0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A hőség miatt klíma nélkül tilos közúton kérődzőket szállítani Bulgárián keresztül Törökországba

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén nyáron is korlátozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nem klimatizált állatszállító járműveken a hosszútávú élőállat szállítmányok indítását.

Az időjárási előrejelzések ismeretében a Bulgárián keresztül Törökországba tervezett közúti kérődző szállítás 2022. július 1-jétől, további utasításig tilos – tájékoztat a Nébih. Emellett a hatósági szakemberek – célországtól függetlenül – a nyár folyamán folyamatosan vizsgálják, hogy az állatok érdekeit szem előtt tartva biztonságosan indítható-e egy-egy állatszállítmány.

A hőstressz az állatok szállítása során felmerülő egyik leggyakoribb, rendszeresen visszatérő probléma a nyári időszakban, amely jelentős és indokolatlan szenvedést okoz a szállított állatoknak. A megemelkedett külső hőmérséklet hatására a nem klimatizált állatszállító járművek rakterében is megnövekszik a hőmérséklet, az esetek egy részében jelentősen túllépve az uniós rendeletben* meghatározott 5-30°C +/- 5°C tartományt. Épp ezért

a hatósági állatorvosok – célországtól függetlenül – nem indíthatnak el kérődző és sertés szállítmányt abban az esetben, ha a tervezett útvonalon a szállítás során az előre jelzett külső hőmérséklet bármikor meghaladja a 30°C-ot. Kivéve, ha ez az időszak a megállásra betervezett ellenőrző állomáson történő 24 órás pihentetés idejére esik.

A hatóság a hőmérséklet előrejelzések alapján döntést hozott az állatvédelmi szempontból egyébként is kritikus útvonalnak számító, Bulgárián keresztül Törökországba tartó szállítmányokról. Ennek értelmében 2022. július 1-től visszavonásig megtiltotta ezen a vonalon a kérődző szállítmányok közúti indítását a klímaberendezéssel nem rendelkező szállítójárművek esetében. Az intézkedés mind a tranzit, mind a végleges úti célként Törökországba irányuló szállítmányokra vonatkozik.

A Nébih részletes útmutatója élőállat-szállítók és szállításszervezők részére a nyári időszakra vonatkozó ajánlásokat tartalmaz, amelyek betartásával elkerülhető a szállított állatok szükségtelen szenvedése.

Forrás: Nébih