Back to top

Csemegeszőlők Kisfáiban

Rendkívüli érdeklődés övezte a Kisfái Ökokertben rendezett csemegeszőlő-bemutatót és tanácskozást, ahol különleges, hazánkban nem minősített fajtákat ismerhettek meg a résztvevők. Napjaink legnagyobb kihívása azonban az alkalmazkodás a klímaváltozáshoz.

Nem okoz különösebb kárt, de néhány éve nálunk is megjelent a kígyóaknás szőlőmoly
Nem okoz különösebb kárt, de néhány éve nálunk is megjelent a kígyóaknás szőlőmoly
Fotó: Horváth Csilla
Amit eddig csináltunk, már nem érvényes a klímaváltozás miatt, mondta előadása bevezetéseként Németh Krisztina, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet kecskeméti kutatóállomásának munkatársa. A megszokottól eltérően alakul a havi hőmérséklet, az idő előtti fölmelegedést visszatérő hideg időszakok követik. Nagy gond a szárazság is, amit az idén nem kell magyarázni. Már harmadik éve nincs elég téli csapadék, a vízhiány 150-200 milliméter csapadéknak felel meg, figyelembe véve a szőlő vízszükségletét és a talaj párolgását is.

Áprilistól októberig 250-300 milliméter vízre van szükség a szőlőültetvényekben, lehetőleg egyenletes eloszlásban. Különösen a kötődés előtti szárazság befolyásolja hátrányosan a termést.

Az aszály hatására romlik a tápanyag-felvétel, gyakoribbá válik a korai pusztulás és a fás betegségek, a klímaváltozás miatt gyakoribb a napégés és eltolódnak a fenológiai fázisok, a szüretidő. Új károsítók is megjelennek a szőlőben, illetve az ismertek más fejlődési állapotban találkoznak a növénnyel vagy gyorsabban fejlődnek és több nemzedéket nevelnek.

Csemegeszőlők a Kisfái Ökokert fóliaházában
Csemegeszőlők a Kisfái Ökokert fóliaházában
Fotó: Horváth Csilla
Mivel előzhetjük meg ezeket a károkat? Ha öntözni tudjuk a szőlőt, fontos, hogy néhányszor, de nagy vízadaggal (30-40 mm) tegyük, hogy átáztassuk a gyökérzónát és a nedves talajból tápanyaghoz is jussanak a növények. A napégést úgy tudjuk megelőzni, ha nem levelezzük le a fürtzónát, illetve új ültetvényt észak-déli soriránnyal telepítsünk. Fontos a termőhelyre alkalmas fajták kiválasztása is, valamint a megfelelő alany-nemes kombináció. Mostanában arra is érdemes figyelni, hogy az alanyból a megszokottnál nagyobb rész legyen az oltványon, mert úgy jobban kifejti kedvező hatásait.

Különös figyelmet érdemel a tápanyagellátás és a növénykondicionálás, hogy javuljon a tőkék ellenálló képessége a környezeti tényezőkkel és károsítókkal szemben.

A kihajtást és az érést is tudjuk gyorsítani vagy késleltetni különböző módszerekkel, ilyen a metszés ideje, a takarásos termesztés vagy az árnyékolóháló használata.

Fülei Zoltán két fajtát bejelentett állami minősítésre
Fülei Zoltán két fajtát bejelentett állami minősítésre
Fotó: Horváth Csilla
Szögi Gyula családi gazdálkodó Ásotthalomról érkezett, hogy ismertesse csemegeszőlő-termesztési gyakorlatát. Jégháló alatt 2 hektáron, fóliasátorban pedig 1,5 hektáron termeszt szőlőt, elsősorban a megbízható Pannónia kincsét. Kipróbált még néhány ígéretes fajtát, amelyekről megosztotta tapasztalatait. A Victoria (a hasonnevű fajták közül a fehér) esetében hajtatásnál nehéz megtartani a termőegyensúlyt. A fakadás nem egyöntetű még a tőkén belül sem, kötődési problémák is lehetnek. A fajta könnyen reped és lisztharmatra érzékeny. A Black magic nagyon erős növekedésű csemegeszőlő, korán érik, bogyói szép színűek, roppanósak. Telt fürtje nagyon mutatós, időnként azonban madárkás lehet. A Michele Palieri olasz fajta, erős növekedése miatt sok zöldmunkát igényel és késői érése miatt nem éri meg hajtatni.

