Back to top

Egy kiscica megpróbáltatásai (2. rész) - légpuskalövedék a húgyhólyagban

Előző cikkemben egy szerencsétlenül, de mégis hihetetlen szerencsével járó kandúr cica esetét kezdtem bemutatni, akit légpuskával lőttek meg, és a lövedék a hasfalon keresztül a hasüregen át a húgyhólyag üregében állt meg, okozva ezzel időről időre visszatérő fájdalmas és véres vizelést

Az előző cikket ide kattintva tudja elolvasni

(1. kép)
(1. kép)
Miután meglett a diagnózis, a műtét időpontját kellett egyez­tetnünk a tulajdonossal (1. kép). Magánéleti problémákra hivatkozva a gazda 2 hét haladékot kért. Mivel a páciens állapota kielégítő volt, ezért hólyagfal-regeneráló és fájdalomcsillapító kísére­tében hazaengedtük. Azonban a két hét letelte előtt egyik reggel húgycsőkatéterrel érkezett be hozzánk a macska. Kiderült, hogy az étvágya hirtelen leromlott, fájdal­mas és véres vizelése visszatért, talán most még erősebben, mint korábban, és elkez­dett hányni. A tünetek megjelenése után fél nappal a vizeletürítés már csak szaka­szosan és igen nehézkesen ment. Ekkor felkerestek egy ügyeletes ren­delőt, ahol húgycsőkatétert helyeztek fel.

A vérlabor is elkészült mire a rendelőnkbe ért, és az értékek igen súlyos vesegondokat jeleztek. Elkezdtük a vese működését támo­gató infúziós és gyógyszeres terápiát, amely több napig is eltartott, mire norma­lizálódtak az értékek.

2. kép
2. kép
Ezután következett a műtét, amely során kiemeltük a húgyhólyagot. Ekkor lehetett csak igazán látni, hogy milyen mértékben volt gyulladásban a szerv (2. kép)! Ezután a hólyagot felnyitottuk és a nem kevés gyul­ladásos eredetű üledék és véralvadék mellett meglett a légpuskalövedék is (3. kép).

3. kép
3. kép
Lehetett látni a lövedék bemeneti pontját a hólyag falán, amely hegesen gyó­gyult. Zártuk a húgyhólyag falát, és a műtét után még három napig húgy­csőkatétert tar­tottunk bent. A kivétele után a vizeletürítés ismét fájdalmassá vált, és véres elszíneződést mutatott, ami egy napon belül elmúlt. A cica jó étvággyal evett, és két nap tünetmentesség után hazaen­gedtük.

Pár nap elteltével a tulajdonos ismét elhozta a cicát, mert újra jelentkeztek a fájdalmas és véres vizeléses tünetek. Nem volt bélsárürítés, étvágya otthon fokozatosan csökkent és ismét hányt.

A vérlabor a veseműködés javulását mutatta, azonban a hasűri ultrahangon a kismedencei régióban kevés szabad hasűri tartalom volt látható.

Kontrasztanyag segítségével megvizsgáltuk, hogy ereszt-e a hólyag fala a műtéti terü­leten. A kontrasztos röntgenen (4. kép) vizeletszivárgásnak jele nem volt látható. Ismét katétert helyeztünk fel, a hólyagot többször átöblítettük, majd bódításban a bélsárpangást is kezeltük, és folytattuk a rehabilitációt.

Több napon keresztül ét­vágy­talan volt az állat, és napokig véres vizeletet ürített, amelynek következtében a hema­tokritérték is elkezdett csökkenni, és egy kilogrammot veszített súlyából a cica. A terápia során folytattuk az antibiotikumos kezelést és gyulladáscsökkentőt adtunk, különböző ét­vágy­fokozó vitaminok mellett mindennap infúziót is kapott a cica. Pár nap elteltével a vizelet kezdett kitisztulni, a min­dennapos ultrahangkontroll során a hasűri szabad tartalom mennyisége csökkent, majd végül el is tűnt. Az étvágya nagyon lassan kezdett visszatérni, és pár nap elteltével ismét volt önálló bélsárürítése is. A katéter eltávolítása után a véres vizeletürítés nem tért vissza, ezért próbanapokra haza­en­gedtük a pácienst. Otthon fokozatosan vissza­tért az életkedve az étvágyával együtt, pár hét alatt visszanyerte eredeti súlyát és vérképe is rendeződött. A műtéttől számított tíz nap elteltével kiszedtük a varratot.

Bár ennek a cicának szerencséje volt, hogy nem lett fatális kimenetelű a golyó okozta roncsolás, viszont nagyon sok állat esik áldo­zatul a légpuskagolyó okozta sérülé­seknek.

