Back to top

Mire figyeljen az autós, ha traktort előz?

A mezőgazdasági munkák során a gazdák gyakorta használják a közutakat járműveikkel, akár benzinkúti tankolás, akár az egyik munkaterületről a másikra való eljutás okán. Mire figyeljenek az autósok, ha lovas kocsit, traktort előznek – erről kérdeztünk szakértőt.

Korábbi cikkünkben azzal foglalkoztunk, hogy a mezőgazdasági vontató, quad, állati erővel hajtott jármű vezetéséhez milyen vezetői engedélyek szükségesek. Mostani írásunkban arról kérdeztük Pető Attila közlekedési szakértő, közlekedési szaktanárt, hogy autósként mire érdemes figyelni, ha mezőgazdasági vontatót előz a sofőr.

Érdemes két szempontból megnézni a témát, egyrészt arról az oldalról, hogy személyautó előzheti-e a mezőgazdasági vontatót vagy a lassú járművet, másrészt, hogy a traktor vezetője számíthat-e arra, hogy adott helyen előzik - mondta Pető Attila.

Alapelv, hogy előzni akkor szabad, ha nincs erre vonatkozó tilalom az adott útszakaszon és az előzés feltételei adottak,

többek között, hogy szemből nem jön jármű és erről kellően meggyőződött a vezető valamint, biztonságosan be tud majd sorolni az előzött jármű elé.

Gyakori hiba lehet a nagyon széles tengelytávú traktorok előzése esetében, hogy nincs elegendő oldaltávolság. Ebben az esetben a személygépkocsi azért nem tudja megelőzni az ilyen járművet, mert nincs biztonságos oldaltávolság mellette. Tehát fontos szabály, hogy az oldaltávolságnak meg kell lennie az előzés során.

Sok traktoros időnként lehúzódik az út jobb oldalára egy-egy kiöblösödésnél, ha erre lehetősége van éppen azért, hogy a mögötte lévő autósor kielőzhesse. Bár, a KRESZ-ben hivatalosan erre vonatkozóan nincs külön szabály. Illetve, olyan szabály létezik, ha valamely jármű igen lassan közlekedik – általában 25 km/h alatt  – akkor a járművel szorosan az úttest szélén kell közlekedni. A traktorra ez azonban nem vonatkozik, mert mehet 40 km/órás sebességgel.

Előzni tilos tábla után, szaggatott terelővonalnál a traktor megelőzhető?

A válasz: nem. Sokan nem tudják, ha előzni tilos tábla van kitéve, akkor gépjárművel az egy nyomon haladókat meg lehet előzni, például egy kétkerekű vagy segédmotoros kerékpárt, de a mezőgazdasági vontatót nem. Még akkor sem, ha az út közepén szaggatott vonal felfestett.

Egyenrangú útkereszteződésben, vasúti átjáróban szintén nem előzhető mezőgazdasági vontató.

A KRESZ tehát megengedi, hogy személygépkocsival előzni tilos tábla után egy egy nyomon haladó járművet megelőzzön az autós. De, mivel a mezőgazdasági vontató nem gépjármű, így rájuk ez a kivétel nem vonatkozik, bármilyen furcsa is ez. Tehát, egy előzni tilos tábla után traktorral nem szabad még kerékpárost sem előzni. A szabály értelmében addig kell a traktornak mögötte haladnia, ameddig az előzési tilalom tart, mondjuk a következő kereszteződésig.

Ha a traktor vezetője észleli az előzést, mire figyeljen?

A KRESZ annyit mond, hogy amelyik járművet előzik, ez a sebesség gyorsításával illetve középre húzódással nem akadályozhatja az előzést. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a traktor vezetője köteles lehúzódni és lassítani, ha őt előzik. Tegyük fel, adott nyomvonalon megy a traktor 40 km/órás sebességgel, látja, hogy előzik, ő megy tovább ebben a tempóban, ami teljesen természetes. Amit nem tehet, hogy beljebb húzódik vagy gyorsít. Ugyanakkor, az előző jármű vezetőjének az előzés feltételeit folyamatosan be kell tartania az előzés során.

Ha a lovas kocsi hajtója felemeli a kezét, ezzel jelzi az autósnak, hogy a ló ijedős
Ha a lovas kocsi hajtója felemeli a kezét, ezzel jelzi az autósnak, hogy a ló ijedős
Fotó: pxhere.com

Állati erővel hajtott járművet kiemelt figyelemmel kell előzni

Ugyanez vonatkozik az állati erővel hajtott jármű előzésére is, mivel igen lassan közlekedik, ezért nekik szorosan az út jobb oldalán kell közlekedniük. Az általános jobbra tartás minden járműre érvényes, de amíg egy traktor, személygépkocsi esetében elfogadjuk, hogy az úttest szélétől jó egy méterre haladjon, addig a lovas kocsinak le kell húzódnia gyakorlatilag az úttest jobb széléig. Pont azért, hogy a gyorsabban haladók el tudjanak menni mellette.

