáti Ferenc. A 27 tagország 40-42 ezer tonna befőttet vásárol, ami 700 grammjával számolva 60-70 millió üvegnek felel meg. Ez a mennyiség a hat-nyolc évvel ezelőtti 100-110 millió üvegről esett vissza.

Egy hónapig tart a meggyidény
Egy hónapig tart a meggyidény

Késztermékként is Németország vásárolja a legtöbb meggy- és cseresznyebefőttet, háromnegyedes a forgalmi részesedése.

A meggybefőtt-kivitel háromnegyede hazánkból származik, ám a tíz évvel ezelőtti 55-60 millió üvegről visszaesett 42-43 millió üvegre. Eladási áraink nem érik el az egy eurót, míg például holland meggybefőttet 2-2,5 euróért lehet venni. Azok viszont nem áruházi márkás termékek, hanem a gyártó márkanevén szerepelnek. A 3 euró körüli áron forgalomba kerülő spanyol és francia befőtt pedig valószínűleg cseresznyéből készül.

Fagyasztott meggyből hazánk az uniós forgalom 3%-át adja, jelentéktelen mennyiséget kínálunk. A tagországok 80-95 ezer tonna fagyasztott meggyet vásárolnak, ennek több mint a fele Németországba kerül. Az utóbbi években kissé visszaesett e termék forgalma is. A legnagyobb szállító Lengyelország, ahonnan 50-60 ezer tonna fagyasztott meggy kerül forgalomba, Szerbiából pedig 30-40 ezer tonna. Kilogrammonként egy euró körüli áron folyik a kereskedelme, ami 150-200 forintos alapanyagárat feltételez. Ezért sem tud kilépni a hazai fagyasztóipar a 4-5 ezer tonnás gyártási mennyiségből.

Lémeggyet egyértelműen nem éri meg itthon termeszteni, összesen 4-5 ezer tonnát dolgoz fel a három hazai léüzem, amelyik ezzel a gyümölccsel is foglalkozik.

Precíziós talajtáplálással nem megy veszendőbe a tápanyag
Precíziós talajtáplálással nem megy veszendőbe a tápanyag
Tavaly jóval több, 8 ezer tonna került hozzájuk, de csak a rossz minőség következtében, kármentésként.

Az esőtől függ az idei termés

Összegzésként Apáti Ferenc megállapította, hogy Németország nem fog több meggyet vásárolni sem frissen, sem feldolgozva, a hazai gyártás a fagyasztott meggyből bővülhet, de akkor tudni kell az említett 150-200 forintos áron eladni. A friss meggy forgalmazása pedig a munkaerőhiány miatt kockázatos a szakember szerint. A Debreceni Egyetemen beállított kísérletek alapján érdemes lenne magasan feldolgozott formában, hatóanyagként eladni a magyar meggyet, amihez azonban termékfejlesztésre és a gyártás beindítására van szükség.

Bármilyen formában kerül is forgalomba, sokkal szervezettebben kell értékesíteni a meggyet. Akkor lenne kedvező alkuhelyzet, ha három-négy termelői értékesítő szervezet vinné piacra a meggy zömét. Annál is inkább fontos lenne összefogni, mert exportpiacainkon 10-12 ezer tonnás visszaesést szenvedtünk el, hangsúlyozta a FruitVeB elnöke.

Az idei piaci kilátásokról a szakmaközi szervezet rendezett egy tanácskozást, ahol elhangzott, hogy fagyasztott meggyből kifogytak a készletek, befőttből élénkült a forgalom, viszont meggysűrítményből van bőven.

Hazánkban a termés mennyisége és minősége is a következő hetek csapadékától függ. Tavaly körülbelül 60 ezer tonna meggyet szedtek itthon, amit 20-30%-kal is meghaladhat az idei termés, ha lesz eső. Ha viszont marad a szárazság, akkor nagy kérdés, hogy a tavalyival megegyező mennyiségből mennyi lesz a 18 milliméternél nagyobb, konzervipari minőségű meggy aránya. Az európai meggytermelőktől sem érkeztek megbízható előrejelzések, de sehol nem lesz kevesebb a termés, mint tavaly, sőt Lengyelországban nem volt tavaszi fagy, ott több meggyre számítanak. Igaz, az elsősorban a hűtőiparhoz kerül.

Ne csak ipari gyümölcsként kezeljük a meggyet
Ne csak ipari gyümölcsként kezeljük a meggyet

A hazai átvételi árak attól függően alakulnak, hogy a konzervgyárak mennyiért tudnak üzletet kötni a német vásárlóikkal, egyelőre nem tudni szerződéskötésről, mondta Apáti Ferenc. Az ő tárgyalásaikat is megtámogatja, hogy

a termelési költségek jelentős növekedése miatt a meggytermesztők az utóbbi három év átlagáránál 30-40%-kal magasabbat tartanak elfogadhatónak, a kívánatos árszint pedig annál is magasabb szerintük.

