0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fejenként 6,1 kilogramm barack

Az Európai Bizottság agrárpiaci kilátásokról szóló jelentése szerint a friss őszibarack és nektarin fogyasztása az EU-ban a tavalyihoz képest 3%-kal, 6,1 kilogrammra nőtt, de 5%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától.

A fogyasztók vásárlóereje visszaesett, a növekedést a nagyobb arányú frisspiaci termelés, a jó időjárás és a turizmus visszatérése mozgatta a nyár folyamán. Franciaországból, Olaszországból és Görögországból származó adatok alapján várható, hogy idén összességében nőni fog az európai termelés annak ellenére, hogy a tavaszi rossz időjárás miatt komoly terméskiesés volt Spanyolországban.

A spanyol gyümölcs-, zöldség-, virágtermelők szövetsége (FEPEX) által elemzett bizottsági jelentés szerint az EU őszibarack- és nektarintermelése 2022-ben 3%-kal, 3,4 millió tonnára nő, ám így is 9%-kal kevesebb az elmúlt öt év átlagánál.

Az EU őszibarack- és nektarinexportja a jelentés szerint 140 ezer tonna körüli, azonban a keleti országokba irányuló kivitel jelenlegi nehézségei korlátozzák az értékesítést, mivel Fehéroroszország és Ukrajna az öt legfontosabb célország közé tartozik. A harmadik országokból származó őszibarack és nektarin európai importja várhatóan továbbra is növekszik, és összesen 47 000 tonnát tesz majd ki.

Forrás: Kertészet és Szőlészet