0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

A jelenlegi műtrágyákhoz szükséges alapanyagok forrásai végesek, és nem helyettesíthetők igazán, fogalmazott Josephine Cafmeyer, a belga Anorel műtrágyagyártó és -forgalmazó cég vezetője, aki egyúttal a kutatás kezdeményezője.

A fenntarthatóbb mezőgazdaságot célzó jogszabály-módosítások most már korlátozzák azt is, pontosan hol használható műtrágya, ráadásul a termelőknél felhalmozódó növényi hulladék és komposzt olyan kincs, amit érdemes hasznosítani.

Ebből indult ki a kutatás, de ez eredménye válasz lehet arra a tendenciára is, hogy a megújuló erőforrásból származó műtrágyák egyre keresettebbek. Az élénkülő kereslet kielégítésére dolgozta ki az Anorel vállalat ezt az innovatív koncepciót, amelynek a Tombustion nevet adták. Pályázatukat a Genti Egyetemmel együttműködve tavaly nyújtották be a helyi innovációs és vállalkozási ügynökségnek, az májusban jóváhagyta, így még abban a hónapban elkezdte a vállalat a fejlesztési munkákat. Mindenekelőtt a paradicsomból a lehető legkisebb energiafelhasználással visszanyerhető kalcium-foszfát mennyiségére fognak fókuszálni.

Belgiumban és Hollandiában mintegy 2400 hektáron termesztenek paradicsomot, szinte kizárólag hidropóniás rendszerben, és az erre használt közegekből a nehézfémek vagy más szennyezőanyagok növénybe való felszívódása kizárható.

Ez teszi a paradicsomot érdekes növénnyé a fejlesztés szempontjából. A nagy mennyiségű biomasszából vélhetően értékes táp­anyagokat lehet visszanyerni, összegzi Josephine Cafmeyer az újszerű ötletet. Az Anorel cég egyébként elkötelezett a fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás mellett, ezekhez az elvekhez nagyszerűen illeszkedik majd az új mű­trágya is.

Forrás: floraldaily.com/Kertészet és Szőlészet