Back to top

Család, összetartás, elhivatottság

„Büszke vagyok szüleimre, de még inkább büszke vagyok az unokáimra. Nem cserélném őket még a Cserszegi fűszeresre sem.” Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő szavait keszthelyi emlékszobájának avatásán egyfajta mottóként idézték, kiemelve: ez a nagyon mély és tömör mondat mindent elárul Karcsi bácsiról. Benne van a családszeretet, az összetartás és a szakma iránti elhivatottság.

Ugyanekkor tartották a „Vagyon szép szőlőhegyünk...” – Szőlőtermesztés és borászat a Balaton környékén 1797-től 1945-ig című kiállítás megnyitóját.

mv-222920-21-bakonyi-horvath-img_1526.jpeg

Horváth Zoltán: a régi élet bemutatása interaktív módon, modern eszközökkel
Horváth Zoltán: a régi élet bemutatása interaktív módon, modern eszközökkel
Fotó: Bella Huba
A fennállásának ötven éves jubileumát idén ünneplő Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő tiszteletére megnyitott emlékszobában a Cserszegi fűszeres „atyjának” relikviái láthatók. Horváth Zoltán, a házigazda intézmény igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyet a Georgikon alapításának 175. évfordulójára építtették. Az elmúlt évtizedek alatt folyamatosan fejlesztették, hogy minél szélesebb körben mutathassa be az érdeklődőknek a mezőgazdasági életet. Az elmúlt évtizedben számos olyan kiállítás nyílt, amelyek a régmúlt paraszti gazdaságainak életét, munkáját mutatják be.

S ezek nem csupán látnivalók, az érdeklődők – interaktív módon – kipróbálhatják például a gabonaőrlést vagy éppen a kenyérsütést.

– Ilyenkor az ember kicsit visszagondol az elmúlt évtizedekre, amiket inkább csak elbeszélésekből, illetve a feljegyzésekből ismer. És egy kicsit előre is tekint, gondolva a nagy hagyatékra, ami itt van velünk. Nem kétséges, mindezt meg kell őrizni és a következő ötven évre kell előre gondolkodni – mondta Horváth Zoltán, hozzátéve: ezért is gondolkodnak a folyamatos fejlesztésen. A Georgikon Majormúzeum látogatói az elmúlt években is számos újdonsággal találkoztak, ami a régi életet mutatja be, nem egyszer modern eszközök segítségével.

mv-222920-21-bakonyi-vnemethestok.jpeg

V. Németh Zsolt (balra) és dr. Estók János a megnyitón
V. Németh Zsolt (balra) és dr. Estók János a megnyitón
Fotó: Bella Huba
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum büszke filiáléjára – fogalmazott dr. Estók János köszöntőjében. A főigazgató hangsúlyozta, a jövőben is lesznek érdekes és előremutató fejlesztések Keszthelyen, hiszen a mai generáció is kíváncsi arra, hogy elődeik hogyan éltek, miként dolgoztak.

– Olyan látványtárakat nyitunk meg, amelyek a látogatók elől eddig el voltak zárva.

Az élménygazdaságban nem kizárólag csak a gőzekével történő szántást, hanem más, hagyományos technikákat is szeretnénk bemutatni a hagyományos paraszti gazdálkodásból

– tette hozzá.

Dr. Bakonyi Károly munkásságát idézve elhangzott: a szőlőnemesítő nem csak Magyarországon, de nemzetközi körökben is ismert és elismert szakember volt. Egész életét meghatározta a szőlő iránti szeretet. A több mint ötven éves szőlőnemesítő és szaporító munkája mellett oktatott is a keszthelyi egyetemen.

Bakonyi Károly Csopakon, a Ranolder-szőlőbirtok vincellérházában született 1921. december 22-én egy hétgyermekes vincellércsalád hatodik gyermekeként. A Balatonarácsi Szőlészeti és Borászati Szakiskola diákjaként szerzett szakképesítést 1941-ben, majd 1942-ig a Budafoki Borászati Szakiskolában tanult. 1947 őszén megbízták a keszthelyi Agrártudományi Egyetem cserszegtomaji kísérleti szőlőtelepének vezetésével. Szőlőnemesítéssel 1949-től kezdett foglalkozni. A Kertészeti és Szőlészeti Főiskolán levelezőként 1959-ben diplomázott, majd 1964-ben szőlőnemesítésből doktorált.

Rendkívül eredményes nemesítő munkája során több államilag minősített klónt állított elő, ezek közé tartozott egyebek mellett a Nemes olaszrizling, a Fehér chasselas, a Piros chasselas, a Rizlingszilváni, az Olaszrizling.

mv-222920-21-bakonyi-img_1578.jpeg

Dr. Bakonyi Károly emlékszobája
Dr. Bakonyi Károly emlékszobája
Fotó: Bella Huba
Keresztezéses nemesítési munkájának eredményeként hat, államilag minősített fajta került be a termesztésbe: a Cserszegi fűszeres, a Nektár, a Pátria, a Rozália, a Korona és a Pelso. Alanynemesítőként elért eredménye a Georgikon 28 fajta és a Teleki 5C lett. Az 1980-as évek végétől kezdve több minősítés előtt álló csemegeszőlőt, mag nélküli és mazsola szőlőt, valamint vörösbort adó korai kékszőlő fajtát állított elő. Elismert klónjait és fajtáit mintegy 4–5000 hektáron termesztik. Legsikeresebb fajtája az Irsai Olivér és a Piros Tramini keresztezésével 1960-ban előállított Cserszegi fűszeres, amelyből ma már több mint 3000 hektár található hazánkban, de számos más országban is termesztik. Bora illatos, fűszeres zamatú, kemény karakterű. 1998-ban Angliában az év fehérborának választották.

