Back to top

Klímaváltozás: a megelőzést elbuktuk, marad az alkalmazkodás

Mezőgazdaság és klímaváltozás – kockázat vagy lehetőség? címmel tartottak július 29-én kerekasztal-beszélgetést az Esztergomban megrendezett MCC Fesztivál Zöld színpadán. A meghívott szakemberek a klímaváltozás mezőgazdaságra és úgy általánosságban, a környezetre gyakorolt hatásairól, ellene való lehetséges védekezési lehetőségekről értekeztek.

Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerint az ágazatnak a (már megkésett) megelőzés mellett az adaptációra kell figyelmet fordítania a klímaváltozás vonatkozásában. Ennek egyik alternatívája az új növényfajok termesztése (pl. kiviültetvény Zala megyében) a jelenlegi kultúrák mellett.

Fotó: Fekete István

A helyettes államtitkár hozzátette, a klímaváltozás okozta aszály idén Magyarország mezőgazdasági területeinek az 53 százalékában (2,7 millió hektár) okozott súlyos károkat, és eddig mintegy 680 ezer hektár esetében történt kárenyhítés. Röviden összefoglalta a jelenlegi betakarítási helyzetet:

az őszi kalászosok betakarításuk miatt nem szenvedtek hosszantartóan az aszálytól, azonban a kukorica és a napraforgó esetében – főként Kelet-Magyarországon – katasztrofális terméseredményekre számíthatunk.

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora kiemelte, korábban is voltak olyan évek, ahol az aszály elvitte a termést. Azonban figyelembe kell venni a világ népességnövekedésének évről évre történő exponenciális növekedését – ennyi ember élelmezésében hatványozott problémát okoz egy-egy aszályos év (nem véletlen a fejlődő országok lakosságának egyre nagyobb éhezési rátája). Véleménye szerint már most fel kell készülnünk a következő években is valószínűsíthetően jelentkező aszályokra, amiknek megoldására a hazai vízgazdálkodás átalakítását látja.

„Az 1847-es folyószabályozás óta csak átfolyik a víz az országon, nem tartjuk meg (…), és a hazai éves csapadékmennyiségnek is csak a felét használjuk fel, a többi elvész.”

Fotó: MTI - Rosta Tibor
Szerinte az öntözés mellett egy vízmegtartási koncepció megalkotása lehet a megfelelő megoldás aszálykárok mérséklésére.

Ehhez Juhász Anikó hozzátette, Magyarország földrajzi adottságainak révén a Pannon biogeográfiai régióhoz tartozik, ahol a Kárpát-medence védelmének köszönhetően, egy elszigetelt, várhatóan extrém kontinentális klíma várható a következő évtizedekben.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója egyetértett a vízmegtartás fontosságában, ugyanakkor kiemelte,

alkalmazkodóképességre van szükség ahhoz, hogy a környezetünkkel együtt akklimatizálódni tudjunk a jelenlegi időjárási körülményekhez. Ennek elősegítésében az új, innovatív technológia újítások jelenthetnek megoldást.

Jelenleg az agrárkutatások 20-40 százaléka a klímavédelemhez köthető (erdészeti, talajgazdálkodási, állattenyésztési kutatások), ugyanakkor közvetetten szinte valamennyi kutatás összekapcsolható a klímaváltozással, hiszen környezetünk és élelmiszer-ellátásunk, valamint a társadalom jelenlegi életkörülményeinek megtartásához elengedhetetlen a folyamatosan zajlódó éghajlat-változás lekövetése és a gerjesztette problémák mielőbbi megoldása.

Az ügyvezető igazgató nem tartja korrekt és pontos kijelentésnek, hogy az üvegház hatású gázok kibocsátásában a mezőgazdaság tehető kizárólagos felelőssé, és arra kérte a magyar állampolgárokat, hogy szükség esetén védjék meg a gazdákat, hiszen a szabályokat betartó, a jövő gazdálkodását szem előtt tartó termelő mindennapi tevékenységével az egyik legnagyobb természet- és környezetvédő közé tartozik.

