Back to top

Áfonya helyett ültethetjük a mézbogyót

A legtöbb gyümölcsfajt ősidők óta ismerik és fogyasztják az emberek, ezért számít különlegesnek a kék mézbogyó új keletű karrierje. Az alapfaj és különböző északi területeken élő változatai kesernyés bogyót hoznak, és csak az 1970-es években kezdtek könnyen termeszthető és jóízű fajtákat létrehozni belőle. A hamvas kék bogyó megjelenésében és ízében is hasonlít az áfonyához, de sokkal kevésbé igényes a talajra és a klímára.

A kifejlett növény 1,2-2 méter magas, szabályos gömbölyded alakú bokor. Hamvaszöld levelei 3-7 cm hosszúak és 1-3 cm szélesek, enyhén viaszosak. Tavasszal párosával nyíló virágai krémfehérek, illatosak. Kék bogyóinak igen vékony a héja, méretük és alakjuk igen változatos, jellemzően kissé szögletes, de alapvetően a kék áfonyára emlékeztet, ahogyan az íze is. Éppen azért azoknak ajánlják a termesztését, akik a talajadottságaik miatt nem ültethetnek áfonyát a kertjükbe.

A bokor a második évben már hoz termést, az egyéves vesszőkön terem. Enyhén savanyú vagy semleges, szerves anyagban gazdag talajban, teljes napfényen érzi magát a legjobban, de elviseli a kissé lúgos talajt és a félárnyékot, viszont kevesebb napsütés mellett kevesebbet is virágzik és terem.

Enyhe szárazságban is megél, a túl sok nedvesség, tartós vízborítottság viszont pusztuláshoz vezet, ne ültessük tehát nehéz, kötött talajba. Az északi sarkvidékről származó növény, ezért teljesen fagyálló, akár a mínusz 40 °C-ot is átvészeli károsodás nélkül, viszont a terméshozáshoz szüksége is van hideghatásra. Virága mínusz 7 °C-on sem károsodik. Nyáron a nagy meleg hátráltatja a fejlődését, 30 °C-on már szenved a növény.

Mézbogyó virága
Mézbogyó virága

Illatos virágai vonzzák a pillangókat, poszméheket és más rovarokat. Kora tavasszal virágzik, termései tavasz végén, nyár elején érnek. A hamvaskék bogyókat akkor szedjük le, ha a húsuk is bíborszínű vagy kékes, mert zölden nagyon keserűek. Az érett bogyó érezhetően puhább is, mint az éretlen.

Körülbelül a szamócával egy időben vagy előtte érik, a legkorábbi fajtákat május végén lehet szedni, és fajtától függően a mézbogyóidény vége július közepére tehető.

Általában nem lehet egyszerre leszedni a termést, bár vannak egy időben érő fajtái is, amelyeket kimondottan üzemi termesztésre nemesítettek. Frissen vagy feldolgozva fogyaszthatjuk. Kellemes édes-savas, aromás, nehezen leírható íze van. Elég sok, a paradicsoméra emlékeztető alakú magja van, de annyira puhák, hogy nem érzékelhetők fogyasztáskor. Sajnos nem nagyon tárolható, ezért amit nem tudunk megenni, abból főzzünk lekvárt vagy készítsünk szörpöt, esetleg gyümölcsbort.

Kifejlett bokra gömbölyded, 1,2-2 m magas
Kifejlett bokra gömbölyded, 1,2-2 m magas

Mindenképpen két különböző fajtát ültessünk, mert többet terem, ha egy másik fajta porozza. Sövény telepítésére is javasolják, gyors növekedése miatt hamar jól takar, és még gyümölcsöt is szedhetünk róla. Egy bokor 6 kg termést adhat.

Tavasszal takarjuk a bokrok tövét komposzttal, vagy adagoljunk érett szerves trágyát, illetve granulált szerves trágyát. Ne adjunk sok nitrogént, mert akkor inkább csak nőnek a hajtások és nem teremnek.

Tavasszal telepítsük, az első három évben csak a sérült vagy keresztbe növő vesszőket vágjuk le, termő korban is csak ritkítani kell a bokrot, a túl sűrű ágakat vágjuk ki tőből. Elősegíthetjük a virágok képződését, ha visszacsípjük a hajtások végét. Hosszú életű növény, legalább 50 évre teszik az élettartamát. Kevés károsítója ismert, a legtöbbször a lisztharmatot említik.

Az Aurora fajta
Az Aurora fajta
Kanadában, Lengyelországban, Szibériában, Kína és Japán északi területein őshonos loncféle. A Lonicera caeruela különböző alfajai eredetileg kesernyés ízűek, a 20. században indult meg a gyümölcs intenzív nemesítése az USA-ban, Kanadában, valamint orosz, lengyel és japán fajtái is vannak.
Óvatosan, általában több menetben szedjük
Óvatosan, általában több menetben szedjük

Eredeti termőhelyein a népi gyógyászat régóta alkalmazza a bogyókat, és azóta több mai kutatás is bizonyította kedvező hatásait: gyulladáscsökkentő, antibakteriális, immunrendszer-erősítő, és kedvező hatással van a cukorbetegségre is.

Mindez a benne található antioxidáns hatású anyagoknak, elsősorban a fla­vonoidoknak köszönhető. Ezeknek az anyagoknak a mennyisége és pontos összetétele nemcsak a fajtától, hanem a termőhelytől is függ: ahogy nő a hozam és javul az íz, úgy szorulnak vissza ezek az összetevők a gyümölcsben. Igen sok C-vitamint tartalmaz, japán mérések szerint 3-10-szer annyi antocianin van benne, mint az áfonyában, kalciumtartalma pedig 13-szorosa az almáénak.

Hazai nagykövete is van

A Kerti Kalendárium laptársában, a Kertészet és Szőlé­szetben jelent meg cikk a mézbogyó hazai nagykövetéről, Vincze Ambrusról, aki Dabason 1300 négyzetméteren termeszti és vizsgálja ezt a hazánkban alig ismert bogyós gyümölcsöt. Friss gyümölcsként is értékesíti, feldolgozva lekvár, ivólé és liofilizált gyümölcs formában kaphatók a termékei, valamint telepítésre alkalmas növényeket is árul.

Jelenleg összesen 15 fajtát tart, amiből négy adja az eladás jelentős részét, és további 6-10 fajta behozatalát tervezi még.

Hazai tapasztalatok alapján elmondható, hogy ha az időjárás kedvezőtlen, néhány fajta a lisztharmat és napégés tüneteit mutatja. A kártevők közül molyra, levéltetűre vagy takácsatkára lehet számítani száraz kontinentális nyarak alkalmával. Esetenként pajzstetvek is megjelenhetnek, de szerencsére a kék mézbogyó ritkán esik kórokozók és kártevők áldozatául.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az idei debreceni virágkarneválon

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség - jelentették be a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.