Back to top

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem

Jó sűrű programot hozott össze a szekszárdi Ferenc Vilmos borakadémikus Villányban, Günzer Tamás Pincészetében mintegy negyven villányi borász részvételével. Itt volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a 2021-es esztendőben megválasztott Év bortermelője, akit Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntött.

Előadást tartott Szüreti és borászati technológiák lehetőségei a 2022-es évjárat figyelembe vételével címmel Nyitrainé Dr. Sárdy Diána tanszékvezető egyetemi docens, a campus főigazgatója. Az aktuális rendelkezésekről és jogszabályokról nyújtott tájékoztatást Tegzes Zsófia hegybíró, majd a 2022-es évjárat sikeres szőlőnövényvédelmét mutatta be Neiner János szaktanácsadó-szőlő specialista, a Kwizda vezető munkatársa.

Pühra Beáta – aki Ferenc Vilmos szívességének köszönhetően e program előtt találkozott Tiffán Edével, az elsőként megválasztott Év bortermelőjével, majd egy másik nagysággal, Gere Attilával – visszaemlékezett arra, hogy végzős egyetemistaként jó tanulmányi előmenetelével kiérdemelte, hogy részt vehetett a villányi borversenyen.

„Az egyetemen és Villányban is azt tanultam meg, hogy a borászatban kizárólag a minőség számít”

– hangsúlyozta a Nyakas Pincészet főborásza.

Ferenc Vilmos és Pühra Beáta is megemlítette a szőlész-borász körökben gyakorta elővett igazságot, hogy a bor kilencven százalékban a szőlőskertben dől el. „De az a bizonyos tíz százalék mindent elronthat” – figyelmeztetett immár Sárdy Diána, aki elődjéhez és mentorához, Kállay Miklós professzorhoz hasonlóan azt vallja, hogy a borászati munka alfája és omegája a borászati kémia.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének vezetője adatgazdag összefoglalót nyújtott arról, hogy a jelenlegi rendkívüli klimatikus körülmények milyen feladatok elé állítják a borászokat a szüret előtt, a helyes szüreti időpont kiválasztásakor és az alapanyag feldolgozásakor.

Rengeteg tényező tetőzik ezekben a hetekben, ezért egyszerre kell ügyelni a sav- és ph-szintre, valamint az aromakomponensekre.

Az előadásokat követően Pólya Diána növényvédő szakmérnök a csodálatos Ördögárok dűlőben beszélt arról,

hogyan lehet válaszokat adni a legfőbb kihívásokra: a gyomokra, a szőlőmolyokra, a lisztharmatra, a peronoszpórára, a feketerothadásra és a szürkerothadásra.

Részletes beszámolójának egyik fontos elemeként felhívta a figyelmet arra, hogy a túlzott napsugárzástól épp a levélzet védheti meg a gyümölcsöt, így egyre összetettebb feladat lesz a lombfelület beállítása.

A tartalmas napot vacsora és borkóstoló zárta. Koccintás közben visszacsengtek Sárdy Diána szavai: „mivel a bor nyolcvan-nyolcvanöt százalékban vizet tartalmaz, nagy melegben ügyelnünk kell az elegendő mennyiségű bor bevitelére.”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Beköltöznek a szobanövények (és a pajzstetvek is)

Az egyre hűvösebb idő beköszöntével el kell kezdeni bevinni az eddig kertben „nyaraltatott” szobanövényeket, és a mediterrán eredetű, a komolyabb fagyokra érzékeny dézsás növények is lassan a teleltető helyükre kerülhetnek. A teleltetéskor gyakori probléma okozói a pajzstetvek, melyek ilyenkor szintén beköltöznek – a növénnyel együtt…

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Most nyílik a szilva?!

Szeptember első felében virágzó szilvafákat és díszfákat – főleg vadgesztenyét – is láthattunk. Hogy lehetséges ez? Jó dolog és a hosszú őszt jelzi, vagy inkább káros jelenség? Esetleg mutat valamit, amit a termesztőnek nem szabad figyelmen kívül hagynia? Az őszi virágzás mindenképpen jelzésértékű, mégpedig elsősorban a fák gyenge erőnlétére utalhat. De több tényező együttes hatása ez a jelenség.

Dióliget nem csak diófákkal

„Fiatal vállalkozók lévén abban hiszünk, hogy meg kell találni a saját utunkat, amit követve sikeresek lehetünk, ha tanulunk, és ha emellett tartani tudjuk a minőséget” – vallja Szabó Dániel és felesége, Szabó-Hajós Tímea. Ők álmodták meg és hozták létre a magyar falusi élet régmúltját, az agrárium szépségeit és hagyományait felidéző Dióligetet Óhídon.

Fontos az őszi felkészülés

A kajszi és a szilva élettani betegségei, gyors pusztulása szerteágazó okokra vezethető vissza, az egyik a fák erőnléte, amiben nagy szerepe van a tápanyagellátásnak. Cegléden a fák őszi feltöltésének részleteiről esett szó, és a szilvafajta-gyűjtemény ígéretes egyedeit is láthattunk.

A LED fényforrások az otthonunk után a zöldségtermesztést is fenntarthatóvá teszik

A globális felmelegedés egyik felelősének tartják az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Okos fóliablokk Akasztón

A Grino Kft. akasztói telephelyén mutatta be a Britamark Kft., az angol Haygrove Ltd. termékeinek kizárólagos hazai forgalmazója a teljesen automatizált EZ Vent fóliarendszer kivitelezésének részleteit és működését. A kéthektáros fóliarendszerben környezetbarát ültetőközegben termesztik a paprikát, a berendezést korszerű vezérlés irányítja.

Rejtőzködő idegenhonos károsító a jukkatripsz

Hazai kertekben, parkokban, sőt még a nagyvárosi járdaszigeteken is gyakran láthatunk virágzásukkor nagyon látványos pálmaliliomokat. Ez az észak-amerikai szívós dísznövény sem mentes károsítóktól, a tőlevélrózsájában a levelek tövénél sokszor nagy tömegben van jelen az Észak-Amerikából behurcolt jukkatripsz.

Itt az ideje, hogy éljen az energiahatékonysági adókedvezménnyel

A mostani piaci környezetben a családok mellett a vállalatok életében is fokozottan előtérbe kerül az energiahatékonyság. Az alapvető termelési, működési költségek akár a többszörösére is növekedhetnek, ami sok cég esetében végzetes lehet, ha nem tudják a költségeket racionalizálni.