Fotó: Fekete István

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Képalkotó eljárással felfedhető a rejtett kártétel is

A gyümölcsök mellett a paradicsomot is előszeretettel szívogatja a Kelet-Ázsiából hazánkba bekerült ázsiai márványospoloska. A korai károsítás hatására megjelenő foltok meghiúsíthatják a bogyók értékesítését. A szedés környéki szívogatás tünete általában rejtve marad, ám nagyban ronthatja a termés eltarthatóságát. Kísérleteink szerint azonban a rejtett károsítás is kimutatható komputertomográfiás vizsgálattal.

Magyarország gyomtérképe, avagy miként változott a fajok jelentősége

„Több, mint hatvan szakember vett részt a Hatodik Országos Gyomfelvételezés munkájában, ahol az őszi búza és a kukorica legfontosabb gyomnövényeit vették számba”- magyarázta Novák Róbert, a Nébih gyombiológiai szakértője a XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum Plenáris ülésén. A szakember elmondta, a XX. században három radikális változás is bekövetkezett a mezőgazdasági tulajdonviszonyokban.

Vége a csapadékos, nagyon enyhe időszaknak

A karácsonytól a hét elejéig tartott csapadékos, de az évszakhoz képest rendkívül enyhe időszak során az országban sokfelé két-háromszor több csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál. A talajok felső egy méteres rétege telítetté vált, az Alföldön nagy területen áll a víz a földeken, ugyanakkor lassan emelkedni kezdett a talajvíz szintje is.

Február 6-ig lehet jelentkezni a MATE gyümölcs- és zöldségfeldolgozó képzésére

Naprakész piaci ismeretekkel indít gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakirányú továbbképzést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusa 2023. márciusában. A megújult tananyag egyedülálló módon foglalja össze az ágazatban szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket a nyersanyagoktól a feldolgozás-technológiákon át egészen a kereskedelemig.

Idén megindulhat a gazdasági teljesítmény növekedése

Idén megindulhat a gazdasági teljesítmény növekedése: a Magyar Bankholding elemzői a 2023-as GDP előrejelzésüket 0,4 százalékról 0,8 százalékra emelték - ismertette Suppan Gergely Magyar Bankholding elemzési vezetője Budapesten sajtóbeszélgetésen.

Növekedhet a görögdinnye termőterülete

A Nunhems Hungary, a BASF, a Seedplus és a Koppert Hungária dinnyetermesztési szakmai estet tartott Medgyesegyházán. Az előadók szóltak a lehetőségekről és kihívásokról, hiszen amíg a tavalyi aszályos év sok növénykultúrát károsított, a görögdinnye keresletének jót tett a forró nyár. A versenyképességhez azonban nemcsak a fajtát és technológiát kell jól megválasztani, hanem lehetőleg minél tovább kell a piacon lenni.

Európában kedvező időjárással kezdődött az év az őszi vetések számára

Kedvező időjárással kezdődött az év Európában az őszi vetések számára, a szokatlanul enyhe idő azonban problémákat okozhat a következő hónapokban - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden, nemzetközi agrometeorológiai elemzésében.

Tíz helyszínen zajlott az országos kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet

Tizenhatodik alkalommal szervezte meg 2022-ben a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az országos kukorica posztregisztrációs fajtakísérletet. Az objektív felmérésben az elmúlt évben 43 kukoricahibridet teszteltek az ország tíz pontján, az eredményeket egy kiadványban hozták nyilvánosságra a szervezők.

Továbbra is óriási az érdeklődés a települések fásítására

Idén már harmadik alkalommal jelentkezhettek az Agrárminisztérium Településfásítási Programjára, a 10 ezer főnél kisebb települések. Az ország legnagyobb fásítási programjának három szakaszában eddig ezernyolcszáz település 46 ezer fát igényelt.