Fülei Zoltán, a rendezvényt szervező Kisfái Ökokert Kft. ügyvezetője sok csemegeszőlőt kipróbált ökológiai termesztésben és fólia alatt. Különösen büszke arra a tőkére, amire több mint 50 fajtát oltott és a hatalmas, 2 mázsa termést adó Preobrazenie tőkére, ami fóliaházban, folyamatos öntözés és trágyázás mellett képes erre a hozamra. Az ökológiai növényvédelemben segítségül hívjuk a természetes ellenségeket, ennek egyik hatékony módja a rovarcsalogató virágzó növények ültetése. Ilyen vetőmagkeverékből néhány sávot láthattak is az érdeklődők a bemutatón. Csapdázással is jól össze lehet gyűjteni a kártevőket, erre a célra feromon-, szín-, illat- vagy fénycsapdákat lehet használni a kártevőktől függően.

A Preobrazenie termése fóliaházban
A Preobrazenie termése fóliaházban
Fotó: Horváth Csilla

 Permetezésre olajokat és egyszerű anyagokat lehet használni, mint a narancsolaj vagy a tejsavó.

Fülei Zoltán azt is bejelentette, hogy megkezdte két fajta, a nála nagyszerűen bevált Preobrazenie és Dubovszkij Rozovij csemegeszőlő honosítását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál és ideiglenes szaporítási engedélyt kapott rájuk.

A kárpátaljai Csepéről mutatott be fajtákat a rendezvény sztárvendége, Borisz Rebrik. Egy-egy fürtöt láthattak az érdeklődők különböző ukrán, moldáv és orosz fajtákból, amelyek azonban hazánkban nem szerepelnek a nemzeti fajtajegyzéken, így nem is szaporíthatók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Kettő-öt évünk van, hogy a gázpedálra lépjünk”

Átalakul a világgazdaság, azon belül az állattenyésztés és a takarmányipar. Hogyan érdemes reagálni erre a hosszú távú fennmaradás érdekében? Erről beszélt Varga Ákos, az UBM csoport igazgatósági elnöke a Portfolio Agrárium 2023 konferenciáján, Kecskeméten.

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.

Megkezdődött a 2022. évi AKG és ökológiai gazdálkodás támogatás kifizetése

Megindultak a 2022. évi agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és ökológiai gazdálkodási (ÖKO) támogatások kifizetései, így a tavaszi munkák idején a tervek szerint mintegy 130 milliárd forint értékben jutnak forráshoz a programokban részt vevő gazdálkodók. A magyar kormány és az agrártárca továbbra is a magyar gazdák mellett áll – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

Agrártechnológiai Nemzeti Laboratórium fejlesztésére nyert pályázati forrást a Nébih és a MATE

Agrártechnológiai Nemzeti Laboratórium fejlesztése céljából nyert számottevő, 1,2 mrd Ft pályázati forrást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel közösen, a Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal Nemzeti Laboratórium programjában.

Esőkkel kísért lehűlés

Az elmúlt egy hét nagyrészt száraz, de egyre melegebb időjárása kedvezett a tavaszi munkáknak és a vegetáció gyors fejlődésének, ugyanakkor a talajok felszín közeli rétege sokat száradt. A folytatásban azonban a már kritikusan száraz északnyugati tájakra is érkezik eső, amihez lehűlés is társul – szombaton csak pár fokkal, majd hétfőtől jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

Fenntarthatósági szempontok a borászatban

Ma már a környezettudatosság egyre több iparágban, tevékenység során kap szerepet. Benesch Antal főborásszal arról beszélgettünk, hogy a borászati-szőlészeti tevékenység hogyan tud környezettudatos lenni, az Érseki Pincészet esetében milyen intézkedéseket tesznek e téren.

Két év alatt 100 helyet javított a MATE a QS agrártudományi rangsorában

Újabb 50 helyet javított és ezzel a 151-200. helyet érte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsorán, a Quacquarelli Symonds (QS) 2023-as agrártudományi ranglistáján. Ezzel az eredménnyel a valaha volt legjobb pozíciót érte el az egyetem és a világ legjobb 12 százalékába került a számára legfontosabb tudományterületen.

Négyszeresére növelte a kormány a kárenyhítési alap forrásait

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte Nagy István agrárminiszter. A magyar kormány ennek érdekében az agrárkár-enyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?