0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Almában erősít a UPL

Új készítményeket és technológiákat mutatott be siófoki partnertalálkozóján a UPL Hungary Kft. Az anyacég nevében szereplő OpenAg® nyitottságot jelent az élelmiszerlánc minden szereplőjével kiépített még szorosabb kapcsolatra és az új gondolatok befogadására.

Piyush Kumar, a UPL Hungary Kft. country managere bemutatta, milyen sokszínű palettával rendelkezik a cég világviszonylatban. A növényvédő szerek és biostimulátorok mellett, amiről a magyar gazdálkodók már jól ismerik őket, a Decco cég megvásárlásával a zöldség-gyümölcs ágazatban is jelentős szerephez juthat. A palettát bővítő gombaölő vagy fertőtlenítő szerekkel képesek számottevően csökkenteni a termésveszteséget a szüret után, a tárolás és értékesítés során. A UPL biológiai megoldásokat is kínál a növények védelmére. A FIFA-val való együttműködés keretében pedig közösen egymilliárd tonnával tervezik csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást 2040-re.

Vízmegőrzés talajkondicionáló szerrel

Az idén a víz a legnagyobb korlátozó tényező a mezőgazdasági termelésben, kezdte mondandóját Valovics Attila fejlesztőmérnök.

Kísérletekbe is fogtak egy régóta engedéllyel rendelkező természetes vízmegkötő termék, a Zeba technológiába illesztéséről, hatékonyságáról. Ez a kukoricakeményítőből készült talajkondicionáló szer 360-szor annyi vizet képes megkötni, mint a saját tömege, ezáltal több vízhez jutnak a növények, a nedvesebb környezetben élénkebb a talajélet és jobban fölvehetők a tápanyagok.

A Zeba néhány hónap alatt lebomlik a talajban, de addig többször képes befogadni a vizet. Semleges kémhatású.

A növények kezdeti fejlődésének támogatására érdemes használni, így vetés, ültetés előtt juttassuk a talajba granulátumszóróval vagy aprómagvető géppel. Minden talajtípuson használható, de homokon adja a legjobb eredményt, illetve cserepes növényeknél a szubsztrátumba keverhető. Olyan kultúráknál érdemes használni, ahol drága az öntözés, vagy ahol nehéz vízhez jutni, hangsúlyozta Valovics Attila. Az idén fűszerpaprikában, csemegekukoricában próbálták ki a talajba keverve, valamint almatelepítéskor az oltvány gyökerének a kezelésére. Homoktalajon telepített almásban két sort kezeltek úgy, hogy 1:25 arányú Zeba és víz keverékéből készült pépbe mártották a gyökereket. Így egy kilogramm Zeba 300 csemete kezelésére volt elég.

A kezelt oltványok hamarabb indultak fejlődésnek.

Kápolnán dohány­ültetéskor próbálták ki a készítményt: a palántázógépre szerelt speciális adapterrel szórták ki négy sorból egyre. Az ellenőrző tőszámláláskor kiderült, hogy 11%-kal több dohánypalánta maradt meg a Zeba talajkondicionálóval kezelt sorokban. A harmadik kísérletben Üllőn hibrid napraforgó vetése előtt, talajfertőtlenítővel együtt juttatták ki a szert és sokkal egyöntetűbb állományt kaptak a hatására.

Digitális és biológiai megoldások

A UPL jövőképét festette fel előadásában Kiss Dániel gyümölcs-kultúrafelelős. Innovatív technológiákat kínál a cég az almatermesztésben, az egyik a Pixofarm telefonos applikáció, amivel mérhető a gyümölcsméret és a növekedési ráta, megállapítható az átlagos és az előrejelzett gyümölcsátmérő, a termés méretosztálya.

A napi gyümölcsnövekedés követésével meghatározható, hogy mennyire jól adagoljuk az öntözővizet és a tápanyagokat.

