Back to top

Az ország legjobb fakitermelői Bábolnán küzdenek meg egymással

Komoly hagyománya van már a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokságnak, ami két év kihagyás után tért vissza hagyományos formájában. Az országos döntőt szeptember 10-én, szombaton, a 35. Bábolnai Gazdanapokon rendezik meg, ahova négy regionális válogató versenyről kerülhetnek be az ország legprofibb favágói.

Bár a világjárvány csillapodásának köszönhetően a STIHL 2021 szeptemberében, Bükkzsércen rendezhetett egy jubileumi fakitermelő versenyt, az a legutóbbi, 2019-es döntő résztvevőivel zajlott le. Tavaly tehát elmaradtak a különleges hangulatú regionális fordulók, helyi küzdelmek, 2020-ban pedig a teljes bajnokságot törölték a pandémia miatt.

2022-ben azonban hagyományos módon rajtolhatott el az egész országra kiterjedő fakitermelő bajnokság, méghozzá a Komárom-Esztergom megyei Császáron. Ezt követően a dél-alföldi verseny következett Ásotthalmon, majd augusztus közepén szakadó esőben ragadtak fűrészt és fejszét a dél-dunántúli szakemberek Somogy megyében, Ropolyon. Augusztus 27-én pedig az északi országrészben, Bükkzsércen állhat majd össze az országos döntő teljes mezőnye.

A négy helyi versenyről ugyanis nyolc-nyolc csapat vívhatta, illetve vívhatja ki továbbjutását a szeptember 10-i, bábolnai eseményre.

Izgalmakban nem lesz hiány, hiszen az már három fordulót követően is jól látszik, hogy a legprofibbak biztosan versenyeznek: világbajnokok, országos dobogósok és első helyezettek küzdenek majd egymással a szakmai versenyre felállított és berendezett pályákon.

Sokán pályáznak a dobogós helyekre

„Az előző versenyekből kiindulva szeretnénk folytatni a hagyományt, hogy ott legyünk a dobogón. Ehhez többet fogunk gyakorolni egyénileg és csapatban, ami mellett bízunk egy kis szerencsében is, hogy jó fát kapunk. A célunk az, hogy a többieknek fel kelljen kötniük a gatyájukat miattunk” -fogalmazott a dél-dunántúli győztes csapat vezetője, Rittlinger Róbert, aki a szerelés versenyszám hazai világbajnoka. Nagynevű versenyzőkből álló Mecsekerdő Zrt. - Ritrovi Kft. gárda egyébként éppen a legutóbbi, 2019-es bajnokságot nyerte meg Pákozdon, így komoly esélyekkel készülnek Bábolnára is.

„Úgy tervezzük, hogy a szeptember 10-i verseny előtt legalább két teljes hétvégét gyakorlással töltünk. Harmadik helyen már zártunk országos döntőt 2019-ben, és nem titkolt célunk, hogy ezen javítsunk. Miért ne lehetne ezúttal jobb az eredményünk?”

– tette fel a költői kérdést Mézes Gergely, a Dél-Alföldön diadalmaskodó Gemenc Zrt. csapatvezetője.

„Itt már annyira ügyes mindenki, hogy mindössze egy-két másodpercen múlnak a helyezések. Sokszor csak az dönti el a regionális versenyeket és a döntőt is, hogy ki milyen fát kap a sorsolás után" - fejtette ki Bozsó Zoltán, a STIHL Timbersports favágó versenyszéria válogatott kerettagja, akinek négyfős csapata 2017-ben hódította el a kupát, Ásotthalmon azonban idén csak a második helyen végzett.

„Valójában minden nap ezt csináljuk, a teljes brigádunk fakitermeléssel foglalkozik, tehát ez része a felkészülésünknek. Reméljük, hogy jó eredménnyel zárjuk majd a bábolnai döntőt is.” Ezt már a császári fordulón győztes Alba Berkenye Kft. csapatkapitánya, Forgács János mondta el.

Férfias küzdelem – nem csak férfiakkal

De ott lesz az országos döntőben a STIHL versenysorozatának legeredményesebb női versenyzője, Veres Boglárka is, aki az első regionális fordulón a harmadik helyre vezette csapatát, a Silvanus 2001 Kft. - Molnár Ervin e.v. gárdát.

„Szeretnénk végre az országos döntőben is felállni a dobogóra, tehát mindenképpen ez lesz a cél. Kérdés persze, hogy mennyit tudunk majd munka és család mellett gyakorolni, mert ezt nagyon nehéz összeegyeztetni, de valahogyan megoldjuk, hiszen idén a dobogót mindenképpen el akarjuk érni" - mesélt céljaikról.

Augusztus 27-én, Bükkzsércen további nagynevű gárdák csatlakozhatnak a már most is elképesztően erős mezőnyhöz, hiszen az Északerdő Zrt. csapatai rendre az élmezőnyben végeznek: 2019-ben az Északerdő 100+ nevet viselő négyes a második lett, de 2017-ben két csapatuk is dobogón állhatott, annak második és harmadik fokain. Nagy meglepetés lenne tehát, ha az állami erdőgazdaság támogatásával induló versenyzők valamilyen véletlen folytán lemaradnának a döntőről…

Versenyszámok a gyakorlati életből

A STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság két versenyszámból áll, amelyek minden elemét a gyakorlatból kölcsönözték. A szerelésnél a fakitermelőknek meg kell fordítaniuk a kisorsolt motorfűrészek vezetőlemezét, tehát le kell szerelni, és újra indításra kész állapotba hozni a vágószerkezetet. A 2022-es selejtezők tanúsága szerint a 20 másodperc alatti idők már a legjobbak között lesznek a döntőben is.

A kombinált versenyszám legfiatalabb, csak néhány éve bevezetett feladatában a fakitermelőknek egy befogótalpban elhelyezett, álló, hengeres rönkön kell imitálniuk a fa döntését. Ennek pontosságát a versenybírók lézeres mérőeszközzel ellenőrzik, és minden centiméter eltérés hibapontot jelent.

A döntést követően a kombinált versenyszám során a csapat egyik tagjának korongot kell vágnia egy kissé megdöntött rönkből, majd következik a gallyazás, a hossztolás, a darabolás, a vágás, és a sarangolás, vagyis a feldolgozott fa precíz elhelyezése a kijelölt helyre. Mindehhez gyorsaság, pontosság és rendkívüli erő, valamint kitartás szükséges.

Középpontban a biztonság

A STIHL országos fakitermelő versenysorozatának a kezdetektől fogva az egyik legfontosabb célja, hogy ápolja és fejlessze a hazai fakitermelő munkakultúrát, ezáltal javítsa a faanyag minőséget, és csökkentse a balesetek számát az egyébként rendkívül veszélyes szakmában. A fejlődés az elmúlt két évtizedben szemmel látható és tapasztalható, hiszen a versenyek balesetmentesen zajlanak le, az élcsapatok között pedig csak másodpercek vagy alig néhány hibapont dönt.

A szerelés és a kombinált versenyszám során is úgy kell gyorsnak lenni, hogy közben a versenyzők minden munkavédelmi szabályt kötelesen betartani. A favágók az Erdészeti Biztonsági Szabályzat előírásainak megfelelő védőfelszerelést viselnek: többek között vágásbiztos nadrágot és bakancsot, sisakot, fültokok, a motorfűrész-kezelők pedig arcvédőt.

Ugyancsak tilos munkavédelmi szempontból a gallyazás vagy egyéb motorfűrészes feladat végzése közben forgó lánccal lépni, vagy akárcsak a talpat fölemelni. Fontos szabály továbbá, hogy a hasításnál sújtásirányból a szembenállónak a felsőtestével ki kell térnie. Ellenkező esetben egy kézből kicsúszó fejsze ugyanis könnyen eltalálja a versenytársat. A megmérettetések során tehát végig precíz munkára van szükség, ami azt is jelenti, hogy nem elég gyorsnak lenni.

Szurkolásra fel!

A STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság 2022-es versenysorozata a versenyzőknek rengeteg szakmai hívást, a nézőknek, szurkolóknak pedig sok izgalmat és élményt tartogat.

A hangulatra a korábbi években sem volt hiány, a szervezők ezért idén is minden érdeklődőt várnak az egész napos megmérettetésre szeptember 10-én, a 35. Bábolnai Gazdanapokon.

Addig pedig kialakul a végleges mezőny is, hiszen augusztus 27-én Bükkzsércen zárul a regionális fordulók sora.

Minden további részlet a fakitermeloverseny.hu oldalon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A fa a 21. század építőanyaga

Sopronban a III. Erdei Szabadegyetem – döntéshozóknak című két napos eseményen június elején a faalapú gazdaság, az erdészet, a fa- és az építőipar szereplői és irányítói körüljárják a fa, mint megújuló nyers- és építőanyag alkalmazási lehetőségeinek kérdéseit.

Erdőgazdasági fejlesztések Nyíregyházán

Befejeződött a NYÍRERDŐ Zrt. több fejlesztése Nyíregyházán, melyekkel a vármegyeszékhelyen élők kikapcsolódási lehetőségeit szerette volna bővíteni az erdőgazdaság. A fejlesztéseket dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Hidas Tibor, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója adta át.

Akit a fa rabul ejtett

Úgy tartják, vannak sorsszerű találkozások. És bármilyen furcsa, ilyesmi nemcsak emberek között eshet meg. Alighanem így történt Gáspár Péterrel is, mikor jó negyven éve egy ismeretlen cégtábla becsalogatta, hogy többé el se engedje.

A szivacstégla a városi fák gyökereihez vezeti az esővizet

Bécsben is gondot okoz, hogy a nyári hőségben nem jutnak elég vízhez a városi fák. Erre jelenthet megoldást a szivacstégla, amely a fák gyökeréhez vezeti az esővizet. Az intelligens vezérléssel és szeleppel ellátott, napelemes betonkocka könnyedén beépíthető a szegélybe és akár kombinálható a csepegtetéses öntözési megoldással is.

Értéktartó gazdálkodás

A Tamási Erdészet 8000 hektár erdőterületet kezel, amelyből csaknem 7000 hektár egy tömbben, a Tamási–Gyulaj közti térségben helyezkedik el. Bár Tolna vármegyébe tartozik, a termőhely és az erdők sok mindenben hasonlítanak a kelet-somogyi képhez. Gazdálkodásunk egyik célja a természeteshez közeli elegyes erdők kialakítása, valamint a messze földön híres, igen értékes dámállomány megőrzése, fenntartása.

Erdő- és bozóttüzek oltására alkalmas járműveket szerez be a katasztrófavédelem

Erdőtűzoltó járműveket vásárol a katasztrófavédelem - közölte az MTI-vel kedden a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Több mint húsz kategóriában rendezték meg a westernlovas ob első fordulóját

A hétvégén Kiskunfélegyházán rendezték meg a westernlovas országos bajnokság első fordulóját, amelyen többféle versenyszámban és kategóriában több mint 60 versenyző mérte össze tudását.

A madarakat és a fákat ünnepelték Nyíregyházán

24 csoportban, csaknem 500 nyíregyházi és a vármegyeszékhely környékéről érkezett óvodás és általános iskolás vett részt pénteken a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertjében rendezett programon.

Eltérő illat, tapasz a leveleken

A Max Planck Kémiai Intézet kutatói a növények illatát vizsgálva fedezték fel, hogy az egészséges és a beteg példányok illata különbözik. Az Észak-Karolinai Állami Egyetem tudóscsoportja pedig a közelmúltban mutatta be azt a kisméretű tapaszt, amely már korai stádiumban utal arra, hogy a növényt káros hatás érte.

A (félig) megdőlt tézis

Nyolc fiatal versenyző, nyolc fiatal állat. Így állt össze a 30. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok ifjú holstein-fríz felvezetők számára kiírt verseny mezőnye, ahol idén mezőhegyesi győzelem született.