Back to top

Spanyol luxusborokat lopott a mexikói szépségkirálynő 650 millió forint értékben - most elkapták

Egész Európában folyt a hajsza egy mexikói szépségkirálynő és a egy román-holland államporgáságú férfi után, akik még tavaly októberben loptak el spanyol presztízsborokat méghozzá, 1,65 millió euró értékben.

Egy volt mexikói szépségkirálynőt és román-holland társát tartóztatták le Horvátországban hatóságok.

A spanyol rendőrség közleményében azt írta, hogy 2021. október 27-én Caceres városában 45 borospalackot, összesen 1,65 millió euró, azaz közel 650 millió forint értékben lopott el egy volt mexikói szépségkirálynő és román-holland társa. A zsákmányolt borok között szerepelt egy 1800-as években palackozott, 310 ezer eurót (124 millió forint) érő bor. A tolvajok alaposan kitervelték az akciót, az értékes borokat a híres El Atrio szálloda-étterem pincéjéből lopták el.

Az El Pais című spanyol napilap rendőrségi információra hivatkozva közölte, hogy a mexikói nő, aki hazájában korábban szépségversenyen indult, azzal terelte el az El Atrio pincéreinek figyelmét, hogy szobaszervizt rendelt a Michelin-csillagos étteremből, miután annak konyhája bezárt.

Közben bűntársa, a 47 éves férfi leosont a borospincébe, kinyitotta azt egy korábbi látogatása során ellopott mesterkulccsal, és három hátizsákot megtöltött a palackokkal, melyeket a rendőrség közleménye szerint a biztonságos szállítás érdekében a szállodai szoba törölközőibe csomagolt.

Másnap a szálloda térfigyelő kamerái rögzítették, amint a páros, akik hamis svájci személyazonossági okmányokkal jelentkeztek be, reggel fél hatkor kijelentkeztek, majd gyalog távoztak, a szállodában nem hagytak nyomokat, ami alapján a rendőrség kezdetben úgy vélte, hogy egy szervezett banda áll a rablás mögött.

A két gyanúsított a rablás előtt háromszor látogatott el az El Atrióba, és sok vendéghez hasonlóan körbevezették őket a borospincében.

Az ellopott borok között volt egy palack 1806-os francia bordeaux-i Chateau d'Yquem, amelynek értéke "felbecsülhetetlen" - mondta Jose Polo sommelier, az El Atrio társtulajdonosa.

"Ez a palack nem csak az étterem egyik égköve, de a város történelmének is fontos része volt" - mondta Polo a helyi médiának írt levelében, amelyet az El Pais idézett.

A két gyanúsított napokon belül elhagyta Spanyolországot, és hónapokig üldözték őket Európa-szerte, mielőtt a horvát határőrök azonosították őket, amikor Montenegróból átkeltek - közölte a rendőrség.

A spanyol rendőrség holland, horvát és román kollégáival, valamint az Interpollal együttműködve fogta el a két személyt, akiket a kiadatásukig és a hivatalos vádemelésig nem azonosítottak.

Az ellopott bor nem került elő, a nyomozás pedig a spanyol média szerint folytatódik.

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.

Őrizzük meg csontjaink egészségét nassolnivalókkal

Minden harmadik 50 év feletti nő és minden ötödik férfi a csontritkulás miatt szenved csonttörést, ugyanis ez a betegség okolható a csontok gyengeségéért és a csonttörések kockázatának növeléséért. A töréssel járó kellemetlenségek miatt érthető, hogy az emberek miért szeretnének minden módot megragadni, hogy csökkentsék ennek a gyakori eseménynek a kockázatát.

Sopron csak egy lépésnyire van

Egymás megismerését szolgálta a közelmúltban szervezett „határ menti” tanulmányút. A Soproni Borút Egyesület borászai, a borvidék szakmai szervezetei színes programmal várták a szakújságírókat.

A hétvégén rendezik meg a Tiszai Hal Napja - Sparhelt Fesztivált Szolnokon

Haltelepítés, horgász- illetve főzőverseny, hazai és nemzetközi halételek bemutatója és kóstolója, valamint több színpadi program várja a látogatókat a kilencedik Tiszai Hal Napja - Sparhelt Fesztiválon szeptember 24-én és 25-én Szolnokon, a Tisza partján, a gyaloghíd környékén és a Tiszai hajósok terén - olvasható a szervező Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. közleményében.

Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, csütörtökön, Szekszárdon.

Biztatónak ígérkezik a hajtatás őszi fordulója

A kárpátaljai piacokon a tavalyi ár öt-hatszorosáért sikerült értékesíteni a salátának való uborkát, a paradicsomot szintén, így nem csoda, hogy a fóliás zöldségtermesztők közül aki él és mozog, az már nyár közepén megkezdte az őszi forduló munkálatait. Az ügyesebbek első tételei már augusztus végén, szeptember elején a fogyasztókhoz kerültek.