Back to top

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Korábban a Magyar Mezőgazdaság is beszámolt arról, hogy egy német vállalat hozta létre Európa legnagyobb vertikális mezőgazdasági létesítményét – az Egyesült Királyságban. A dubaji repülőtér mellett átadott létesítmény ennek közel háromszorosa.

Egy dubaji élelmiszerboltban a polcokon található spenót valószínűleg Európából származik vagy akár az Egyesült Államokból. A korlátozott termőföld és víz miatt az Egyesült Arab Emírségek élelmiszereinek körülbelül 90%-át importálják. De egy raktárszerű épületben, a dubaji repülőtér közelében, egy új, függőleges farmon mostanra közel 1 millió kilogramm helyi leveles zöldet termesztenek évente.

Bustanica - A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmja
Bustanica - A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmja
Fotó: Crop One

A 40 millió dollár összköltségből létesült ECO1 nevű farm ma a világ legnagyobb vertikális farmja, a több mint 330 000 négyzetméteres létesítményben polcok sorakoznak, ahol salátát, spenótot, rukkolát és vegyes zöldségeket termesztenek.

„A méret számít az élelmiszer-előállító térben” 

– mondja Craig Ratajczyk, a Boston melletti a Crop One vertikális mezőgazdasági vállalat vezérigazgatója, amely az Emirates Flight Cateringgel társult a farm felépítéséhez. A többi beltéri farmhoz hasonlóan az új létesítmény is automatikusan követi és beállítja a világítást, a páratartalmat, a tápanyagokat és egyéb tényezőket a növények növekedésének fokozása érdekében. De a termelés növelése segít a technológia költségeinek szétosztásában. „Ha ekkora dologról beszélünk, a közgazdaságtan jól működik” – mondja Ratajczyk. "Tehát nagyon jövedelmező farmról van szó."

330 000 négyzetméteren évente közel 1 millió kg zöldséget fognak termelni.
330 000 négyzetméteren évente közel 1 millió kg zöldséget fognak termelni.
Fotó: Crop One

A létesítmény emellett 95%-kal kevesebb vizet használ fel, mint amennyi a szántóföldi növénytermesztéshez szükséges lenne az Egyesült Arab Emírségek területén és nem használnak peszticideket vagy gyomirtó szereket. Mivel ellenőrzött környezetben folyik a termesztés és azonnal a boltokba vagy a légitársaság fedélzetére kerülnek a zöldségek, ezért nem kell őket megmosni fogyasztás előtt. Kevesebb a logisztikai okokból bekövetkező sérülés és a megromlott termékek.

Az Egyesült Arab Emirátusok közel 10 millió lakosa által naponta fogyasztott zöldeknek csak egy töredékét fogja biztosítani a Bustanica névre keresztelt komplekszum.

De valószínűleg további nagy beltéri gazdaságok is érkeznek a területre. Abu-Dzabiban a kormány a közelmúltban 100 millió dollárt fektetett be a beltéri gazdálkodásba, beleértve egy új kutatóintézetet, amely a vertikális gazdálkodási módszerek és technológia fejlesztésén dolgozik. Szakértők becslése szerint világszerte a vertikális mezőgazdasági ágazat 9,7 milliárd dollárra nőhet a következő négy évben.

Forrás: 
thenationalnews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Az élet mindent újrafest

Előadásokkal egybekötött fajtabemutatót tartott Csólyospáloson a Plant Alliance Hungary. A családi vállalkozás több mint húsz éve foglalkozik egynyári növények szaporítóanyagának termesztésével és forgalmazásával, valamint vetőmagok és tálcás palánták értékesítésével.

Megállíthatatlanul terjednek a rothadásos betegségek – növényvédelmi előrejelzés 40. hét

A sebzések és gyümölcsmoly-berágások nyomán gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” termés. Rothad a szőlő is, sietni kell a szürettel.

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Sovány lesz a német burgonyatermés a nyári aszály miatt

Hiába ültettek a tavalyinál több burgonyát Németország-szerte, a betakarított mennyiség, illetve a hektáronkénti hozam is elmarad nemcsak a tavalyitól, de a sokéves átlagáról is. Az ok egyértelműen a forró és száraz nyár; főleg az öntözetlen területeken nagyok a kiesések.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Méhlegelők növényei

Az utóbbi években több fontos hazai vadbeporzó faj egyedszáma is csökkent, a táplálkozási lehetőségek beszűkülése, a növénytermesztés szerkezetének átalakulása, élőhelyeik megszűnése a szántóföldek környezetében és az iparszerű gazdálkodási rendszerben alkalmazott gyomirtók és növényvédő szerek hatására.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.