Back to top

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Korábban a Magyar Mezőgazdaság is beszámolt arról, hogy egy német vállalat hozta létre Európa legnagyobb vertikális mezőgazdasági létesítményét – az Egyesült Királyságban. A dubaji repülőtér mellett átadott létesítmény ennek közel háromszorosa.

Egy dubaji élelmiszerboltban a polcokon található spenót valószínűleg Európából származik vagy akár az Egyesült Államokból. A korlátozott termőföld és víz miatt az Egyesült Arab Emírségek élelmiszereinek körülbelül 90%-át importálják. De egy raktárszerű épületben, a dubaji repülőtér közelében, egy új, függőleges farmon mostanra közel 1 millió kilogramm helyi leveles zöldet termesztenek évente.

Bustanica - A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmja
Bustanica - A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmja
Fotó: Crop One

A 40 millió dollár összköltségből létesült ECO1 nevű farm ma a világ legnagyobb vertikális farmja, a több mint 330 000 négyzetméteres létesítményben polcok sorakoznak, ahol salátát, spenótot, rukkolát és vegyes zöldségeket termesztenek.

„A méret számít az élelmiszer-előállító térben” 

– mondja Craig Ratajczyk, a Boston melletti a Crop One vertikális mezőgazdasági vállalat vezérigazgatója, amely az Emirates Flight Cateringgel társult a farm felépítéséhez. A többi beltéri farmhoz hasonlóan az új létesítmény is automatikusan követi és beállítja a világítást, a páratartalmat, a tápanyagokat és egyéb tényezőket a növények növekedésének fokozása érdekében. De a termelés növelése segít a technológia költségeinek szétosztásában. „Ha ekkora dologról beszélünk, a közgazdaságtan jól működik” – mondja Ratajczyk. "Tehát nagyon jövedelmező farmról van szó."

330 000 négyzetméteren évente közel 1 millió kg zöldséget fognak termelni.
330 000 négyzetméteren évente közel 1 millió kg zöldséget fognak termelni.
Fotó: Crop One

A létesítmény emellett 95%-kal kevesebb vizet használ fel, mint amennyi a szántóföldi növénytermesztéshez szükséges lenne az Egyesült Arab Emírségek területén és nem használnak peszticideket vagy gyomirtó szereket. Mivel ellenőrzött környezetben folyik a termesztés és azonnal a boltokba vagy a légitársaság fedélzetére kerülnek a zöldségek, ezért nem kell őket megmosni fogyasztás előtt. Kevesebb a logisztikai okokból bekövetkező sérülés és a megromlott termékek.

Az Egyesült Arab Emirátusok közel 10 millió lakosa által naponta fogyasztott zöldeknek csak egy töredékét fogja biztosítani a Bustanica névre keresztelt komplekszum.

De valószínűleg további nagy beltéri gazdaságok is érkeznek a területre. Abu-Dzabiban a kormány a közelmúltban 100 millió dollárt fektetett be a beltéri gazdálkodásba, beleértve egy új kutatóintézetet, amely a vertikális gazdálkodási módszerek és technológia fejlesztésén dolgozik. Szakértők becslése szerint világszerte a vertikális mezőgazdasági ágazat 9,7 milliárd dollárra nőhet a következő négy évben.

Forrás: 
thenationalnews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Import szója helyett lucernafehérje

A takarmánykeverékekben a szója szinte pótolhatatlanak tűnő fehérjeforrás, amely egyre drágább és a szállítása is akadozik. Dániában az ökológiai gazdálkodást folytató baromfitenyésztők a kihívásra egy magyaros megoldást fejlesztenek.

Az EIT Food 2023-ra vállalkozói pályázatot hirdet

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) bejelentette, a 2023-as Vállalkozási Programjainak elindulását. Március 26-ig lehet jelentkezni három olyan programra, amelyek az üzleti növekedés minden szakaszát lefedik.

Egy savanyított étel, amit naponta kellene enni az egészségesebb emésztésért

Az olyan erjesztett élelmiszerek, mint a savanyú káposzta és a savanyú uborka remek probiotikum források. A probiotikumok olyan jó baktériumok, amelyek segítenek az emésztés javításában, az immunitás erősítésében és a fogyásban. A magas rosttartalmú savanyúságok, különösen a prebiotikumokban gazdag ételek fogyasztása elengedhetetlen az egészséges bélrendszerhez.

Kutatási eredmények Dél-Tirolból

A dél-tiroli gyümölcstermesztés, mezőgazdaság és élelmiszeripar előmozdításán dolgozik az 1962 óta működő Laimburg Kutatóközpont. Az intézményben 200 alkalmazott évente 350 témával foglalkozik, amelyek meghatározásában szorosan együttműködnek a termelők képviselőivel. Legújabb kutatási jelentésükből ismertetünk néhány eredményt.

A nagyapai örökség újrafelfedezése

A Pozsony melletti Kismagyaron jártunk Klúcsik Attilánál, aki a családjával együtt pár éve úgy döntött, hogy egészséges élelmiszert termelnek maguknak. Belevágtak az alakor búza termesztésébe is, ami mára gazdaságuk egyik húzóágazatává nőtte ki magát.

Ezúttal facebookos tűzifacsalót kaptak el

A Nógrád Vármegyei fogyasztóvédelmi hatóság és a Nébih EUTR ellenőrei közös akcióban értek tetten egy facebookos tűzifacsalót. Az eladó a próbavásárláskor a kifizetett mennyiségnél lényegesen kevesebb fát adott át, amelynek a származását sem tudta igazolni, így a Nébih hatósági zár alá vette a tűzifát.

Kevesebb burgonya, alma

A berlini Nemzetközi Zöld Hét alkalmából a Türingiai Statisztikai Hivatal összesítette a tartomány tavalyi mezőgazdasági teljesítményét.

Szigorúan fogják ellenőrizni az Ukrajnából érkező gabonákat

A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.

A cuki gyümölcs jobban fogy

A spanyol SanLucar zöldség-gyümölcs nagykereskedő cég a 101 kiskutyával pörgeti fel az eladásait, egyelőre csak Németországban és Ausztriában. Ráadásul spanyolországi narancsültetvény-látogatást is nyerhetnek a dalmatás csomagolású termékek vevői. Az ötlet nem rossz.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.