Back to top

Család, összetartás, elhivatottság

„Büszke vagyok szüleimre, de még inkább büszke vagyok az unokáimra. Nem cserélném őket még a Cserszegi fűszeresre sem.” Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő szavait keszthelyi emlékszobájának avatásán egyfajta mottóként idézték, kiemelve: ez a nagyon mély és tömör mondat mindent elárul Karcsi bácsiról. Benne van a családszeretet, az összetartás és a szakma iránti elhivatottság.

Ugyanekkor tartották a „Vagyon szép szőlőhegyünk...” – Szőlőtermesztés és borászat a Balaton környékén 1797-től 1945-ig című kiállítás megnyitóját.

mv-222920-21-bakonyi-horvath-img_1526.jpeg

Horváth Zoltán: a régi élet bemutatása interaktív módon, modern eszközökkel
Horváth Zoltán: a régi élet bemutatása interaktív módon, modern eszközökkel
Fotó: Bella Huba
A fennállásának ötven éves jubileumát idén ünneplő Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő tiszteletére megnyitott emlékszobában a Cserszegi fűszeres „atyjának” relikviái láthatók. Horváth Zoltán, a házigazda intézmény igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyet a Georgikon alapításának 175. évfordulójára építtették. Az elmúlt évtizedek alatt folyamatosan fejlesztették, hogy minél szélesebb körben mutathassa be az érdeklődőknek a mezőgazdasági életet. Az elmúlt évtizedben számos olyan kiállítás nyílt, amelyek a régmúlt paraszti gazdaságainak életét, munkáját mutatják be.

S ezek nem csupán látnivalók, az érdeklődők – interaktív módon – kipróbálhatják például a gabonaőrlést vagy éppen a kenyérsütést.

– Ilyenkor az ember kicsit visszagondol az elmúlt évtizedekre, amiket inkább csak elbeszélésekből, illetve a feljegyzésekből ismer. És egy kicsit előre is tekint, gondolva a nagy hagyatékra, ami itt van velünk. Nem kétséges, mindezt meg kell őrizni és a következő ötven évre kell előre gondolkodni – mondta Horváth Zoltán, hozzátéve: ezért is gondolkodnak a folyamatos fejlesztésen. A Georgikon Majormúzeum látogatói az elmúlt években is számos újdonsággal találkoztak, ami a régi életet mutatja be, nem egyszer modern eszközök segítségével.

mv-222920-21-bakonyi-vnemethestok.jpeg

V. Németh Zsolt (balra) és dr. Estók János a megnyitón
V. Németh Zsolt (balra) és dr. Estók János a megnyitón
Fotó: Bella Huba
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum büszke filiáléjára – fogalmazott dr. Estók János köszöntőjében. A főigazgató hangsúlyozta, a jövőben is lesznek érdekes és előremutató fejlesztések Keszthelyen, hiszen a mai generáció is kíváncsi arra, hogy elődeik hogyan éltek, miként dolgoztak.

– Olyan látványtárakat nyitunk meg, amelyek a látogatók elől eddig el voltak zárva.

Az élménygazdaságban nem kizárólag csak a gőzekével történő szántást, hanem más, hagyományos technikákat is szeretnénk bemutatni a hagyományos paraszti gazdálkodásból

– tette hozzá.

Dr. Bakonyi Károly munkásságát idézve elhangzott: a szőlőnemesítő nem csak Magyarországon, de nemzetközi körökben is ismert és elismert szakember volt. Egész életét meghatározta a szőlő iránti szeretet. A több mint ötven éves szőlőnemesítő és szaporító munkája mellett oktatott is a keszthelyi egyetemen.

Bakonyi Károly Csopakon, a Ranolder-szőlőbirtok vincellérházában született 1921. december 22-én egy hétgyermekes vincellércsalád hatodik gyermekeként. A Balatonarácsi Szőlészeti és Borászati Szakiskola diákjaként szerzett szakképesítést 1941-ben, majd 1942-ig a Budafoki Borászati Szakiskolában tanult. 1947 őszén megbízták a keszthelyi Agrártudományi Egyetem cserszegtomaji kísérleti szőlőtelepének vezetésével. Szőlőnemesítéssel 1949-től kezdett foglalkozni. A Kertészeti és Szőlészeti Főiskolán levelezőként 1959-ben diplomázott, majd 1964-ben szőlőnemesítésből doktorált.

