0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ne a szomszéd fűje legyen zöldebb!

A hőség és a szárazság, valamint az intenzív használat még az öntözött pázsitot is alaposan igénybe veszi. Ahhoz, hogy nyár derekán még mindig zöldellő és puha maradjon a kerti gyep érdemes betartani néhány aranyszabályt.

Minden kerttulajdonos vágyik arra, hogy a kertje ápolt, rendezett legyen, pázsitja pedig egész nyáron át üde zöld maradjon. Bár az éghajlatváltozás és csapadékviszonyok megváltozása miatt mindez egyre nagyobb kihívás, néhány alapvető szabály betartásával mégsem nem lehetetlen.

Hogyan maradjon szép zöld a gyep, akkor, amikor berobban a kánikula és mit tudunk tenni ha mégis sárga, barna, száraz foltok jelentek meg a pázsitban? Minderről tapasztalt, kertápolással kertfenntartással foglalkozó kertészt, Ujvári Gellértet kérdeztünk.    

A tűző napnak kitett pázsit 2-3 nap alatt „leég” ha nincs megfelelően öntözve, hazánkban az ilyen tartósan eső nélküli száraz nyarakon zöldellő gyepszőnyeget még szárazságtűrő fűkeverékek mellett sem fenntartani. Annak érdekében, hogy a pázsit ne égjen le, rendszeresen öntözni kell.

Önmagában a sok öntözés azonban nem elég, ennél sokkal fontosabb a megfelelő napszak megválasztása. Ideális időpontja hajnali 4 és reggel 7 óra között van, ilyenkor még nem melegedett fel a levegő, a víz ekkor még nem párolog el olyan gyorsan, és mélyen beszivárog a gyökerekig.

Az, hogy mennyit kell öntözni, számos tényezőtől függ. Alapvetően a gyepnek legalább annyi vízre van szüksége, mint amennyi napközben elpárolog a felszínről, tavasszal ez kevesebb, de kánikulában, 35-40 fokos forróságban ez talajtípustól függően akár több liter is lehet négyzetméterenként – hangsúlyozta a szakember. Az öntözést természetesen a telepített fű fajtája és a talaj állapota is befolyásolja.

Azonban rendszeresen öntözés mellett is előfordul, hogy különösen a gyakran használt, erősen taposott részeken, a tömörödött talaj miatt nem a víz és az oxigén nem jut el a fű gyökeréig. Ha ilyen száraz foltok jelennek meg rendszeres öntözés mellett, akkor először is érdemes azt ellenőrizni, hogy a fű alatt a föld kellően nedves-e. Ha nem, akkor a hiba az öntözőrendszerben keresendő, ilyenkor a szórófejeket és az öntözőrendszer köreinek helyes beállítását is ellenőrizni kell, ezt ajánlott szakemberre bízni.

Újvári Gellért arra is felhívta a figyelmet, hogy a fű különösen hajlamos a gyors kiégésre a gyep és burkolt felületek találkozásánál, a burkolat felmelegedése miatt. Ha ezt tapasztalja, akkor leghatékonyabb módszer néhány napon keresztül ezeket a területeket kézi locsolókannával öntözni, a fű ismét ki fog hajtani.  

Az emelkedő hőmérséklettel és a növekvő szárazsággal párhuzamos a gyep növekedése lassul, 30 °C felett pedig teljesen leáll, ilyenkor a hőstressz kezelésével van elfoglalva, ezért ajánlott ritkábban nyírni. A fűnyírás gyakorisága mellett a vágás magasságát is az időjárási viszonyokhoz kell igazítani.

Ha a pázsitot túl rövidre nyírják a forró nyári napokon, a talaj, ezzel együtt a gyep is kiszáradhat. Ilyenkor 5-7 cm-nél kisebbre ne vágjuk a gyepet, igazi kánikulában pedig ha lehetséges egyáltalán ne is nyírjuk füvet, hagyjuk, hogy páracsapdaként a reggeli harmatot is megőrizze, ezzel a környezetet is hűti.

A szakember szerint érdemes már tavasszal felkészíteni a pázsitot. A rendszeres vágás a gyepet sűrűvé teszi, a gyomnövények terjedését, szaporodását pedig visszaszorítja, hiszen azok nem tudnak virágot hozni és magot érlelni. Tavasszal, kora nyári időszakban elegendő hetente egyszer vágni a kerti pázsitot, ennél gyakrabban csak akkor van rá szükség, ha párás és meleg a tavasz, ilyenkor a fű is gyorsabban nő.

A tápanyagutánpótlás szintén fontos. Az első tavaszi trágyázás (március vége/április vége) után a gyep trágyázása nyáron ismét aktuálissá válik, meleg és száraz időjárás esetén viszont ez is kerülendő. Ilyenkor mivel a fű növekedése leáll, a tápanyagot sem hasznosítja. Gyeptrágyázásra ideális a párás, kevésbé napsütéses időjárás, vagy a hűvösebb esti órák az ideálisak, ügyeljünk rá, hogy magas káliumtartalmú gyeptrágyát használjunk, majd ezt követően öntözzünk is- javasolta a szakember.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu