Back to top

Hogyan lesz ebből 30 százalék?

Németország agrárkormányzatának célkitűzése, hogy 2030-ra 30%-os részarányt érjen el az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint művelt, röviden biotermesztésre használt mezőgazdasági területek aránya. Ha komolyan gondolják, jobban bele kell húzni, adott hangot véleményének a minap a Bioland.

Ahogy a fruchthandel.de portálon olvastuk, a 10 ezer németországi biotermesztőt, illetve élelmiszer-előállító üzemet képviselő Bioland

a biovilág küszöbön álló óriási nemzetközi találkozója, a nürnbergi Biofach kiállítás apropóján adta ki közleményét,

melyben Cem Özdemir agrárminisztertől konkrét és azonnali intézkedéseket kérnek.

Az uniós közös agrárpolitika keretében minden tagállamnak stratégiai tervet kellett készítenie, ebben Németország azt a hangzatos célt tűzte ki, hogy 2030-ra 30%-os részarányt ér el az ökológiai gazdálkodásba bevont területek aránya. A Bioland viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy meglehetősen nagy még a szakadék a mostani és a tervezett arány között, és ha komoly a szándék, akkor konkrétabb intézkedésekre van szükség.

A kitűzött 30% azt jelentené, hogy körülbelül 5 millió hektárt művelnek Németország-szerte az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint, az idén év elején azonban még csak 1,8 millió hektárnál tartottak, ami mintegy 11%.

A különbség nem kicsi, és az áthidalásához egyrészt növelnie kellene az erre szánt keretet a szövetségi államnak és a tartományoknak is, másrészt pedig bizonyos akadályokat is el kellene hárítani, hívja fel a figyelmet a Bioland.

Utóbbiak közé sorolják egyebek között, hogy egyes jól bevált biotermesztő praktikákat éppen a fenntarthatóság vagy a talajvédelem szellemében lennének kénytelenek mellőzni az új stratégiai terv értelmében. Például december 1. és január 15. között tiltott lenne a szántás bizonyos agrár-környezetgazdálkodási kategóriákban, ez pedig annyira beszűkítené a vetésforgó lehetőségeit a biogazdálkodó üzemekben, hogy egyes növények termesztése nem lenne megvalósítható, írják.

Ugyancsak kontraproduktívnak tartja a szakmai szervezet az ugarra vonatkozó egyes szabályokat;

álláspontjuk szerint sok esetben lényegesen célravezetőbb az erre szolgáló magkeverékekkel elvetni a takarónövényzetet, mint szimplán magára hagyni a területet, hogy „zöldüljön”, mivel utóbbi esetben sokkal egysíkúbb lesz a növényzet és a tarackoló gyomok uralkodnak el.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy gleccserrel szegényebb lett Németország

A tudósok a héten jelentették be, hogy az Alpokban található Schneeferner déli részén extrém forrónak bizonyult a nyár, ami meggyorsította az itt lévő gleccser eltűnését.

Lebegő napelemes technológia

Spanyolország, Alicante tartományban úszó napelemes rendszerek fejlesztését végzik. A modulos rendszer kialakítása okán ideális megoldásnak tűnik a halastavak számára, de akár a bányatavak, öntözővíz csatornák vízfelületének hasznosítására is.

Magyarországon biztosított a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel történő ellátása

Fontos szem előtt tartani, hogy az élelmiszerek iránti kereslet viszonylag rugalmatlan, a mindennapi betevőre mindig szükség lesz, ezért az ágazatba való körültekintő befektetés, az értékteremtő beruházás mindig megtérül - mondta Nagy István agrárminiszter a 15. Business Days konferencián, kedden, Tapolcán.

Amit tilos használni, azt exportálni sem lesz szabad

Németországban arra készülnek, hogy megtiltsák bizonyos, náluk nem engedélyezett növényvédő szerek exportját; a jogszabálytervezet várhatóan az év végéig elkészül. Persze kritikusai is vannak.

Augusztusban tovább emelkedtek a német termelői árak

Augusztusban a vártnál nagyobb mértékben újabb rekordra nőtt a termelőiár-infláció Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden megjelent adatai szerint.

Történelmi lehetőség, történelmi felelősség

Országos tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szeptember 19-én Gödöllőn. A közgyűlés résztvevői – a tisztújítás mellett – értékelték az elmúlt 4 év munkáját és meghatározták az elkövetkező időszak feladatait is.

A legkiválóbbakat díjazták

Az Európai Faiskolák Szövetsége (ENA) kezdeményezte a Több zöld várost Európának hároméves népszerűsítő programot, melyhez hazánk 2021-ben kapcsolódott. Ezzel több európai ország között Magyarország is lehetőséget kapott arra, hogy együttműködjön és támogassa a szakmán belüli párbeszédet a zöldfelület szerepének fontosságáról. A program hazai felvállalója a Díszkertészek Szakmaközi Szervezete lett.

Mitől függ az erdők sokszínűsége?

Az Egyenlítőhöz közeli vidékeken a fafajok száma lényegesen több, mint attól északra és délre. A Nature Ecology and Evolution folyóiratban megjelent nemzetközi tanulmány minden eddiginél pontosabban vizsgálta ennek okait, és úgy tűnik, hogy a trópusi fafajok sokfélesége nem kizárólag a klimatikus tényezőktől függ.

Az ökológiai gyümölcstermesztés aktuális kérdései

Az öko gyümölcstermesztési szakmai nap illeszkedik az Ökológiai Mezőgazdasági Kutató Intézet (ÖMKi) szakmai napjainak sorába, amelyek alkalmat adnak az ÖMKi on-farm kutatásainak bemutatására és az ágazat aktuális helyzetének áttekintésére.

Véleményezhető a KAP Stratégiai Terv környezeti értékelési dokumentuma

Az Agrárminisztérium társadalmi vitára bocsátotta a KAP Stratégiai Terv környezeti értékelési dokumentumát. A véleményezés határideje: 2022. október 3.