Back to top

Hosszú lehet a dinnyeszezon

A meleg hatására előbb beérett dinnye, így sok helyen újra köt, vagyis ha az időjárás továbbra is kedvező még egy harmad vagy negyed termést is be lehet majd takarítani, és akár szeptember végéig elérhető lesz a friss, jó minőségű magyar dinnye.

Ondré Péter és Kelemen Péter
Ondré Péter és Kelemen Péter
Fotó: Agrármarketing Centrum
Az elmúlt két szezonnak köszönhetően Európában, így hazánkban is csökkent a dinnye vetésterülete, már nem éri el a 3000 hektárt – mondta el Zamárdiban, a Strandfesztivál nyitónapján tartott, a hazai dinnyefogyasztást népszerűsítő rendezvényen Kelemen Péter, a FruitVeB ügyvezető igazgatója. A termőterület csökkenése elsősorban a munkaerőhiányra vezethető vissza.

A tavalyinál kedvezőbb dinnyeárak ellenére is várhatóan nem növekszik a dinnyetermő terület az országban, azonban átrendeződésre számítanak: a kisebb termelők visszaszorulhatnak, míg a nagyobbaknak növekedhet a termőfelülete.

Utóbbiak tudják valamelyest gépesíteni a betakarítást, illetve a munkaerőt egész éven át foglalkoztatni. A dinnyetermesztők számára is komoly kihívás jelentenek a növekvő költségek, különösen a műtrágya árának megháromszorozódása. A költségek jelentős emelkedése miatt most csak azok a termelők lehetnek elégedettek, akik megfelelő öntözéssel magas hozamot tudtak elérni – mondta Kelemen Péter.

Fotó: Agrármarketing Centrum

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője felhívta valamennyi fogyasztók figyelmét arra, hogy akkor tudnak a magyar gazdák jövőre is dinnyét termeszteni, tehát

akkor ehetünk édes magyar dinnyét, ha magyar termékeket választanak a kereskedelmi láncok kínálatából.

Az ágazat problémáinak sorát megtoldotta azzal, hogy az import beelőzi a magyar dinnyét, a déli országokból már májusban meghozzák az európai boltok polcaira a gyümölcsöt, és megkötik a szerződéseiket az áruházláncokkal. Hangsúlyozta azt is, az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelése, ami magyar dinnyéből évi 100-120 ezer tonna, és körülbelül 20 ezer tonna szlovák, cseh, lengyel piacokra kerül.

Fotó: Agrármarketing Centrum

Az AMC ügyvezetője hangsúlyozta azt is, miért fontos a saját egészségünk számára is, hogy dinnyét együnk. Nem csak az íze finom, de tökéletesen hidratál és számtalan jótékony hatása is van. A dinnye immunerősítő, vitamindús csemege: A, B6, C, E-vitamint, magnéziumot, káliumot, karotinoidot, éta-karotint és likopint is tartalmaz. Természetes vízhajtó hatása miatt segít megőrizni a vese egészségét, akadályozza a vesekövek kialakulását, emellett serkenti a máj működését is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.