0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Afrikai elefánt született a Nyíregyházi Állatparkban

Afrikai elefánt (Loxodonta africana) született a Nyíregyházi Állatparkban hétfőre virradó éjjel.

Az anyaállatnak, 21 éves Kwanzának és párjának, 29 éves Jacknek ez a harmadik utódja, egy bika és egy nőstény után ismét egy bikaborjú született. A park szakemberei és gondozói szeptember elejére várták a kis elefánt érkezését, de a tenyészpár hamarabb, szinte napra pontosan a park huszonötödik születésnapján „ajándékozta” meg a látványosságot – mondta el Gajdos László, az állatpark igazgatója az MTI-nek.

Hozzátette, az egyik orvoscsoport augusztus végére, a másik pedig szeptember végére prognosztizálta az elefánt születését. Kwanzát huszonkét hónapig tartó vemhessége alatt folyamatosan vizsgálták, ultrahanggal és vérvétellel követték az anyaállat és a kis elefánt állapotát.

Amikor hétfő hajnalban a gondozók bementek az anyához, Kwanza már anyatejjel etette kicsinyét.

Sokat még a szakemberek sem tudnak az utódról, az biztos, hogy külső segítség nélkül született meg, egészséges és valószínűleg hímivarú. Megvizsgálni és súlyát lemérni egy-két napon belül lesz lehetőségük a szakembereknek, akkor, amikor Kwanza megengedi a gondozóinak, hogy egy rövid időre elvegyék tőle a borját. Gajdos László megjegyezte, bár nagyon jó a viszony a gondozók és Kwanza között, az orvosi vizsgálatot úgy végzik majd el, hogy az anya egy védőrácson keresztül folyamatosan láthassa a kicsit.

Az igazgató felidézte, afrikai elefánt Magyarországon eddig csak Nyíregyházán született, és ez már a negyedik utód. Elsőként a 2008-ban Izraelből idekerült Yoki nevű tehén adott életet borjának, az anyaállat azonban néhány hónap múlva elpusztult, a kicsit pedig gyakorlatilag a gondozóknak kellett felnevelniük.

Huszonnégy órán keresztül vele voltak, etették és együtt aludtak vele, ennek köszönhetően rendben felnőtt és később másik állatkertben alapított családot.

Kwanza és Jack egy svéd, illetve egy angliai állatkertből került az Európai Fajmegőrzési Program keretében Nyíregyházára; mivel korábbi otthonaikban egyiküknek sem sikerült az utódnemzés, a koordinátorok úgy döntöttek, hogy a nyíregyházi szakemberek segítségével is érdemes próbát tenni.
Ez sikerült, Kwanzának és Jacknek 2015-ben és 2018-ban született két borja, majd a bikát – az újabb szaporulat szándékával – Nyíregyházáról Bázelbe helyezték át. Ott azonban egy év alatt sem foglalkozott az elefánthölgyekkel, ezért visszahozták Nyíregyházára.

Az elefántoknál nagyon fontos a szimpátia a többi elefánt és a gondozók iránt: Kwanzához, illetve régi helyéhez való ragaszkodását jól jelzi, hogy a szállítás miatt igen morcossá vált Jack amint meghallotta régi gondozói hangját, azonnal megnyugodott, majd pár héten belül párt alkottak Kwanzával, amelynek most született meg az eredménye – említette meg az igazgató.

A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg három ázsiai öt afrikai elefánt látható, utóbbiak közül a tenyészpár és a most született utód mellett még egy borjú, illetve a „nagynéni”, a 37 éves Bubba él együtt a közös kifutóban.

Forrás: MTI