Rendkívül eredményes nemesítő munkája során több államilag minősített klónt állított elő, ezek közé tartozott egyebek mellett a Nemes olaszrizling, a Fehér chasselas, a Piros chasselas, a Rizlingszilváni, az Olaszrizling.

mv-222920-21-bakonyi-img_1578.jpeg

Dr. Bakonyi Károly emlékszobája
Dr. Bakonyi Károly emlékszobája
Fotó: Bella Huba
Keresztezéses nemesítési munkájának eredményeként hat, államilag minősített fajta került be a termesztésbe: a Cserszegi fűszeres, a Nektár, a Pátria, a Rozália, a Korona és a Pelso. Alanynemesítőként elért eredménye a Georgikon 28 fajta és a Teleki 5C lett. Az 1980-as évek végétől kezdve több minősítés előtt álló csemegeszőlőt, mag nélküli és mazsola szőlőt, valamint vörösbort adó korai kékszőlő fajtát állított elő. Elismert klónjait és fajtáit mintegy 4–5000 hektáron termesztik. Legsikeresebb fajtája az Irsai Olivér és a Piros Tramini keresztezésével 1960-ban előállított Cserszegi fűszeres, amelyből ma már több mint 3000 hektár található hazánkban, de számos más országban is termesztik. Bora illatos, fűszeres zamatú, kemény karakterű. 1998-ban Angliában az év fehérborának választották.

A 2010-ben elhunyt dr. Bakonyi Károly számtalan tanulmány szerzője és elismerés tulajdonosa volt, de emellett a Da Bibere Zalai Borlovagrend örökös nagymesterévé is megválasztották.

A bevezetőben említett híres mondását dr. Sárdy Diána, a MATE Budai Campusának főigazgatója idézte, hozzáfűzve, hogy Bakonyi Károly egész életében kiváló és precíz szakemberként dolgozott, és az emberekkel való viszonya is példaértékű volt.

mv-222920-21-bakonyi-nyitraine.jpeg

Nyitrainé dr. Sárdy Diána: Bakonyi Károly egész életében kiváló és precíz szakemberként dolgozott
Nyitrainé dr. Sárdy Diána: Bakonyi Károly egész életében kiváló és precíz szakemberként dolgozott
Fotó: Bella Huba

Az ünnepségen adták át a Bakonyi családnak azt a dokumentumot, amely bizonyítja, hogy a neves szakember munkássága a kiemelkedő nemzeti értékek közé tartozik. A dokumentumot lánya, Bakonyi Judit, valamint fia, Bakonyi László vette át.

A dr. Bakonyi Károly emlékszobában a szőlőnemesítő családi emlékeit, elismeréseit és kedvenc tárgyait – borrendi köpenyétől kezdve az íróasztalán át az általa jegyzett írásokig – is megtekinthetik a látogatók.

A Cserszegi fűszeres atyjának nemcsak a helyiek köszönhetnek nagyon sokat, hanem az egész világ. Példamutatásának, jó kedvének és a szakma iránti alázatának is köszönhető, hogy munkássága bekerült a kiemelkedő nemzeti értékek közé, mondta az eseményen részt vevő V. Németh Zsolt, magyar életmódot védő miniszterelnöki biztos.

– Az erről szóló döntés már néhány évvel ezelőtt megszületett, méltó formát azonban ez a kiállítás ad annak, hogy a kiemelkedő nemzeti értékek miről szólnak. Bakonyi Károly életműve kétségtelenül ilyen, hiszen a bor révén egy szerethető, a spiritualitáshoz közel álló értéket találunk, ami az országimázs alakítására és az identitásunk megerősítésére is alkalmas – fogalmazott a miniszterelnöki biztos.

A jubileum kapcsán nyílt meg a Georgikon alapításától a II. világháborúig tartó időszak szőlőtermesztéssel és borászattal foglalkozó állandó kiállítás is. A tárlat eszközök – prések, szerszámok – és tablók segítségével mutatja be a korabeli szőlészeti és borászati munkát.
Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/29 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Újdonság a napelemek között

Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano, megalkototta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem folyásolja be a növények fényellátottságát és fejlődését.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Évelőt a balkonládába!

A Dobay Kertészetben minden szeptemberben megtartott fajtabemutatók elévülhetetlen érdeme, hogy a kertészek közvetlenül a sok évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberektől kaphatnak választ termesztési és növényvédelmi kérdéseikre. Emellett a következő szezonra rendelhető fajtaújdonságokat is áttekintik a nagy múltú szaporítóanyag-termesztő üzemben.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Sivatagból farm a napelemek árnyékában

Kína legnagyobb gojibogyó farmja a Góbi-sivatag szélén található. A létrejöttét az árnyékolást biztosító gigantikus napelempark tette lehetővé, ami egy informatikai vállalat beruházásaként valósult meg, 2000 hektáros területen.