0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Jobb a gomba, mint a hínár

Dublini kutatók úgy vélik, a gomba sokkal ígéretesebb takarmány-adalékanyag, mint a hínár – ismerteti a feedstrategy.com. Kísérletek sorozatával megállapították, hogy a gombák javítják a sertések takarmányozási hatékonyságát.

Egy közelmúltban publikált tanulmány szerzői megállapították, hogy miután a hízó sertések 26 napig speciális gombaporral kiegészített takarmányt kaptak, javult a takarmányozás hatékonysága és javult a hús minősége, illetve nőtt az antioxidáns-tartalma is.

A takarmányozáshoz használt gombát ultraibolya fény alatt nevelték, hogy növeljék a D-vitamin-tartalmát.

John O’Doherty, a Dublini Egyetem monogasztrikus táplálkozással foglalkozó professzora azt mondta, hogy potenciális alternatívákat keresett a takarmányba kevert antibiotikumok kiváltására, amikor találkozott azzal, hogy gombát etetnek sertésekkel.

O’Doherty elmondta, hogy korábban tengeri moszattal dolgozott, amely nagy mennyiségű immunstimuláló rostot, úgynevezett béta-glükánt tartalmaz. A hínár béta-glükán tartalma azonban nagyon változó lehet, és a szárításkor tápanyagtartalmának nagy részét elveszti, ráadásul a hínár betakarítása is kihívást jelent.

A gombák nagy mennyiségben tartalmaznak természetesen előforduló béta-glükánokat is, ezért fordult a kutatók figyelme a gomba, mint potenciális takarmány-összetevő felé. Különösen azután, hogy megtudták, a termelők nagy mennyiségű ehető gombát dobnak ki a melegebb nyári hónapokban, amikor csökken a gomba iránti kereslet.

„Az általunk végzett kísérletek mind azt mutatják, hogy jelentősen javul a takarmányok hatékonysága” – mondta O’Doherty. Sok esetben azt is tapasztaltuk, hogy megnőtt a sertéshús antioxidáns-tartalma, és javult az eltarthatósága is.”

Az eredmények azt is megmutatták, hogy az ultraibolya fényben termesztett gomba D-vitaminban gazdagabb. Ez a tény pedig a kutató szerint nagy jelentőségű a takarmány-adalékanyagok létrehozásában, mert a gombák átvehetik környezetük táplálkozási tulajdonságait – például, ha szeléntartalmú komposzton termesztik a gombát, az prebiotikus hatású a sertésekre.

A kutatócsoport ezért folytatja a vizsgálatokat cinktartalmú komposzttal is, remélve, hogy a gomba átveszi a cink antimikrobiális hatását – mindenesetre a gazdálkodóknak javasolja a gombahulladék felhasználását a takarmányozásban – mint mondják, egy etetési próbát megér.

Forrás: feedstrategy.com/magyarmezogazdasag.hu