Back to top

Legjobb a legjobbak között

A Florensis nemesítőház új fajtája, a Petunia grandiflora Bee’s Knees nyerte el a 2022/2023. FleuroStar díjat, a Fleuroselect nemzetközi szervezet rangos elismerését. A zsűri azzal indokolta a döntését, hogy az újdonság hihetetlenül feltűnő sárga színe igazi különlegesség a petúniák között.

A szín intenzitását a fényképek alapján nehéz elképzelni, ám a valóságban a virágok szinte vibrálnak. Az új fajtát az is különlegessé teszi, hogy nagyon jól bírja az időjárási viszontagságokat, valamint igen változatosan alkalmazható, nagyobb és kisebb cserépben is nagyon jól mutat.

A Bee’s Knees elnevezést egy amerikai szleng kifejezés ihlette, ami kiválót, kiemelkedőt jelent, azaz a „legjobbat a legjobbak között”.

Ez az újdonság a dús virágzásával, különleges és egyedi színintenzitásával rászolgált a nevére, és a nemesítővállalat tájékoztatása szerint csapadékos időszakban is virágzik. A termelők szempontjából fontos tulajdonsága a fajtának, hogy nagyon jól elágazódó hajtásrendszere van, az erős hajtások dús, egészséges megjelenést kölcsönöznek a növénynek. A teljes szezonban megmaradó feltűnő virágszín és a dús virágzás miatt szinte garantált, hogy a virágüzletekben, árudákban jó hatással lesz az impulzusvásárlásra.

Balról jobbra Karol Pawlak és Ann Jennen díjátadók, illetve díjat átvevő Hagen Kalläne és Marjolein Kuyucu-Lodder, a Florensis képviselői
Balról jobbra Karol Pawlak és Ann Jennen díjátadók, illetve díjat átvevő Hagen Kalläne és Marjolein Kuyucu-Lodder, a Florensis képviselői

A dísznövényágazatot képviselő, több mint harminc szakértőből álló független zsűri – amelynek tagjai között nemesítők, fiatalabb és idősebb növényter­mesztők, kereskedők, szakújságírók és mar­ketingszakértők is vannak – több szempont alapján vizsgálta a díjra nevezett fajtákat (a 2022/24. számban mutattuk be a benevezett hét újdonságot).

Szemrevételezték őket, és alaposan mérlegelték a fajták értékesítési lehetőségeit is.

Gerard Werink, a FleuroStar egyik zsűritagja azt is elmondta, hogy az elmúlt két évben hibrid értékelési rendszert alkalmaztak: egyes zsűritagok a fajtákat közvetlen közelről, kiállítva tudták szemügyre venni, míg mások online vizsgálták meg a versenyre benevezett fajtákat. Ez idén változott, a nemzetközi zsűri minden tagja megnézte a növényeket annak a nyolc hollandiai vagy németországi helyszínnek az egyikén, ahol a FleuroStar díjra pályázó fajtákat kiállították a FlowerTrials® fajtabemutató esemény során. Külső szakértők is részt vettek a jelöltek értékelésében, egyebek mellett olyan nagyvállalatok képviselői, mint az Obi és a Royal FloraHolland. A Fleuroselect állítása szerint részben a zsűri változatos összetételének és szakértelmének is köszönhető a FleuroStar díj folyamatos sikere és megbízhatósága.

A FleuroStar díj átadójára június 16-án került sor a hollandiai De Kwakelben, a Dümmen Orange telephelyén.

Ritkaságnak számító, különösen intenzív sárga színe miatt kapta a rangos elismerést a Petunia grandiflora Bee’s Knees új petúniafajta
Ritkaságnak számító, különösen intenzív sárga színe miatt kapta a rangos elismerést a Petunia grandiflora Bee’s Knees új petúniafajta
Fotó: Fleuroselect
A nemzetközi nemesítő ágazatot mintegy száz meghívott vendég képviselte. A díjat Hagen Kalläne, a Florensis marketingvezetője és Marjolein Kuyucu-Lodder, a Florensis nemzetközi marketingszakértője vehette át Karol Pawlaktól, a Fleuroselect elnökétől és Ann Jennen főtitkártól.

A nyeremény részeként a Petunia gran­diflora Bee’s Knees a következő hónapokban széles körű marketingtámogatásban részesül, amellyel a fajta piacra lépésének sikerét igyekeznek megalapozni. A verseny szervezője, a Fleuroselect a nemzetközi kereskedelmet és a közösségi médiát is bevonó nagyszabású promóciós kampányt indít a győztes fajta népszerűsítésére, az újdonsággal a szakkiállítások és szakmai rendezvények résztvevői is találkozhatnak. A korábbi évekhez hasonlóan más támogatók segítségét is élvezheti az újdonsült győztes.

A holland Waterdrinker nagykereskedelmi vállalat prémium termékmegjelenítést kínál a következő szezonban több héten keresztül.

A kiskereskedelmi marketingre szakosodott Pull Position reklámügynökség személyre szabott marketingprojektet ajánlott fel, míg a Desch Plantpak PR-cég fotózást szervez és egyedi design szerint kialakított kaspósorozatot gyárt a nyertesnek.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/ Fleuroselect
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/27 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

Több mint húsz újabb Vágta-résztvevő

Zajlanak az Elővágták országszerte; vannak frissen debütáló és rutinos helyszínek egyaránt: legutóbb Abonyban, Belegrádon, Gyenesdiáson és Hosszúfalun rendezték meg a Nemzeti Vágta előfutamait.

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Újdonság a napelemek között

Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano, megalkototta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem folyásolja be a növények fényellátottságát és fejlődését.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Évelőt a balkonládába!

A Dobay Kertészetben minden szeptemberben megtartott fajtabemutatók elévülhetetlen érdeme, hogy a kertészek közvetlenül a sok évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberektől kaphatnak választ termesztési és növényvédelmi kérdéseikre. Emellett a következő szezonra rendelhető fajtaújdonságokat is áttekintik a nagy múltú szaporítóanyag-termesztő üzemben.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.