0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Élénk földforgalom a kert-gyümölcsös kategóriában

Tavaly 36%-kal több tranzakció keretében 22%-kal nagyobb földterület cserélt gazdát, mint 2020-ban. Az árak emelkedése továbbra is töretlen, így a tavalyi közel 7%-os drágulás alapján elmondható, hogy egy hektár, 2010-ben vásárolt termőföld ára 2021-re átlagosan háromszorosára nőtt.

Az idei inflációs környezet tovább élénkítheti a termőföld-forgalmat, a kereslet növekedése pedig még magasabbra hajthatja az árakat, derül ki a legfrissebb OTP Termőföld Értéktérképből.

A legdrágább megye 2021-ben Békés lett 2,36 millió forintos hektárárral. Ezen kívül Hajdú-Bihar, Tolna, Fejér és Győr- Moson-Sopron megye lépte át a kétmilliós szintet. Tavaly Nógrád először mozdult el az árlista utolsó helyéről, átadva azt Borsod-Abaúj-Zemplén megyének, ahol 1,23 milliós átlagos hektárárat láthattunk, mondta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője.

Művelési ágak szerint tavaly a legnagyobb mértékben, bő 12%-kal az erdőterületek drágultak. A szántók 7%-os áremelkedését a szőlők, gyepterületek és a kert-gyümölcsös kategória egységesen 4-5% közötti drágulása követte.

A termőföldpiac tavaly látványosan bővült, az előző 37,3 ezerről (időarányosan) 2021-ben 50,6 ezerre, közel 36%-kal nőtt az adásvételek száma. A tranzakciószám csak Baranyában csökkent, 4%-kal. A másik végletet Borsod-Abaúj-Zem­p­lén és Zala megye adja, ahol több mint megkétszereződött az adásvételek száma. Az érintett földterület viszont csak bő 22%-kal nőtt. Az OTP Termőföld Értéktérképe szerint 2021-ben összességében nagyjából 47,5 ezer hektár termőföld cserélt tulajdonost adásvétel során. A legnagyobb területet, 5,7 ezer hektárt ismét Szabolcs- Szatmár-Bereg megyében értékesítették, a másik véglet Baranya és Komárom- Esztergom megye 600-800 hektárral.

Az országos forgalom bő kétharmadát adó szántó művelési ágban 17%-kal nőtt tavaly a forgalom; a NAV szűrt adatbázisa szerint mintegy 32,6 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete. A többi művelési ág forgalmi bővülése ennél is nagyobb: 27-30%-os az erdő- és gyepterületeknél, a 40%-ot meghaladja a szőlőknél és 71%-os a kert-gyümölcsös kategóriában.

A bővülő forgalomnak köszönhetően a forgási sebesség mutató minden művelési ág esetében nőtt.

A kert-gyümölcsös kategóriában ugyanakkor ennek technikai oka is van, ugyanis 2020-tól módosult a KSH „konyhakert” művelési ág mérethatára, ami az állomány látványos csökkenésével járt. Így 2,3%-os forgási sebességgel jelenleg a kert-gyümölcsös a legjobban „forgó” művelési ág. A szőlőterületek 2,1%-a cserélt tulajdonost tavaly, míg a szántókra és gyepterületekre 0,7-0,8%-os mutató jellemző.

A termőföld évtizedes múltra visszatekintve stabilan növeli az árát, és a koronavírus-járvány miatt megváltozott környezetben is ellenállónak bizonyult. Egy hektár 2010-ben vásárolt termőföld tizenegy év elteltével, 2021-ben összességében átlagosan a háromszorosát érte az akkori vételárának.

Szabó István, az OTP Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgatója szerint az adásvételek számára és a termő­földek árszintjére egyaránt élénkítően hatott a 2021. elején életbe lépett, az osztatlan közös tulajdonok felszámolását célzó szabályozás is, ami várhatóan ebben az évben fog kiteljesedni.

Az idén kialakult inflációs környezet a megtakarítások értékállóságának megőrzését célozva ugyancsak élénkítheti a termőföld-forgalmat, a kereslet növekedése pedig tovább hajthatja az árakat.

A termőföldpiacra ugyancsak hatása lehet a 2023-tól új szabályok szerint induló EU-s támogatási ciklusnak. Közép- és hosszabb távon pedig a generációváltás miatti földforgalom erősödése várható.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/OTP Bank