Back to top

Végre környezetkímélően sörözhetünk

A Diageo italgyártó óriásvállalat bejelentette, hogy 200 millió eurót kíván befektetni Írország első cél szén-dioxid-semleges sörfőzdéjébe, amely egy zöldmezős területen, Kildare megyében épülne.

A Newbridge-i Littleconnellben épül fel az új sörfőzde, melyben olyan söröket fognak főzni, mint a Rockshore, a Harp, a Hop House 13, a Smithwick's, a Kilkenny és a Carlsberg.

Amikor elkészül a beruházás a 2 millió hektoliter kapacitásával, ez lesz a második legnagyobb sörfőző üzem Írországban a St. James's Gate után - jegyezte meg a Diageo.

Az új sörfőzde 100%-ban megújuló energiával fog működni, és a legmodernebb technológiát fogja alkalmazni a teljes energia- és vízfogyasztás minimalizálása érdekében.

Ez lehetővé teszi, hogy a sörfőzde évente akár 15 000 tonna szén-dioxid kibocsátást előzzön meg.

Ahogy a sörök gyártása átkerül az új létesítménybe, a St James's Gate a globális kereslet kielégítése érdekében növelni fogja a Guinness gyártását.

Leo Varadkar ír kereskedelemért, vállalkozásokért, és foglalkoztatásért felelős miniszter mondta: "A Diageo 200 millió eurós beruházása igazán nagyszerű hír Írország virágzó élelmiszer- és italiparának jövőbeli fejlődése, valamint a szélesebb értelemben vett nemzetgazdaság szempontjából.

A helyi gazdaság számára is rendkívül kedvező, hiszen a létesítmény építése során akár 1000, a megépülést követően pedig 50 munkahelyet teremtenek. Biztos vagyok benne, hogy sok közvetett munkahely is létrejön."

Az új létesítmény hozzájárul Írország kulcsfontosságú gazdaság- és éghajlatpolitikai céljaihoz, például az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés támogatásához, miközben növeli az élelmiszer- és italgyártást, illetve a kapcsolódó munkahelyek számát.

Colin O'Brien, a Diageo globális sörellátásért felelős vezetője elmondta:

"Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a fenntarthatóan termeljünk a gabonától a sörösüvegekig."

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Levideózták a patakban fürdőző hódot Mátranovákon

Boldogan úszkáló hódot videóztak Mátranovákon, a védett állat a településen keresztül folyó Bárna-patakban pancsolt.

Nem kívánt örökség

Hazánk minden tája szebbnél szebb erdőkben és mezőkben bővelkedik. A pazar látványt azonban gyakran beárnyékolja egy eldobott csokoládépapír, zsebkendő, és sok esetben nagy mennyiségű hulladék is.

Volt, ahol a szokásosnál háromszor több eső esett

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

A túlélésünk érdekében szükséges a zöldítés

Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője - hívta fel a figyelmet az ENSZ Közgyűlésének elnöke kedden az energiaügyekről, klímaügyekről és zöld átmenetről szóló kerekasztal-fórumon a szervezet New York-i székházában magyar szervezésben.

Vége az ezer töltők korának

Egységesítik a mobiltöltőket, erről határozott az Európai Parlament kedden. Vége az ezer töltők korának, A C típusú USB-port lesz az új szabvány, amely töltéshez és adatátvitelhez is kiváló minőséget biztosít.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Idén először lehet szavazni az Év Lepkéjére

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2023 Év lepkéje kapcsán. A 2023-ban először induló program keretében három jelöltre lehet szavazni. Egy nappali lepkére, a fecskefarkú pillangóra, egy éjszakai lepkére, a nagy éjjeli pávaszemre, valamint egy nappal aktív “molylepkére”, a fehérgyűrűs csüngőlepkére).

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.