Back to top

Legjobb a legjobbak között

A Florensis nemesítőház új fajtája, a Petunia grandiflora Bee’s Knees nyerte el a 2022/2023. FleuroStar díjat, a Fleuroselect nemzetközi szervezet rangos elismerését. A zsűri azzal indokolta a döntését, hogy az újdonság hihetetlenül feltűnő sárga színe igazi különlegesség a petúniák között.

A szín intenzitását a fényképek alapján nehéz elképzelni, ám a valóságban a virágok szinte vibrálnak. Az új fajtát az is különlegessé teszi, hogy nagyon jól bírja az időjárási viszontagságokat, valamint igen változatosan alkalmazható, nagyobb és kisebb cserépben is nagyon jól mutat.

A Bee’s Knees elnevezést egy amerikai szleng kifejezés ihlette, ami kiválót, kiemelkedőt jelent, azaz a „legjobbat a legjobbak között”.

Ez az újdonság a dús virágzásával, különleges és egyedi színintenzitásával rászolgált a nevére, és a nemesítővállalat tájékoztatása szerint csapadékos időszakban is virágzik. A termelők szempontjából fontos tulajdonsága a fajtának, hogy nagyon jól elágazódó hajtásrendszere van, az erős hajtások dús, egészséges megjelenést kölcsönöznek a növénynek. A teljes szezonban megmaradó feltűnő virágszín és a dús virágzás miatt szinte garantált, hogy a virágüzletekben, árudákban jó hatással lesz az impulzusvásárlásra.

Balról jobbra Karol Pawlak és Ann Jennen díjátadók, illetve díjat átvevő Hagen Kalläne és Marjolein Kuyucu-Lodder, a Florensis képviselői
Balról jobbra Karol Pawlak és Ann Jennen díjátadók, illetve díjat átvevő Hagen Kalläne és Marjolein Kuyucu-Lodder, a Florensis képviselői

A dísznövényágazatot képviselő, több mint harminc szakértőből álló független zsűri – amelynek tagjai között nemesítők, fiatalabb és idősebb növényter­mesztők, kereskedők, szakújságírók és mar­ketingszakértők is vannak – több szempont alapján vizsgálta a díjra nevezett fajtákat (a 2022/24. számban mutattuk be a benevezett hét újdonságot).

Szemrevételezték őket, és alaposan mérlegelték a fajták értékesítési lehetőségeit is.

Gerard Werink, a FleuroStar egyik zsűritagja azt is elmondta, hogy az elmúlt két évben hibrid értékelési rendszert alkalmaztak: egyes zsűritagok a fajtákat közvetlen közelről, kiállítva tudták szemügyre venni, míg mások online vizsgálták meg a versenyre benevezett fajtákat. Ez idén változott, a nemzetközi zsűri minden tagja megnézte a növényeket annak a nyolc hollandiai vagy németországi helyszínnek az egyikén, ahol a FleuroStar díjra pályázó fajtákat kiállították a FlowerTrials® fajtabemutató esemény során. Külső szakértők is részt vettek a jelöltek értékelésében, egyebek mellett olyan nagyvállalatok képviselői, mint az Obi és a Royal FloraHolland. A Fleuroselect állítása szerint részben a zsűri változatos összetételének és szakértelmének is köszönhető a FleuroStar díj folyamatos sikere és megbízhatósága.

A FleuroStar díj átadójára június 16-án került sor a hollandiai De Kwakelben, a Dümmen Orange telephelyén.

Ritkaságnak számító, különösen intenzív sárga színe miatt kapta a rangos elismerést a Petunia grandiflora Bee’s Knees új petúniafajta
Ritkaságnak számító, különösen intenzív sárga színe miatt kapta a rangos elismerést a Petunia grandiflora Bee’s Knees új petúniafajta
Fotó: Fleuroselect
A nemzetközi nemesítő ágazatot mintegy száz meghívott vendég képviselte. A díjat Hagen Kalläne, a Florensis marketingvezetője és Marjolein Kuyucu-Lodder, a Florensis nemzetközi marketingszakértője vehette át Karol Pawlaktól, a Fleuroselect elnökétől és Ann Jennen főtitkártól.

A nyeremény részeként a Petunia gran­diflora Bee’s Knees a következő hónapokban széles körű marketingtámogatásban részesül, amellyel a fajta piacra lépésének sikerét igyekeznek megalapozni. A verseny szervezője, a Fleuroselect a nemzetközi kereskedelmet és a közösségi médiát is bevonó nagyszabású promóciós kampányt indít a győztes fajta népszerűsítésére, az újdonsággal a szakkiállítások és szakmai rendezvények résztvevői is találkozhatnak. A korábbi évekhez hasonlóan más támogatók segítségét is élvezheti az újdonsült győztes.

A holland Waterdrinker nagykereskedelmi vállalat prémium termékmegjelenítést kínál a következő szezonban több héten keresztül.

A kiskereskedelmi marketingre szakosodott Pull Position reklámügynökség személyre szabott marketingprojektet ajánlott fel, míg a Desch Plantpak PR-cég fotózást szervez és egyedi design szerint kialakított kaspósorozatot gyárt a nyertesnek.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/ Fleuroselect
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/27 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dallos Gyula díjat adott át az Év Sportolója Gálán

A 65. Év Sportolója Gála több szempontból is kiemelt jelentőséggel bírt. Elsőként a rendkívüli, nívós helyszín, a felújítás után újjászületett Operaház miatt, másodsorban, mert a rendezvény történetében először lovas szakember adott át díjat.

Kutatási eredmények Dél-Tirolból

A dél-tiroli gyümölcstermesztés, mezőgazdaság és élelmiszeripar előmozdításán dolgozik az 1962 óta működő Laimburg Kutatóközpont. Az intézményben 200 alkalmazott évente 350 témával foglalkozik, amelyek meghatározásában szorosan együttműködnek a termelők képviselőivel. Legújabb kutatási jelentésükből ismertetünk néhány eredményt.

Idén a borzas len kap figyelmet

Az Év Vadvirága kezdeményezés célja a hazánkban honos, ritka vagy ritkulóban levő növényfajok megismertetése, védelme és a hozzájuk kötődő problémák feltárása, bemutatása. A szavazásra jelölt fajok ezúttal a szárazabb, sztyeppi élőhelyekhez kötődtek, így a szervezők ezen élőhelyek fontosságára és megőrzésük lehetőségeire kívánják felhívni idén a figyelmet.

Kevesebb burgonya, alma

A berlini Nemzetközi Zöld Hét alkalmából a Türingiai Statisztikai Hivatal összesítette a tartomány tavalyi mezőgazdasági teljesítményét.

35 pályázat érkezett a Magyar Innovációs Nagydíjra

Kiemelkedő innovációs teljesítmények születtek a 2022. évben. Lezárult a 31. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat beadási határideje.

Ismét összemérhetik tudásukat a természet iránt érdeklődő tanulók

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a madarak és fák napja alkalmából újra meghirdeti országos természetismereti versenyét az általános iskola felső tagozatos tanulói számára.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

Az újrahasznosított műanyag művészete

Szobrot állítottak az újrahasznosított műanyagnak. A szobor mi másból is készülhetett volna, mint újrahasznosított műanyagból. A különleges művészeti alkotással a Desch cég a műanyag újszerű értelmezésére szeretné felhívni a figyelmet.