Fenntartható növénytáplálás

Magyar vállalkozás a Bloomair Zrt., amit a szemléletváltás jegyében, a termőtalaj megőrzése céljából alapítottak. Szolgáltatásként kínálják a precíziós talajtáplálást, amiről Kerekes Zoltán kommunikációs vezető beszélt részletesen. A talajt sokféleképp károsítjuk, a FAO szerint a világon percenként 23 hektár megy végképp tönkre, és 2060-ra nem is marad termőréteg a mezőgazdasági területeken. Az egyik veszélyes tényező a műtrágyázás, ami nélkül viszont nem lesz elegendő termés. A Bloomair szakemberei szerint a megoldás az, hogy a megfelelő táp­anyagot megfelelő mennyiségben és időben oda adagoljuk, ahol a növények fel is használják. Ehhez precíziós talajinjektálást ajánlanak, amikor 12 bar nyomással a gyökérzet közelébe juttatják a tápoldatot, ráadásul levegővel is lazítják a talajt. A módszer előnye, hogy nincs tápanyagveszteség és javul a talajélet. A trágyázást az adott kultúra igényeihez és a fejlődési szakaszokhoz igazítva lehet megoldani.

A mai üzemanyag- és műtrágyaárak mellett különösen fontos, hogy minden kiadott anyag a lehető legjobban hasznosuljon.

Precíziós művelés lévén pontosan lehet tudni, hogy hol mennyi és milyen összetételű tápanyagot juttattak ki, ami hosszú távon segíti az eredményesebb gazdálkodást, a jobb minőség elérését.

Hazánk a friss meggy egyik legnagyobb exportőre
Hazánk a friss meggy egyik legnagyobb exportőre
Az Ekoprevent Kft. ajánlatából a telepítés előtti talajfertőtlenítésre hívjuk fel a figyelmet. Barabás Máté fejlesztőmérnök elmondta, hogy klórpikrin hatóanyagú készítménnyel végeznek talajgázosítást, ami a gyomok, talajlakó rovarok és kórokozók ellen is hatásos. Különösen újratelepítés előtt célszerű igénybe venni ezt a szolgáltatást. Szűz területen is érdemes elvégezni, mert serkenti a talajéletet: érdekes módon megkíméli a hatóanyag a Trichoderma-gombákat, a kezelés után két héttel megugrik a számuk a talajban. A talajfertőtlenítő szert zárt technológiával juttatják ki, bomlásterméke pedig olyan nitrogéntartalmú vegyület, amit a növények hasznosítani tudnak. A szolgáltatáshoz alapos előkészületekre van szükség:

meg kell munkálni a talajt, lefektetni a csöpögtetőcsöveket, és fóliával takarni a kezelni kívánt területet.

Gyümölcsösök telepítésekor általában a leendő sorokat fertőtlenítik ily módon. A készítmény szükséghelyzeti engedéllyel, november elejéig használható hazánkban a szolgáltatás keretében, nem kerül kereskedelmi forgalomba.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/24 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rétegvízzel teszik termővé a sivatagot. De meddig?

Irak elkezdett sivatagi kutakat használni az öntözésben, aminek az eredményeként idén megduplázódott az országban a búzatermő terület, elérte a 8,5 millió danamot, ami kb. 850 ezer hektár.

Spárgából műanyag?

Felhasználható-e a spárgaszedéskor keletkező hulladék új műanyagokhoz? Egy németországi kutatási projekt tanúsága szerint igen; az alsó-szászországi spárgamúzeum új állandó kiállításán pedig meg is lehet tekinteni, hol tart a tudomány ezen a téren, írja a fruchthandel.de.

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Harmadával növelte adózott eredményét sátoraljaújhelyi dohánygyár tulajdonosa

Pénzügyi és értékesítési szempontból is eredményes évet zárt tavaly a Continental Dohányipari Zrt., a sátoraljaújhelyi dohánygyárat tulajdonló társaság árbevétele közel 13, adózott eredménye pedig 30 százalékkal nőtt 2021-hez képest - közölte a cég szerdán az MTI-vel.

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző, magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

A kert zenéi - hétvégén fehérvárcsurgói Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok

Immár 19. alkalommal rendezik meg az egyre népszerűbb dísznövény napokat a festői fehérvárcsurgói kastélyparkban. Péntektől vasárnap estig gazdag program és kertészeti bemutatók, előadások várják a látogatókat.

Életbe vágó vízügyek

Az elmúlt évek tendenciáit figyelve azt gondolhatnánk, darázsfészekbe nyúl, aki a vízgazdálkodással akar foglalkozni. Főleg, ha teszi ezt törvényi szinten.