Back to top

Édesebb a saját, pláne vegyszermentesen

Míg az elmúlt évtizedekben a háztáji zöldségkertek helyén nagyon sokan díszkerteket, pihenőkerteket hoztak létre, most megfordult a trend: felértékelődik a saját termesztésű zöldség és gyümölcs. Mi minden áll a változás hátterében, és hogyan segíti a szakma a hobbikertészeket? Erről kérdeztük : Allacherné Szépkuthy Katalint, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet vezető szaktanácsadóját.

Aki szeretne friss zöldséget enni, és van szabad helye a kertben, az próbálkozni fog
Aki szeretne friss zöldséget enni, és van szabad helye a kertben, az próbálkozni fog
Fotó: pixabay

Az otthon termesztett zöldség, gyümölcs ízében benne van a művelő szíve-lelke, de nem mindig sikerül minden.

Előfordulnak olyan kártevők, amiket nem lehet kezelni, egy-egy növény nem köt, kalciumhiány miatt megfeketedik a paradicsom alja, vagy mindent ellepnek a poloskák.

Az ÖMKi biogazdák számára összeállított tudástárában számtalan bevált gyakorlati tapasztalat megtalálható, amelyekből a hobbikertészek is jól profitálhatnak.

Statisztika a házikertekről nincs – mondta  Allacherné Szépkuthy Katalin, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet vezető szaktanácsadója. Bár a hivatalos összeírásokban meghatározzák, hogy mekkora mérettől minősül valamely mezőgazdasági hasznosítású terület például szántónak, szőlőültetvénynek vagy gyümölcsösnek, a hobbikertek és háztáji gazdaságok, amelyekről szó van, ezeknél kisebbek, sokszor tényleg csak pár négyzetméteresek.

„Egy érdi kertépítőt kérdeztem meg, mennyire jellemző, hogy ha egy családi házhoz kertet rendelnek, akkor abban helyet kap zöldséges, esetleg gyümölcsfa.

Azt válaszolta, hogy határozottan. Most leginkább az elszabadult élelmiszerárak miatt. Aki szeretne friss zöldséget enni, és van szabad helye a kertben, az próbálkozni fog.”

Madár- és beporzóbarát megoldásokkal, a tájfajták és a nagyüzemi termesztésből kiszorult régi fajták termesztésével - jelentősen hozzájárulhatnak az agrárélővilág sokszínűségének megőrzéséhez is
Madár- és beporzóbarát megoldásokkal, a tájfajták és a nagyüzemi termesztésből kiszorult régi fajták termesztésével - jelentősen hozzájárulhatnak az agrárélővilág sokszínűségének megőrzéséhez is
Fotó: pixabay

Ugyanakkor nem szabad lebecsülni az elmúlt években lezajlott gasztronómiai forradalmat sem. Sok különleges zöldséget - paradicsomfajták sokaságát, friss salátákat, kelet-ázsiai salátákat, friss fűszernövényeket, rebarbarát, mángoldot, bogyósokat, chiliket, friss zöldborsót, cukorborsót - viszonylag könnyű megtermelni, így elfogadható áron lehet hozzájutni. Ráadásul, mindenki, aki saját kertből származó zöldséget, gyümölcsöt eszik, büszke erre, hiszen teljesítményként éli meg.

Ugyanígy fontos szerepe van a kiskertek reneszánszában a közösségi médiának. Sok nagy létszámú facebookcsoportban lehet megosztani a gyakorlati tapasztalatokat, sikereket, kudarcokat. Ezeknek is köszönhető, hogy sok jó módszer - csepegtető öntözés, magaságyás – „bekúszott” a házikertekbe. A divatot persze a hagyományos média is felkapja: gyakran látni főzőműsorokban, hogy a szakács kilép a kertbe valami hozzávalóért, aminek hatása lehet a nézőkre.

Sokan környezeti megfontolásból, illetve egészségtudatosságból termelnek otthon. Az oktatás hatását sem szabad lebecsülni.

„Akik most tanítanak, már hallottak a klímaváltozásról, és a környezeti változásokról,

valamint arról, hogy a helyes a válasz az, ha lokálisan cselekszünk, és visszaszorítjuk a külső forrásoktól való függésünket, elsősorban helyi és szezonális élelmiszereket fogyasztunk.”

A hobbikertészeket a rendszeres, szezonális növényvédelmi felhívások is segíthetik
A hobbikertészeket a rendszeres, szezonális növényvédelmi felhívások is segíthetik
Fotó: pixabay
Az ÖMKi a palántaneveléstől a burgonya- és paradicsomtermesztésen át a kártevők elleni védekezésig számos témában kínál szakszerűen és közérthetően összeállított kiadványokat, valamint praktikus videófilmeket az interneten. A kertészetekben és szántóföldeken már bevált gyakorlatokat tapasztalt és sikeres biogazdák mutatják be és az ÖMKi szakemberei egészítik ki saját ismereteikkel.

A bevetett kiskertek jelentős nagyságú területté adódnak össze és nem csak az élelmiszerellátás biztonságát növelik.

Talajkímélő műveléssel és más agrárökológiai módszerek alkalmazásával - például madár- és beporzóbarát megoldásokkal, a tájfajták és a nagyüzemi termesztésből kiszorult régi fajták termesztésével - jelentősen hozzájárulhatnak az agrárélővilág sokszínűségének megőrzéséhez is.

Az intézet legtöbb kiadványa ingyenesen elérhető a honlapján, a YouTube csatornáján pedig 190 videót lehet megnézni. Rendszeres, szezonális növényvédelmi felhívásaival pedig a házikertek biokertészeinek munkáját is segíti.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiszagolják a kutyák a kártevőt

Egy mexikói paprikatermesztő új technikát próbál alkalmazni az ottani növényházakban gyakran gondot okozó paprikaormányos (An­thonomus eugenii) ellen.

Leégett a nagybani egyik épülete

Tűz ütött ki a Párizs melletti Rungis nagybani piacán, a világ legnagyobb élelmiszer-nagykereskedelmi központjában.

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Jó szomszédság a medvével - a kerítésen múlik

Jó kerítés, jó szomszédság – tartja a mondás, ami különösen igaz, ha nagyragadozók élnek a közelben, mint a farkasok vagy medvék.

Törzses málna

Új málnafajtát kezdett forgalmazni a Heinje német faiskola. A fajta szokatlan növekedésű, aminek köszönhetően kistermetű, fácska alakú bokor lesz belőle.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

A hazai alma hazai piacra kerül

Almafogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrármarketing Centrum, ezzel már hatodik éve népszerűsítve a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Az eseményen alma egészséges volta mellett az aszály miatti almatermés mennyiségére is felhívták a figyelmet, ami bár ellátja a hazai fogyasztási igényeket, ugyanakkor az ipari felhasználású alma termésmennyisége idén jelentősen lecsökkent.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.