Back to top

Méhek nélkül nincs jövő

Hosszú távú együttműködést kezdett az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel (OMME) a hazai méhek védelméért és a lakossági edukáció érdekében a magyar élelmiszeripar egyik kiemelkedő szereplője, a Sió-Eckes. Nagy István agrárminiszter a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az OMME-t a méhészeti termékek ágazatban szakmaközi szervezetként ismerte el a minisztérium.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A közös tevékenység első állomása egy méhlegelő átadása volt a népszerű gyümölcsleveket gyártó üzem siófoki telephelyén. Az eseményen részt vett Nagy István agrárminiszter is, aki kiemelte, hogy

a méhészek tevékenységében nemcsak a méztermelést, hanem az élelmiszerelőállítás számára nélkülözhetetlen beporzó szolgálatot is  becsülni és támogatni kell.

A tárcavezető azt is bejelentette a sajtótájékoztatón, hogy az OMME-t a méhészeti termékek ágazatban szakmaközi szervezetként ismerte el a minisztérium.

Nem is gondolnánk, mennyivel kevesebb élelmiszer kerülhetne az asztalunkra a méhek munkája nélkül
Nem is gondolnánk, mennyivel kevesebb élelmiszer kerülhetne az asztalunkra a méhek munkája nélkül
Fotó: Czifrik Katalin
Szakmaközi szervezetként az az ágazati szervezet kaphat elismerést, amely egyaránt képviseli a termelők, a feldolgozók és a kereskedők érdekeit, és ezen szereplők többségét a tagjai között tudja. A szakmaközi szervezeti elismerés olyan működési előnyöket biztosít az érdekképviseletnek, amelyek lehetővé teszik az ágazat stabilabb és kiszámíthatóbb tevékenységét. Ennek érdekében új jogosítványokat és lehetőségeket kap ágazati megállapodások kötésére és speciális szabályok megalkotására. A szakmaközi szervezeteknek nagy szerepe van a termelők és a feldolgozók hosszú távon is fenntartható kapcsolatrendszerének kialakításában és ápolásában.

A miniszter hangsúlyozta, az OMME szakmaközi szervezetté válása nem egy út végét jelenti, hanem a közös munka kiterjesztését.

Az egyesületnek az Agrárminisztériummal ápolt szoros szakmai kapcsolatát megerősítve lehetősége lesz a jó gyakorlatokat elősegítő célokat megfogalmazni és elterjeszteni az ország minden méhésze körében.

A Sió-Ecke egymillió forinttal támogatja az országos méhészeti egyesület munkáját a hazai méhállomány védelme érdekében
A Sió-Ecke egymillió forinttal támogatja az országos méhészeti egyesület munkáját a hazai méhállomány védelme érdekében
Fotó: Czifrik Katalin
Nagy István aláhúzta, hogy

a biztos és kiszámítható jövő érdekében biztonságban kell tudni a méhcsaládokat és a méhészeket,

ez a kormány egyik fontos stratégiai célkitűzése. Folyamatosan nő a Magyar Méhészeti Nemzeti Program által biztosított keret, 2010 óta már 19 milliárd forinttal támogatták a termelőket. Fenntartják a méhészek egyedülálló személyi jövedelemadó-kedvezményét is. Magyarország pályázik a 2025. évi Nemzetközi Méhészeti Kongresszus megrendezésére, aminek előkészületeire több mint 100 millió forintot különítettek el.

A tárcavezető kitért a legfrissebb konkrét kormányzati lépésre, amely szerint 10 milliárd forint keretösszeggel igényelhető a méhészeti ágazatban állatjóléti támogatás. Ez a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztését célozza, és hozzájárul a méhek jólétét szolgáló feltételek biztosításához.

Nagy István szerint a Sió-Eckes az OMME támogatásával közvetve az élelmezésbiztonság megerősítését is segíti.

A cég május 20-án, a méhek világnapján jelentette be, hogy stratégiai együttműködésbe lép az OMME-val. A megállapodás keretében

a többi között vállalta, hogy termékein népszerűsíti a méhek pótolhatatlan ökológiai szolgálatát.

A telephelye bejárata mellett kialakított száz négyzetméteres méhlegelő ünnepélyes átadásán a vállalat vezetője, Mészáros Dezső, Bross Péter, az OMME elnöke és Nagy István agrárminiszter együtt ültettek el egy-egy tő levendulát.

Nagy István átadta a szakmaközi szervezet elismerésről szóló oklevelet Bross Péternek
Nagy István átadta a szakmaközi szervezet elismerésről szóló oklevelet Bross Péternek
Fotó: Czifrik Katalin
„A SIÓ számára a fenntarthatóság stratégiai pillér, amelynek középpontjában a természet megóvása és az éghajlatváltozás elleni küzdelem áll" - mondta Mészáros Dezső, a Sió-Eckes Kft. ügyvezető igazgatója. A klímasemleges telephelyen működő vállalat különösen nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra, méghozzá a gyümölcs teljes életciklusában, amelynek szerves részét képezik a méhek is.

„A gyárunk bejáratánál telepített méhlegelő minden nap emlékeztetni fog minket, hogy mennyire függünk a természettől és mennyire fontos a fenntarthatóság”

- fogalmazott az ügyvezető.

A méhészeti ágazatban bevezetett állatjóléti támogatás célja a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztése és a jólétüket szolgáló feltételek biztosítása
A méhészeti ágazatban bevezetett állatjóléti támogatás célja a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztése és a jólétüket szolgáló feltételek biztosítása
Fotó: Czifrik Katalin
Napjainkban a méh a jelképe a fenntartható mezőgazdaságnak. Az elmúlt fél évszázadban megháromszorozódott azon termések és élelmiszerek mennyisége, amelyek méhes megporzást igényelnek – emlékeztetett Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. A hazai gazdák árbevétele, a hazai lakosság élelmiszer-ellátása egyértelműen függ a méhészeti ágazattól.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

A hímzés hagyománya ma is él, évtizedek óta közösségteremtő erő

Elődeink alkotómunkájának örökségét meg kell őriznünk a következő generációk számára. Az értékfeltáró- és átadó munkának azonban csak úgy van igazán értelme, ha annak közösségformáló, közösségteremtő ereje van – fogalmazott az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XXX. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat díjátadó- és kiállításmegnyitó ünnepségén, Mezőkövesden.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.