Kiemelt figyelemmel kell előzni az állati erővel hajtott járművet, hiszen a lovak ijedősek is lehetnek. Ha ezt feltartott kézzel jelzi az autós felé a lovas kocsi sofőrje, az autósnak sebességét csökkentenie kell.

Fontos arra is felhívni a figyelmet, hogy tilos a távolsági fényszóró használata lovas kocsival való szembetalálkozás esetén is, mert az állatot vagy a jármű vezetőjét elvakíthatja.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajgyakorlat az AXIÁL és a Phylazonit vezényletével

Az AXIÁL és a Phylazonit július végén-augusztus elején öt különböző helyszínen szervezett nyári roadshow-t, amelyeken szakértők bevonásával a talaj termőképességének javítását és megőrzését vették górcső alá.

Együtt fejlődnek a piaci elvárásokkal – Optimális gépek a Bábolnai Gazdanapokon

A békési Optigép Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. az OptiCorn kukorica- és a NAS, illetve PSM napraforgó-, valamint cirokbetakarító adapterekkel az európai piaci részesedés többségét birtokolja.

Az erdő a jövőnk záloga

Mi a kapcsolat az ombudsman és az erdőgazdálkodás között? Az Országgyűlés által hat évre választott közjogi tisztségviselő felügyeli, hogy ne sérülhessenek az emberek alkotmányos jogai. Munkájának szerves része a jövő nemzedékeinek védelme is. Ez utóbbi nem képzelhető el a fenntarthatóságra törekvés nélkül, aminek tudvalevően az erdőgazdálkodók az élharcosai.

Mentességi lehetőségek a 2023-as támogatás igénylési évre egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól

A tagállamok kérésére az Európai Bizottság a bizonytalan globális élelmiszer-ellátási helyzet miatt 2023-ban átmeneti mentességet tesz lehetővé a gazdálkodók számára a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló szántóterületüket minél nagyobb mértékben élelmiszertermelésre használhassák.

Fejőrobot: "sokkal kényelmesebb az állatoknak is, és nekünk is"

A tiszakécskei Botka-Vincze őstermelői családi gazdaság 120 állatot, köztük 50 tejelő tehenet, annak szaporulatát, illetve hízóbikákat tart mélyalmos istállóban. Az állatok takarmányát 150 hektárnyi szántón termelik meg.

Korszerű gépek a szőlőben

A VitiCoop Kft. szervezésében 2019. óta minden év júliusában megrendezik Magyarország legnagyobb gyakorlati szőlészeti gépbemutatóját. A szőlészeti gépek kiállítása és gyakorlati bemutatója mellett idén növényvédelmi, tápanyagellátási technológiák ismertetésére is sor került.

Élő állatokat 36°C feletti hőmérsékleten, víz nélkül szállítottak

Az Essere Animali olasz állatvédő szervezet nyomozói közúti ellenőrzéseket tartottak, amelyek során olyan, a napon parkoló teherautókat találtak, amelyekben disznók ziháltak, és kifulladtak. Az általuk rögzített drámainak nevezett jelenetek azonban nem minősülnek törvénysértésnek, köszönhetően „az állatok konkrét védelme szempontjából abszolút nem megfelelő uniós szabályozási rendszernek"

Vaderstad: a talajművelés okos eszközei

Országjáró körúton szakemberek előtt mutatta be gépeit a Vaderstad Kft. A hat helyszínen tartott bemutatón eltérő talajtípusokon, ám az aszály miatt szinte azonos körülmények között igyekeztek az eszközök a legjobb formájukat megmutatni. Dunaegyházán 90 hektáros búzatarlón vizsgáztak, ahol gyomirtás helyett tavasszal gyomfésűt alkalmaztak, s öntözés nélkül 8 tonnás átlagtermést értek el.

Önként jelentkezőknél folytatódik a roadshow

Élénken érdekli a hazai növénytermesztőket a drónok mezőgazdasági felhasználása. Ezt bizonyítja, hogy hét önként jelentkező házigazdánál folytatódik kiadónk és a hazai drónforgalmazás egyik zászlóshajója, a MyActionCam Kft. júniusban indított közös roadshow-ja.

Jelölések a növényvédő szereken: érdemes ismerni

Tavasztól őszig sokféle kártevő és kórokozó tenyészik kertünkben, amelyek jobb esetben csupán a termés mennyiségét csökkentik, és minőségét rontják. Ha nagyon elszaporodnak, akkor viszont akár növényeink életét is veszélyeztethetik.