Mindehhez először meg kell adni a terület helyrajzi számát, az ültetvény jellemzőit, a termesztett fajtákat, és néhány kiválasztott fán 15 milliméteres matricákat kell ragasztani a gyümölcsökre. Ezekből és a telefonnal készített felvételekből számolja ki a program a várható termésmennyiséget, illetve helyi időjárás-előrejelzést is ad. Tavaly Csengerben és Pátyodon próbálták ki a Pixofarm applikációt. A jövőben rovarcsapdákkal szeretnék kiegészíteni, hogy még sokoldalúbb tájékoztatást adjon az ültetvényről.

Repcében már sikerrel működik a UPL ProNutiva programja, amit almára is kidolgoztak, és a benne szereplő készítmények hazai engedélyezése indulhat. Olyan technológia ez, amivel garantáltan javítani lehet a minőséget és növelni a termésmennyiséget, hangsúlyozta Kiss Dániel. A ProNutiva a hagyományos növényvédő szerek és a biológiai megoldások kombinációjára épül.

Hazánkban engedélyezés előtt áll egy új, gombás betegségek ellen kifejlesztett biológiai készítmény. Hatóanyaga a tengeri algákból kivont laminarin, ami aktiválja a növény védekezőrendszerét, ezáltal számos gombás és baktériumos betegség megelőzésében segít.

Almában varasodás, tűzelhalás és tárolási betegségek ellen érdemes használni megelőző módon. Fölerősíti a gombaölő szerek hatását, emiatt kevesebb kémiai növényvédelemre van szükség. Alkalmazásával minimálisra csökkenthető a termésben a szermaradék, ami fontos szempont a vásárlók és az áruházláncok számára. A UPL másik igen hatékony biológiai növényvédő szere a szuperszelektív Carpovirusine, ami almamoly granulovírust tartalmaz, és csak az almamolylárvákat betegíti meg és pusztítja el. Hatása a következő nemzedékre is kiterjed.

Új, aminosavat és kalciumot tartalmazó készítményük egyelőre engedélyezés alatt áll, ami az alma kalciumtartalmának, ezáltal húskeménységének és tárolhatóságának a javítására szolgál. A tárolási betegségeket lehet kivédeni a Pomax gombaölő szerrel még a szüret előtt.

Kíméletes csávázás

A vetőmagok csávázása az emberi egészséget és az ökoszisztémát is kíméli, hiszen kivált néhány állománypermetezést, és nagyon kis mennyiségben kell használni a készítményeket, derült ki Vados Csaba csávázószer-termékfelelős előadásából.

Az is fontos szempont, hogy a hatóanyag ne befolyásolja a talaj­életet és ne maradjon meg sokáig a talajban.

A UPL csávázószerei megfelelnek ezeknek a követelményeknek és még tovább nő a hatékonyság a mikroemulziós formulációnak köszönhetően, ami nagyon jó fedést és tapadást tesz lehetővé.

A cég két gombás fertőzések megelőzésére szolgáló készítményét, a Rancona 1 ME-t és a Rancona i-Mixet minden AKG-programban korlátozás nélkül lehet használni gabonafélék csírakori betegségei ellen. A Rancona i-Mix üszöggombák ellen is hatékony, és szójában is bevethető (szükséghelyzeti engedéllyel).

Mind gyakoribb a rovarkártétel a szántókon, különösen a drótféreg és a csócsárló ellen kell védeni a kelő növényeket. A drótférget nehéz „elkapni”, mert hidegben, száraz időben a talaj mélyebb rétegeibe húzódik, általában ősszel kell kezdeni ellene a védekezést. Ugyancsak ősszel esedékes a gabonafutrinka (csócsárló) elleni védekezés. Ez a kártevő akkor szaporodik fel, ha kalászost kalászos követ a táblán. Ellene a kontakt cipermetrin hatóanyagot tartalmazó Signal 300 ES a megoldás. Ez a piretroid a talajban több héten át megőrzi hatékonyságát, mert ott egyenletesebb a hőmérséklet és a nedvességtartalom és nem éri napsugárzás, így nagyon hatékony a drótférgek ellen.

Technológiai csomagban 10 tonna vetőmagra kínál gombás betegségek és rovarok elleni védelmet a UPL, a hazai csávázószer-piac meghatározó szereplője.

Forrás: Kertészet és Szőlészet