A 2010-ben elhunyt dr. Bakonyi Károly számtalan tanulmány szerzője és elismerés tulajdonosa volt, de emellett a Da Bibere Zalai Borlovagrend örökös nagymesterévé is megválasztották.

A bevezetőben említett híres mondását dr. Sárdy Diána, a MATE Budai Campusának főigazgatója idézte, hozzáfűzve, hogy Bakonyi Károly egész életében kiváló és precíz szakemberként dolgozott, és az emberekkel való viszonya is példaértékű volt.

mv-222920-21-bakonyi-nyitraine.jpeg

Nyitrainé dr. Sárdy Diána: Bakonyi Károly egész életében kiváló és precíz szakemberként dolgozott
Nyitrainé dr. Sárdy Diána: Bakonyi Károly egész életében kiváló és precíz szakemberként dolgozott
Fotó: Bella Huba

Az ünnepségen adták át a Bakonyi családnak azt a dokumentumot, amely bizonyítja, hogy a neves szakember munkássága a kiemelkedő nemzeti értékek közé tartozik. A dokumentumot lánya, Bakonyi Judit, valamint fia, Bakonyi László vette át.

A dr. Bakonyi Károly emlékszobában a szőlőnemesítő családi emlékeit, elismeréseit és kedvenc tárgyait – borrendi köpenyétől kezdve az íróasztalán át az általa jegyzett írásokig – is megtekinthetik a látogatók.

A Cserszegi fűszeres atyjának nemcsak a helyiek köszönhetnek nagyon sokat, hanem az egész világ. Példamutatásának, jó kedvének és a szakma iránti alázatának is köszönhető, hogy munkássága bekerült a kiemelkedő nemzeti értékek közé, mondta az eseményen részt vevő V. Németh Zsolt, magyar életmódot védő miniszterelnöki biztos.

– Az erről szóló döntés már néhány évvel ezelőtt megszületett, méltó formát azonban ez a kiállítás ad annak, hogy a kiemelkedő nemzeti értékek miről szólnak. Bakonyi Károly életműve kétségtelenül ilyen, hiszen a bor révén egy szerethető, a spiritualitáshoz közel álló értéket találunk, ami az országimázs alakítására és az identitásunk megerősítésére is alkalmas – fogalmazott a miniszterelnöki biztos.

A jubileum kapcsán nyílt meg a Georgikon alapításától a II. világháborúig tartó időszak szőlőtermesztéssel és borászattal foglalkozó állandó kiállítás is. A tárlat eszközök – prések, szerszámok – és tablók segítségével mutatja be a korabeli szőlészeti és borászati munkát.
Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/29 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kutatási eredmények Dél-Tirolból

A dél-tiroli gyümölcstermesztés, mezőgazdaság és élelmiszeripar előmozdításán dolgozik az 1962 óta működő Laimburg Kutatóközpont. Az intézményben 200 alkalmazott évente 350 témával foglalkozik, amelyek meghatározásában szorosan együttműködnek a termelők képviselőivel. Legújabb kutatási jelentésükből ismertetünk néhány eredményt.

Kevesebb burgonya, alma

A berlini Nemzetközi Zöld Hét alkalmából a Türingiai Statisztikai Hivatal összesítette a tartomány tavalyi mezőgazdasági teljesítményét.

Kétéves kihagyás után újra megrendezik a Miskolci Kocsonyafesztivált

A koronavírus-járvány miatti kétéves kényszerszünet után idén újra megrendezik március 3. és 5. között a Miskolci Kocsonyafesztivált - tájékoztatta az MTI-t Miskolc önkormányzata hétfőn.

A méhészet művészete 12 - A méhek és a lélek

A tél különleges időszak a méhek és a méhész életében is. Gyakran megkérdezik tőlem, hogy „Ilyenkor a méhek alszanak?” – s mindig nagy csodálkozás fogadja, amikor elmesélem, hogy mi történik télen a méhekkel.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

Költözik a belgrádi állatkert

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

A neandervölgyiek hatalmas elefántokra vadásztak

Egy új tanulmány szerint a neandervölgyiek nagyobb csoportokban élhettek, mint eddig hittük, és hatalmas elefántokra vadásztak, amelyek akár háromszor nagyobbak voltak a ma ismert fajoknál.

Magukkal vitték háziállataikat a vikingek Angliába

A Skandináviából Angliába hajózó vikingek lovakat, kutyákat és elképzelhető, hogy sertéseket is vittek magukkal, derült ki egy friss tudományos kutatásból, amelyet a BBC News ismertetett csütörtökön.