Back to top

Talajegészség az életünk záloga – Ifjú Gazda Konferencia

A Magyar Mezőgazdaság Kft. és a MAGOSZ Ifjú Gazda Körök együttes célja, hogy az agráriumban dolgozó fiatal gazdálkodók szakmai fejlődését támogassa. Ennek érdekében közös szervezésben valósul meg a Bábolnai Gazdanapokon ez a konferencia, mely – figyelembe véve a jelenleg is hatalmas károkat okozó klímaváltozást – a mezőgazdaság alapjával, a talajjal foglalkozik.

MEGHÍVÓ

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Magyar Mezőgazdaság Kft. meghívja Önt a

Talajegészség az életünk záloga – Ifjú Gazda Konferencia

rendezvényre, melyet a Bábolnai Gazdanapok keretében tartunk.

 

Időpont:

2022. szeptember 9. (péntek), 11 óra

 

Helyszín:

Bábolna Nemzeti Ménesbirtok (2943 Bábolna, Mészáros út 1.),
Kiállítási terület, Csarnok

 

Program:

10:30-11:00    Regisztráció
11:00-11:10 Köszöntő
Papp Zsolt  elnök, MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozat, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára
11:10-11:30 Talajművelés, modern technológiák az egészséges talajért
Dr. Birkás Márta professzor asszony, MATE
11:30-11:50 A talajmikrobák fontossága a termésbiztonsághoz
Daoda Zoltán szakmai igazgató, AGRO.bio Hungary Kft. (és a Fermentia Kft. képviseletében)
11:50-12:10 Gabe Brown – Porból Élet (Egy család útja a regeneratív mezőgazdálkodás felé) c. könyvSzabó László társkiadó
12:10-12:30 Kérdések
Moderátor: Dr. Cseh Tibor András megbízott főtitkár, MAGOSZ

 

A konferenciát követően a vendégek részt vehetnek a Farmmenedzsment – Kihívások és megvalósítás kerekasztal-beszélgetésen, a Fórum Színpadon.

 

 

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a regisztracio@magyarmezogazdasag.hu e-mail-címen lehet.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az újrahasznosított műanyag művészete

Szobrot állítottak az újrahasznosított műanyagnak. A szobor mi másból is készülhetett volna, mint újrahasznosított műanyagból. A különleges művészeti alkotással a Desch cég a műanyag újszerű értelmezésére szeretné felhívni a figyelmet.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

Az előttünk álló időszaknak mindenki a nyertese lehet

Erősek, intelligensek és gyönyörűek – így jellemezte a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon bemutatott gépeket dr. Szabó István, a MATE oktatási és nemzetközi rektorhelyettese, az AGROmash-nagydíj zsűrielnöke. A minden eddiginél színesebb és impozánsabb agrárrendezvényen közel háromszáz kiállító és számos program várja az érdeklődőket január 25-től 28-ig.

Agrár-csúcstalálkozó Berlinben

A hétvégén tartották a berlini Zöld Hét keretében az agrár-élelmezési világfórumot, melyet sokan azonosítanak annak csúcsrendezvényével, az utolsó napi agrárminiszter-találkozóval. Az idén az élelmiszerláncok szükségszerű átalakítása köré szerveződött a fórum.

Sikerülhet felzárkóztatni a hazai agráriumot

A kormány és az agrárium érdekképviseleti szervezetei az idén is folytatni kívánják a párbeszédet és az együttműködést – hangzott el az Agrárminisztérium, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének, valamint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának közös sajtótájékoztatóján.

A klímaváltozás hatékony vízgazdálkodási megoldásokat kíván

A hazai termőterületek harmada az aszály mellett ár- és belvíznek is kitett; a szélsőséges időjáráshoz hatékonyan kell alkalmazkodnia a mezőgazdasági vízgazdálkodásnak. A tavalyi drasztikus aszály után az enyhe tél és a belvizek is gondot okozhatnak, a vízgazdálkodás fejlesztése és a megfelelő földművelési technológiák alkalmazása elkerülhetetlen – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A Fruit Logistica várható újdonságai

A zöldség-gyümölcs ágazat egyik legnagyobb kiállítása a berlini Fruit Logistica, idén február 8–10-én 112 ezer négyzetméteren csaknem 2000 kiállítóval várja a látogatókat. Honlapján már tanulmányozhatók a bemutatni tervezett új fajták, csomagolóanyagok, szedést, tárolást vagy osztályozást segítő eszközök, amelyeket a világon vagy Európában ott láthatnak először a látogatók.

Hamarosan kezdődik a világ egyik legnagyobb kertészeti kiállítása

A fenntarthatóság és az éghajlatváltozás meghatározó témái lesznek a világ egyik legnagyobb kertészeti vásárának a németországi Essenben megrendezésre kerülő IPM kiállításnak. A kertészet komoly kihívásokkal néz szembe, azonban a modern technológia az egyik lehetséges eszköz lehet, amelynek segítségével a termelés és a zöldfelületgazdálkodás is sikerrel veheti az akadályokat.

Vajon idén is ehető újdonság nyeri az innovációs díjat?

A zöldség-gyümölcs nemzetközi frissáru-kereskedelem hatalmas szabású berlini csúcstalálkozóján, a Fruit Logistica kiállításon elnyerhető innovációs díj komoly elismerés a szakmában, marketingértéke elsőrangú. Bár nagyszerű árukezelési és logisztikai újdonságok is kerülnek mindig a tíz jelölt közé, szinte kivétel nélkül valamilyen ehető újdonság nyert eddig. Vajon az idén is így lesz?