0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Méhek nélkül nincs jövő

Hosszú távú együttműködést kezdett az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel (OMME) a hazai méhek védelméért és a lakossági edukáció érdekében a magyar élelmiszeripar egyik kiemelkedő szereplője, a Sió-Eckes. Nagy István agrárminiszter a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az OMME-t a méhészeti termékek ágazatban szakmaközi szervezetként ismerte el a minisztérium.

A közös tevékenység első állomása egy méhlegelő átadása volt a népszerű gyümölcsleveket gyártó üzem siófoki telephelyén. Az eseményen részt vett Nagy István agrárminiszter is, aki kiemelte, hogy

a méhészek tevékenységében nemcsak a méztermelést, hanem az élelmiszerelőállítás számára nélkülözhetetlen beporzó szolgálatot is  becsülni és támogatni kell.

A tárcavezető azt is bejelentette a sajtótájékoztatón, hogy az OMME-t a méhészeti termékek ágazatban szakmaközi szervezetként ismerte el a minisztérium.

Szakmaközi szervezetként az az ágazati szervezet kaphat elismerést, amely egyaránt képviseli a termelők, a feldolgozók és a kereskedők érdekeit, és ezen szereplők többségét a tagjai között tudja. A szakmaközi szervezeti elismerés olyan működési előnyöket biztosít az érdekképviseletnek, amelyek lehetővé teszik az ágazat stabilabb és kiszámíthatóbb tevékenységét. Ennek érdekében új jogosítványokat és lehetőségeket kap ágazati megállapodások kötésére és speciális szabályok megalkotására. A szakmaközi szervezeteknek nagy szerepe van a termelők és a feldolgozók hosszú távon is fenntartható kapcsolatrendszerének kialakításában és ápolásában.

A miniszter hangsúlyozta, az OMME szakmaközi szervezetté válása nem egy út végét jelenti, hanem a közös munka kiterjesztését.

Az egyesületnek az Agrárminisztériummal ápolt szoros szakmai kapcsolatát megerősítve lehetősége lesz a jó gyakorlatokat elősegítő célokat megfogalmazni és elterjeszteni az ország minden méhésze körében.

Nagy István aláhúzta, hogy

a biztos és kiszámítható jövő érdekében biztonságban kell tudni a méhcsaládokat és a méhészeket,

ez a kormány egyik fontos stratégiai célkitűzése. Folyamatosan nő a Magyar Méhészeti Nemzeti Program által biztosított keret, 2010 óta már 19 milliárd forinttal támogatták a termelőket. Fenntartják a méhészek egyedülálló személyi jövedelemadó-kedvezményét is. Magyarország pályázik a 2025. évi Nemzetközi Méhészeti Kongresszus megrendezésére, aminek előkészületeire több mint 100 millió forintot különítettek el.

A tárcavezető kitért a legfrissebb konkrét kormányzati lépésre, amely szerint 10 milliárd forint keretösszeggel igényelhető a méhészeti ágazatban állatjóléti támogatás. Ez a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztését célozza, és hozzájárul a méhek jólétét szolgáló feltételek biztosításához.

Nagy István szerint a Sió-Eckes az OMME támogatásával közvetve az élelmezésbiztonság megerősítését is segíti.

A cég május 20-án, a méhek világnapján jelentette be, hogy stratégiai együttműködésbe lép az OMME-val. A megállapodás keretében

a többi között vállalta, hogy termékein népszerűsíti a méhek pótolhatatlan ökológiai szolgálatát.

A telephelye bejárata mellett kialakított száz négyzetméteres méhlegelő ünnepélyes átadásán a vállalat vezetője, Mészáros Dezső, Bross Péter, az OMME elnöke és Nagy István agrárminiszter együtt ültettek el egy-egy tő levendulát.

„A SIÓ számára a fenntarthatóság stratégiai pillér, amelynek középpontjában a természet megóvása és az éghajlatváltozás elleni küzdelem áll” – mondta Mészáros Dezső, a Sió-Eckes Kft. ügyvezető igazgatója. A klímasemleges telephelyen működő vállalat különösen nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra, méghozzá a gyümölcs teljes életciklusában, amelynek szerves részét képezik a méhek is.

„A gyárunk bejáratánál telepített méhlegelő minden nap emlékeztetni fog minket, hogy mennyire függünk a természettől és mennyire fontos a fenntarthatóság”

– fogalmazott az ügyvezető.

Napjainkban a méh a jelképe a fenntartható mezőgazdaságnak. Az elmúlt fél évszázadban megháromszorozódott azon termések és élelmiszerek mennyisége, amelyek méhes megporzást igényelnek – emlékeztetett Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. A hazai gazdák árbevétele, a hazai lakosság élelmiszer-ellátása egyértelműen függ a méhészeti ágazattól.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu