Back to top

Mit tud a kecsketej?

A kecsketejnek már az ókorban is sok kedvező egészségmegőrző és gyógyító hatást tulajdonítottak mind belsőleg fogyasztva, mind pedig külsőleg használva. Sokan pedig ma is úgy gondolják, hogy egészségesebb a tehéntejnél. Mi ebből az igazság? Erről kérdeztük Szűcs Zsuzsannát, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnökét.

Kleopátráról és Néró feleségéről, Poppearól, valamint Sissi osztrák császárnéról egyformán feljegyezték, hogy kecsketejjel kezelték a bőrüket
Kleopátráról és Néró feleségéről, Poppearól, valamint Sissi osztrák császárnéról egyformán feljegyezték, hogy kecsketejjel kezelték a bőrüket
Fotó: pixabay
A görög mitológia szerint Zeuszt is kecsketejjel nevelték, az orvostudomány első nagy tekintélyeiként számontartott Hippokratész és Paracelsus pedig fontos szerepet tulajdonított a gyógyító hatásának. Kleopátráról és Néró feleségéről, Poppearól, valamint Sissi osztrák császárnéról egyformán feljegyezték, hogy kecsketejjel kezelték a bőrüket.

A greendex.hu fenntarthatósági magazin cikke szerint „a kecske tejének összetétele sokkal egészségesebb a tehénénél, könnyebben emészthető, és a laktózérzékenyek nagy része is fogyaszthatja.” A szerző Börzsey Barbara idegenforgalmi közgazdász, aki állattartóként és tenyésztőként természetközeli életmódot folytat és kiemelten fontosnak tartja a környezetvédelmet, valamint a fenntarthatóságot.

Mint írja, a tehéntej okozta káros hatások nagy valószínűséggel a modern kori nagyüzemi állattartásnak és az ipari tej összetételének köszönhetőek, amelyet sok más tejallergiával foglalkozó cikk, valamint tanulmány is megerősít.

Kecsketartó ismerősöm szerint több vevője is egészségi állapota javulásáról számolt be a kecsketej és a belőle készült sajtok, joghurt fogyasztásának hatására.

Elmondása alapján „daganatosok, bélszindrómában szenvedők lettek jobban”, egy idősebb férfi pedig azt tapasztalta, hogy a kecskejoghurt rendszeres fogyasztásának köszönhetően évek óta tartó gyomorfájdalma szűnt meg.

A kecsketej fogyasztásának természetesen számos egészségmegtartó és gyógyító hatása ismert, csakúgy, mint a tehéntejnek. A kérdés azonban az, hogy valóban egészségesebbnek tekinthető-e, mint utóbbi, illetve fogyaszthatják-e a laktózérzékenységben, illetve tejfehérjeallergiában szenvedők.

Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke szerint nehéz megmondani, hogy mi állhat a fent leírt pozitív fogyasztói tapasztalatok hátterében, de azt biztonsággal állíthatja, hogy nem a kecske- és a tehéntej beltartalma közötti különbség.

Elképzelhetőnek tartja, hogy egy korábban laktózérzékenységben szenvedő ember tejcukorérzékenysége idővel rendeződik, mivel a bélrendszere regenerálódik és így már jobban tolerálja tejet.

Az azonban akár veszélyes tévedés is lehet, hogy vannak olyan tejek – akár az A2 tehéntej vagy a kecsketej -, amelyek nem váltják ki a tejfehérjeallergiát.

Ez nem igaz! – hangsúlyozta a szakember. A kecsketejben található fehérjék összetétele nem különbözik lényegesen a tehéntejben megtalálható hasonló fehérjékétől, és nem emészthetők jobban, mint azok.

A kecsketejben található fehérjék összetétele nem különbözik lényegesen a tehéntejben megtalálható hasonló fehérjékétől
A kecsketejben található fehérjék összetétele nem különbözik lényegesen a tehéntejben megtalálható hasonló fehérjékétől
Fotó: Magyar Mezőgazdaság
Alapvetően nincs jelentős különbség a kecse- és a tehéntej beltartalmában. A kecsketej minimálisan kevesebb tejcukrot és minimálisan több esszenciális – vagyis jó – tejzsírt tartalmaz, ami nem jelentős különbség az emberi szervezet zsírszükséglete tekintetében, de nincs benne lényegesen kevesebb azok közül az anyagok közül, amelyek problémákat okozhatnak.

A laktózintoleranciában szenvedőknek a savanyított, valamint a laktózmentes tejtermékek fogyasztása ajánlott. Ilyenek kecsketejből is készülhetnek, igaz, a sajtok közül a hosszabb érlelésűek előnyösebbek, ebből azonban többnyire lágy sajtokat szoktak készíteni.

„A kecsketej és a belőle készült termékek változatosabbá tehetik a táplálkozásunkat, színesíthetik az alapanyagok körét, de a speciális táplálkozási helyzetekben – mint a laktózintolerancia vagy a tejfehérjeallergia - nincs különbség tej és tej között

– húzta alá a szakember. Különleges gyógyító hatást tulajdonítani a kecsketejnek, akár veszélyes tévedés is lehet.”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Mégis beengedi Mexikó az amerikai GM kukoricát

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador a héten jelentette be, hogy szeretne megállapodni Washingtonnal. Mindezt azután, hogy az USA jogi lépésekkel fenyegetőzött annak hatására, hogy Mexikó meg akarta tiltani a GM (génmódosított) kukorica importját 2024-re.

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

3 szuperélelmiszer, amit mindennap fogyasztani kellene 40 éves kor felett

Az egészséges táplálkozás legfontosabb célja, hogy a szervezetet olyan tápanyagokkal lássuk el, amelyekre a fejlődéshez szüksége van. És ahogy egyre idősödünk, bizonyos tápanyagok még inkább nélkülözhetetlenné válnak a jólétünkhöz.

Vegán „sajtok”: mi van bennük, ha tej nincs?

A közelmúltban többen is azzal magyarázták a sajtok árának drasztikus megemelkedését, hogy a 2,8 százalékos tejen ársapka van, emiatt ezt veszik többen, így kevesebb alapanyag marad és drágább lesz, amiből sajt készülhetne. Érdemes megkóstolni pár növényi alapú sajthelyettesítő terméket, bár az a rossz hírünk, hogy azok általában semmivel sem olcsóbbak, mint a tejből készült eredeti sajtok…

Ismét veszett rókát lőttek ki

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a rendszeres monitoring program keretében kilőtt rókánál. A fertőzött állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisnamény község mellett ejtették el múlt héten. A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

Növényi étrenddel csökken a bélrák kockázata a férfiaknál

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.