0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Mire figyeljen az autós, ha traktort előz?

A mezőgazdasági munkák során a gazdák gyakorta használják a közutakat járműveikkel, akár benzinkúti tankolás, akár az egyik munkaterületről a másikra való eljutás okán. Mire figyeljenek az autósok, ha lovas kocsit, traktort előznek – erről kérdeztünk szakértőt.

Korábbi cikkünkben azzal foglalkoztunk, hogy a mezőgazdasági vontató, quad, állati erővel hajtott jármű vezetéséhez milyen vezetői engedélyek szükségesek. Mostani írásunkban arról kérdeztük Pető Attila közlekedési szakértő, közlekedési szaktanárt, hogy autósként mire érdemes figyelni, ha mezőgazdasági vontatót előz a sofőr.

Érdemes két szempontból megnézni a témát, egyrészt arról az oldalról, hogy személyautó előzheti-e a mezőgazdasági vontatót vagy a lassú járművet, másrészt, hogy a traktor vezetője számíthat-e arra, hogy adott helyen előzik – mondta Pető Attila.

Alapelv, hogy előzni akkor szabad, ha nincs erre vonatkozó tilalom az adott útszakaszon és az előzés feltételei adottak,

többek között, hogy szemből nem jön jármű és erről kellően meggyőződött a vezető valamint, biztonságosan be tud majd sorolni az előzött jármű elé.

Gyakori hiba lehet a nagyon széles tengelytávú traktorok előzése esetében, hogy nincs elegendő oldaltávolság. Ebben az esetben a személygépkocsi azért nem tudja megelőzni az ilyen járművet, mert nincs biztonságos oldaltávolság mellette. Tehát fontos szabály, hogy az oldaltávolságnak meg kell lennie az előzés során.

Sok traktoros időnként lehúzódik az út jobb oldalára egy-egy kiöblösödésnél, ha erre lehetősége van éppen azért, hogy a mögötte lévő autósor kielőzhesse. Bár, a KRESZ-ben hivatalosan erre vonatkozóan nincs külön szabály. Illetve, olyan szabály létezik, ha valamely jármű igen lassan közlekedik – általában 25 km/h alatt  – akkor a járművel szorosan az úttest szélén kell közlekedni. A traktorra ez azonban nem vonatkozik, mert mehet 40 km/órás sebességgel.

Előzni tilos tábla után, szaggatott terelővonalnál a traktor megelőzhető?

A válasz: nem. Sokan nem tudják, ha előzni tilos tábla van kitéve, akkor gépjárművel az egy nyomon haladókat meg lehet előzni, például egy kétkerekű vagy segédmotoros kerékpárt, de a mezőgazdasági vontatót nem. Még akkor sem, ha az út közepén szaggatott vonal felfestett.

Egyenrangú útkereszteződésben, vasúti átjáróban szintén nem előzhető mezőgazdasági vontató.

A KRESZ tehát megengedi, hogy személygépkocsival előzni tilos tábla után egy egy nyomon haladó járművet megelőzzön az autós. De, mivel a mezőgazdasági vontató nem gépjármű, így rájuk ez a kivétel nem vonatkozik, bármilyen furcsa is ez. Tehát, egy előzni tilos tábla után traktorral nem szabad még kerékpárost sem előzni. A szabály értelmében addig kell a traktornak mögötte haladnia, ameddig az előzési tilalom tart, mondjuk a következő kereszteződésig.

Ha a traktor vezetője észleli az előzést, mire figyeljen?

A KRESZ annyit mond, hogy amelyik járművet előzik, ez a sebesség gyorsításával illetve középre húzódással nem akadályozhatja az előzést. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a traktor vezetője köteles lehúzódni és lassítani, ha őt előzik. Tegyük fel, adott nyomvonalon megy a traktor 40 km/órás sebességgel, látja, hogy előzik, ő megy tovább ebben a tempóban, ami teljesen természetes. Amit nem tehet, hogy beljebb húzódik vagy gyorsít. Ugyanakkor, az előző jármű vezetőjének az előzés feltételeit folyamatosan be kell tartania az előzés során.

Állati erővel hajtott járművet kiemelt figyelemmel kell előzni

Ugyanez vonatkozik az állati erővel hajtott jármű előzésére is, mivel igen lassan közlekedik, ezért nekik szorosan az út jobb oldalán kell közlekedniük. Az általános jobbra tartás minden járműre érvényes, de amíg egy traktor, személygépkocsi esetében elfogadjuk, hogy az úttest szélétől jó egy méterre haladjon, addig a lovas kocsinak le kell húzódnia gyakorlatilag az úttest jobb széléig. Pont azért, hogy a gyorsabban haladók el tudjanak menni mellette.

Kiemelt figyelemmel kell előzni az állati erővel hajtott járművet, hiszen a lovak ijedősek is lehetnek. Ha ezt feltartott kézzel jelzi az autós felé a lovas kocsi sofőrje, az autósnak sebességét csökkentenie kell.

Fontos arra is felhívni a figyelmet, hogy tilos a távolsági fényszóró használata lovas kocsival való szembetalálkozás esetén is, mert az állatot vagy a jármű vezetőjét elvakíthatja.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu