Back to top

Ezrével pusztulnak a halak az Odera folyóban

A lengyel és a német hatóságok is azon vannak, hogy minél hamarabb fény derüljön a két ország között folyó Odera mentén bekövetkezett tömeges halpusztulás okára.

Illusztráció
Illusztráció
A múlt hónap vége óta több ezer hal pusztult el a folyó több száz kilométeres szakaszán. A feltételezések szerint mérgező anyag került a vízbe, bár hogy pontosan mi, a vizsgálatok ellenére továbbra sem ismert - írja a BBC.

A német kormány környezeti katasztrófára figyelmeztetett, és felszólították a lakosságot, hogy kerüljék el a folyót, valamint háziállataikat is tartsák tőle távol. Aktivisták azonban mindkét ország hatóságait azzal vádolták, hogy nem működtek együtt a katasztrófa gyors elhárításában és az emberek védelmében.

Pénteken Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök elbocsátott két környezetvédelmi tisztviselőt az incidens kezelése miatt. Kifejtette, hogy

a problémát kezdetben "helyi" problémának vélték, de később kiderült, hogy "óriási" méreteket öltött.

Hozzátette, hogy a folyónak "évekbe" telhet, mire regenerálódik. Morawiecki feltételezése szerint "hatalmas mennyiségű vegyi hulladékot" engedtek a vízfolyásba, nem törődve az élővilágot fenyegető kockázatokkal.

Steffi Lemke német környezetvédelmi miniszter az eset átfogó kivizsgálására szólított fel, és kijelentette, hogy a hatóságok "teljes erőbedobással" dolgoznak az ügy felderítésén.

Több tonnányi döglött halat emeltek ki a folyóból azóta, hogy a lengyel halászok és horgászok először felhívták a figyelmet a problémára, még július 28-án.

Az Odera folyó a lengyelországi Boroszlónál
Az Odera folyó a lengyelországi Boroszlónál
Az Odera általában tiszta folyónak számít, amely 40 őshonos halfajnak ad otthont - jelentette az AFP hírügynökség.

A Németország keleti részén fekvő Brandenburg tartomány egyik tisztviselőjének elmondása szerint

a vizsgálati eredmények megnövekedett oxigénszintet mutatnak a vízben, ami idegen anyag jelenlétére utal.

Hódok és vízimadarak is érintettek - mondta Katarzyna Kojzar, az OKO.press lengyel oknyomozó honlap újságírója.

A jelek, miszerint az Odera higannyal szennyeződött, aggasztóak – mondta el Kojzar a BBC-nek.

Megjegyezte azonban, hogy még mindig nem erősítették meg, milyen szennyeződésről van szó, és az honnan származik. Azt sem tudni, hogy az emberekre veszélyes-e.

"Tudjuk, hogy ez komoly dolog, de nem tudjuk, hogy mi az"

- mondta Kojzar.

A folyón végzett kotrási munkálatok során akár korábban beágyazódott higany is felszabadulhatott, mondta egy halászati kutató a Deutsche Welle német műsorszolgáltatónak.

Christian Wolter, a Leibniz Intézet munkatársa rámutatott arra, hogy az Odera történelmileg alacsony vízszintje és a hőhullám együttesen azt jelentette, hogy a halak már így is nehezen boldogultak.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Erdőgazdálkodás a Kelet-Nyírségben

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyírségben, az ország egyik legnagyobb homokvidékén gazdálkodik a NYÍRERDŐ Zrt. Nyírbátori Erdészete. A térségben meghatározó fafaj a Nyírség aranyaként számon tartott akác, ami az erdészet tevékenységében, eredményességében is kiemelt szerepet játszik. A homoki területekre jellemző természeti értékeken kívül számtalan kulturális érdekesség várja a környékre látogatókat.

Ön is segítheti a halak védelmét

A lakosság segítségét kérik a halak vándorlását akadályozó magyarországi gátak feltérképezéséhez a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI).

Szokatlan módon született vipera Szegeden

A Szegedi Vadaspark terráriumában egy apró rákosi vipera tűnt fel. Mivel csak nőstényeket tartanak, így felmerült a lehetősége, hogy a kicsi szűznemzéssel jött világba. Ennél a fajnál pedig ez lenne az első dokumentált eset erre a szokatlan szaporodási módról.

Feloldják az országos tűzgyújtási tilalmat

Feloldja a tűzgyújtási tilalmat a hatóság szerdától Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében is, ezzel Magyarország teljes területén megszűnik a korlátozás - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.

A legjobb és a legrosszabb diéta a koleszterinszintre nézve

Különböző egészségügyi tényezők számítanak a koleszterinszint és a szívbetegségek kockázata szempontjából, de vitathatatlan, hogy a táplálkozás központi szerepet játszik. Egy vezető amerikai kardiológus megosztja a legjobb és a legrosszabb étrendet, amelyet az egészséges koleszterinszint érdekében követni, illetve kerülni kell.

Okos fóliablokk Akasztón

A Grino Kft. akasztói telephelyén mutatta be a Britamark Kft., az angol Haygrove Ltd. termékeinek kizárólagos hazai forgalmazója a teljesen automatizált EZ Vent fóliarendszer kivitelezésének részleteit és működését. A kéthektáros fóliarendszerben környezetbarát ültetőközegben termesztik a paprikát, a berendezést korszerű vezérlés irányítja.