Praxisom során talán az volt a leg­megrázóbb élményem, amikor egy öthó­na­pos német­juhász kölyköt láttam el lőtt sebbel a hátán. Röntgenvizsgálat során kiderült, hogy lég­pus­kalövedékkel lőtték meg, a golyó háti gerincszakaszon pontosan két csigolya kö­zött hatolt be, szétroncsolva ezzel a gerinc­velőt. Az állat életét nem lehetett meg­menteni. Ehhez hasonló ese­tekkel nap mint nap lehet találkozni annak ellenére, hogy állatkínzásnak minősül és a törvény bünteti.

dr. Landauer Krisztina

állatorvos

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2022/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Takarmányozás, hőstressz, bionyúl - Antibiotikum nélkül lesz-e nyúltenyésztés?

A nyúltenyésztési világkongresszus Termelés és gazdaságosság szekciójában elsősorban a gyakorlati munkát segítő előadások hangzottak el. Ugyanakkor nehéz lenne megmondani, hogy például a takarmánykorlátozással kapcsolatos eredmények és tapasztalatok közül melyik miért került a takarmányozási szekcióba.

Horog útja - Szoktatás a környezethez, a feladatokhoz

Miközben kutyánk szocializációjával megalapozzuk a kiegyensúlyozott közös életet, elkezdhetjük tanítani neki a különböző feladatokat. A két folyamat párhuzamosan halad fokozatosan előre, egymást erősítve, segítve.

A teknőstartás veszélyei

Miután számtalanszor leírtam már, hogy a macskák a kertben tartott hobbiállatok többségére, madarakra, siklókra, gyíkokra, vagy éppen kisebb teknősökre milyen nagy veszélyt jelenthetnek, saját káromon tanultam meg, hogy nem csak a puhaléptű vadászok okozhatnak komoly galibát…

Három az egyben: cuki, társ és ragadozó

A járványveszély miatti bezártságban sok ember talált rá újra a természetre, mely pihenést, szabadságot és testi-lelki feltöltődést nyújt a kirándulók, túrázók számára. A látogatók számának növekedésével arányosan egyre több lett a kutya is az erdőben.

Mikrobaközösségek rombolása a mezőgazdaságban - A peszticidek nem-szándékolt hatása a méhészetben

Az úgynevezett nem-antimikrobás, azaz nem a mikroorganizmusok ellen alkalmazott növényvédő szerek eddig rejtett baktérium- és/vagy gombaölő hatásával egyre többet foglalkozik a tudomány.

Élő állatokat 36°C feletti hőmérsékleten, víz nélkül szállítottak

Az Essere Animali olasz állatvédő szervezet nyomozói közúti ellenőrzéseket tartottak, amelyek során olyan, a napon parkoló teherautókat találtak, amelyekben disznók ziháltak, és kifulladtak. Az általuk rögzített drámainak nevezett jelenetek azonban nem minősülnek törvénysértésnek, köszönhetően „az állatok konkrét védelme szempontjából abszolút nem megfelelő uniós szabályozási rendszernek"

Guppi tenyésztő Európa bajnokság kezdődik

Magyarországon tartják a guppi díszhaltenyésztők Európa bajnokságát és kiállítását augusztus 4-6. között, a Pakson megrendezésre kerülő versenyen mintegy 80 tenyésztőtől 200 halpár érkezett 18 országból - közölte Pasaréti Gyula, a Akvaristák Magyarországi Egyesületének (AME) elnöke az MTI-vel.

Külföldi nyaralásra Bodri is csak útlevéllel mehet

Sokan szeretnék házi kedvencüket magukkal vinni a külföldi nyaralásra. A kötelező kisállat útlevél mellett a kisállat utaztatásának az Európai Unióban egységes szabályai vannak, a különböző országok pedig speciális feltételeket is előírhatnak - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal keddi tájékoztatójában.

Méhpusztulás a reptéren

300 méhcsalád pusztult el a Delta Air Lines amerikai légitársaság Alaszka felé tartó járatán. A méheket egy alaszkai méhész rendelte Kaliforniából azzal a céllal, hogy az Alaszkában nem őshonos rovarok almafák és facsemeték beporzásában segédkezzenek.

Legyen feltétel a járványvédelem!

A disznóólat a sertésteleptől egyebek mellett a járványvédelem különbözteti meg. Egy több száz vagy több ezer sertést tartó hely is lehet „disznóól”, és 2-3 sertést is lehet megfelelő járványvédelmi státuszú telepen tartani. Ha nem tud bejutni a telepre a fertőző ágens, akkor nincs megbetegedés – leegyszerűsítve ezt jelenti a járványvédelem. Még külterjes sertéstartásban is kialakítható erre alkalmas állattartási technológia, csak akarni kell.