Back to top

Klímaváltozás: a megelőzést elbuktuk, marad az alkalmazkodás

Mezőgazdaság és klímaváltozás – kockázat vagy lehetőség? címmel tartottak július 29-én kerekasztal-beszélgetést az Esztergomban megrendezett MCC Fesztivál Zöld színpadán. A meghívott szakemberek a klímaváltozás mezőgazdaságra és úgy általánosságban, a környezetre gyakorolt hatásairól, ellene való lehetséges védekezési lehetőségekről értekeztek.

Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerint az ágazatnak a (már megkésett) megelőzés mellett az adaptációra kell figyelmet fordítania a klímaváltozás vonatkozásában. Ennek egyik alternatívája az új növényfajok termesztése (pl. kiviültetvény Zala megyében) a jelenlegi kultúrák mellett.

Fotó: Fekete István

A helyettes államtitkár hozzátette, a klímaváltozás okozta aszály idén Magyarország mezőgazdasági területeinek az 53 százalékában (2,7 millió hektár) okozott súlyos károkat, és eddig mintegy 680 ezer hektár esetében történt kárenyhítés. Röviden összefoglalta a jelenlegi betakarítási helyzetet:

az őszi kalászosok betakarításuk miatt nem szenvedtek hosszantartóan az aszálytól, azonban a kukorica és a napraforgó esetében – főként Kelet-Magyarországon – katasztrofális terméseredményekre számíthatunk.

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora kiemelte, korábban is voltak olyan évek, ahol az aszály elvitte a termést. Azonban figyelembe kell venni a világ népességnövekedésének évről évre történő exponenciális növekedését – ennyi ember élelmezésében hatványozott problémát okoz egy-egy aszályos év (nem véletlen a fejlődő országok lakosságának egyre nagyobb éhezési rátája). Véleménye szerint már most fel kell készülnünk a következő években is valószínűsíthetően jelentkező aszályokra, amiknek megoldására a hazai vízgazdálkodás átalakítását látja.

„Az 1847-es folyószabályozás óta csak átfolyik a víz az országon, nem tartjuk meg (…), és a hazai éves csapadékmennyiségnek is csak a felét használjuk fel, a többi elvész.”

Fotó: MTI - Rosta Tibor
Szerinte az öntözés mellett egy vízmegtartási koncepció megalkotása lehet a megfelelő megoldás aszálykárok mérséklésére.

Ehhez Juhász Anikó hozzátette, Magyarország földrajzi adottságainak révén a Pannon biogeográfiai régióhoz tartozik, ahol a Kárpát-medence védelmének köszönhetően, egy elszigetelt, várhatóan extrém kontinentális klíma várható a következő évtizedekben.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója egyetértett a vízmegtartás fontosságában, ugyanakkor kiemelte,

alkalmazkodóképességre van szükség ahhoz, hogy a környezetünkkel együtt akklimatizálódni tudjunk a jelenlegi időjárási körülményekhez. Ennek elősegítésében az új, innovatív technológia újítások jelenthetnek megoldást.

Jelenleg az agrárkutatások 20-40 százaléka a klímavédelemhez köthető (erdészeti, talajgazdálkodási, állattenyésztési kutatások), ugyanakkor közvetetten szinte valamennyi kutatás összekapcsolható a klímaváltozással, hiszen környezetünk és élelmiszer-ellátásunk, valamint a társadalom jelenlegi életkörülményeinek megtartásához elengedhetetlen a folyamatosan zajlódó éghajlat-változás lekövetése és a gerjesztette problémák mielőbbi megoldása.

Az ügyvezető igazgató nem tartja korrekt és pontos kijelentésnek, hogy az üvegház hatású gázok kibocsátásában a mezőgazdaság tehető kizárólagos felelőssé, és arra kérte a magyar állampolgárokat, hogy szükség esetén védjék meg a gazdákat, hiszen a szabályokat betartó, a jövő gazdálkodását szem előtt tartó termelő mindennapi tevékenységével az egyik legnagyobb természet- és környezetvédő közé tartozik.

Fotó: Fekete István

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A természet megóvása kiemelt feladatunk

Rendkívül nagy szükség van a védett természeti területekre, hiszen ezek fizikai és mentális egészségünk zálogai – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a 34. Természetjárók Napján, Dobogókőn.

A klímaváltozás miatt a tavak kevésbé kékülnek

Ha a globális felmelegedés folytatódik, a kék tavak világszerte zöldesbarna színűvé válhatnak - derül ki egy új tanulmányból, amely a tavak színének első globális leltárát mutatja be. A tavak vízszínének változása az ökoszisztéma egészségének romlását jelezheti. Az új kutatás a Geophysical Research Letters című folyóiratban jelent meg.

A megbecsült agrárium képes a minőségi termékek előállítására

A magyar agrártársadalom képes hagyományos értékei megtartása mellett, a kormány támogatását élvezve, az új idők kihívásaival szembenézve, megfelelő mennyiségű, minőségű és biztonságos élelmiszerrel ellátni a lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor a Magyar Közgazdasági Társaság 60. közgazdász vándorgyűlésén, Szegeden.

Szoros küzdelemmel zárult az Ifjú Kócsagőr Program döntője

A kilencedik éve meghirdetett országos vetélkedőn az egyes nemzeti park igazgatóságok legjobb ifjú kócsagőrei mérték össze rátermettségüket és szakmai ismereteiket – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a 2022. évi Ifjú Kócsagőr Program záróünnepségén, Dévaványán.

Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, csütörtökön, Szekszárdon.

Műanyag-újrahasznosító üzemet adtak át Herenden

Újrahasznosító üzemet adták át a herendi Jágerparkban, az új üzemben mezőgazdasági műanyaghulladékból állítanak elő granulátumot, amely mezőgazdasági műanyag termékek gyártásához szolgál alapanyagaként.

Fagyveszélyes éjszakák után enyhülés és újabb kiadós csapadék

Az elmúlt hetek bőséges csapadékának hatására országszerte megszűnt a mezőgazdasági aszály az országban. A frissen kelt repcére, az őszi kalászosok vetésére és a jó magágy előkészítéséhez ez nélkülözhetetlen volt. A péntek és a szombat helyenként még fagyveszélyes hajnalokat hoz, majd a hét végétől, a délnyugatira forduló áramlással felmelegedés és újabb országos csapadék valószínű.

Elfogyott a mustár a francia boltokból

Arra buzdítják a francia növénytermesztőket, hogy növeljék a mustármag-termelésüket, miután az ország szupermarketjei kifogytak belőle – adta hírül az euronews.com.

100 éves a Soproni Egyetem Botanikus kertje

A Soproni Egyetem Botanikus Kertje a város „zöld tüdeje” és egyben az oktatás-kutatás és a hallgatói élet központja is. Az idei centenáriumi rendezvénysorozat keretében konferenciát rendeztek a Soproni Egyetemen, amely a Botanikus kert 21. századi szerepét vizsgálta az oktatás, a kutatás, a természetvédelmi értékek és a városi rekreációs szolgáltatások oldaláról.

Biztatónak ígérkezik a hajtatás őszi fordulója

A kárpátaljai piacokon a tavalyi ár öt-hatszorosáért sikerült értékesíteni a salátának való uborkát, a paradicsomot szintén, így nem csoda, hogy a fóliás zöldségtermesztők közül aki él és mozog, az már nyár közepén megkezdte az őszi forduló munkálatait. Az ügyesebbek első tételei már augusztus végén, szeptember elején a fogyasztókhoz kerültek.