Back to top

Uborkatermesztés vegyszerek nélkül

A biológiai védekezés a kilencvenes évek kezdetétől a paradicsom és a paprika, az ezredfordulótól pedig az uborka növényvédelmében vált gyorsan egyeduralkodóvá. Az eltelt időszakban folyamatosan bővült azon kártevők köre, amik ellen természetes ellenségeket használhatnak a kertészek.

Zöld vándorpoloska
Zöld vándorpoloska
Az Amblyseius cucumeris ragadozó atka és az Orius laevigatus ragadozó poloska nagy előrelépést jelentett a tripszek elleni védekezésben. A későbbiekben a takácsatka ellen a Phytoseiulus persimilist kezdték telepíteni, mert jól kiegészítette az akkor alkalmazott szelektív növényvédő szereket (Nissorun, Torque). A kígyóuborka-állományokban az üvegházi molytetűt 2005-től sikerült könnyebben kontrollálni, miután az Amblyseius swirskiit kezdték betelepíteni a kertészek az Am­b­lyseius cucumeris helyett. Az A. swirskii a liszteske tojásainak és az L1 lárváinak fogyasztásával 95-100%-ban megoldotta a molytetű elleni védekezést. Azt megelőzően sok parazitoid fürkészdarazsat, Encarsiát és Eretmocerust kellett telepíteni.

Megszabadultak a vándorpoloskától

A 2010-es évek végére a vándorpoloska elterjedésével lezárult a biológiai védekezés aranykorszaka. Sok kertész nem is telepített Oriust, mert előre látható volt, hogy néhány hónap múlva a Nezara betelepedésével kénytelenek az Oriust is elpusztító vegyi kezelések végzésére. A zöldségekben addig évről évre csökkenő vegyszermaradványok mennyisége ismételten nőtt. Az exportpiacaink szűkültek, és termékeink alacsonyabb árkategóriába kerültek a magyar zöldség MRL (engedélyezett legmagasabb szermaradék, maximum residual level) értékének növekedése miatt. Az abban az időszakban megjelent Boun­dary+Hunter+Trainer szerkombi­ná­ció vegy­szermentességet ígérve az uborkatermesztés nagy részét kivette a válságot élő biológiai védekezésből. 2019-ben ugyanakkor a készítmény ivermektin-tartalma miatt felfüggesztette a Nébih a Boundary növénykondicionáló engedélyét. A Franciaországban, Belgiumban és Magyarországon a Koppert cég által vezetett Trissolcus sp.-kísérletek reményt adtak, hogy a biológiai védekezés kijut ebből a válságból.

A Trissolcus sp. egy Európában honos tojásparazita, amely hatékonyan szaporodik az idegenhonos Nezara viridula poloska tojásaiban.

Az elmúlt évben és idén több kultúrában és helyszínen végeztünk sikeres biológiai védekezést a vándorpoloska ellen.

A tavalyi 10 db/m2/hét helyett elegendőnek bizonyult 1-2 db/m2 preventív és 3-6 db/m2/hét kuratív telepítés, mivel időben, már márciusban el tudtuk kezdeni a kihelyezéseket. A két év kísérleti eredményeiből megállapíthatjuk, hogy a Trissolcus sp. tojásparazita alkalmas a Nezara viridula elleni védekezésre. Minden kísérleti helyszínen megvédte a paprika-, uborka- és a tojásgyümölcs-kultúrákat a vándorpoloskától. Így a biológiai védekezés sértetlenül fennmaradt, nem kellett kiirtani a Nezara elleni védekezésekkel. A márványospoloska augusztus elejéig nem okozott problémát egyik helyszínen sem.

Nincs levéltetű, nincs vírus

A Trissolcus sp. alkalmazása utat nyitott a teljesen vegyszermentes technológia kifejlesztéséhez is. Uborkakultúrában két helyszínen, a Nemeskert Kft. forráskúti telepén és a Piggy-Land Kft. táskai kertészetében nemcsak a poloska elleni védelmet valósítottuk meg, hanem a levéltetvek és a bagolylepkék ellen is 100%-ban sikeres biológiai védelmet indítottunk el.

A levéltetű elleni biológiai védekezés a növényvédelem legnehezebb és legnagyobb szaktudást igénylő eljárása. Az integrált védelemben a levéltetveket szelektív, a hasznos élő szervezeteket kímélő növényvédő szerekkel (Teppeki, Chess, Movento) irtották.

Ezeket a kémiai anyagokat csöpögtető öntözéssel együtt juttatták be a növényekbe, így jobban kímélte a növényen lévő ragadozó atkákat és ragadozó poloskákat. Az utóbbi években ez a módszer több okból problémássá vált. Míg régebben elég volt 2-3 csöpögtetés egy évben, manapság háromhetente ismételni kell a kezelést. A Chesst, az egyik leghatékonyabb, legkímélőbb készítményt kivonták a forgalomból; a Teppeki használata nagyon beszűkült, mert a metabolitjának tartósan a növényben maradó szintje miatt az exportpiacok és a magyar áruházláncok nem fogadják el a termékeket; a Movento pedig az engedélyezett kétszeri kezelésnél gyakrabban és önmagában alkalmazva hatékonyságát vesztette. Az újabb szerek, mint a Closer, Sivanto pedig komoly mellékhatással vannak a hasznos élő szervezetekre.

Már a Cucurbit aphid-borne yellows virus (CABYV) is veszélyezteti a kígyóuborkát
Már a Cucurbit aphid-borne yellows virus (CABYV) is veszélyezteti a kígyóuborkát

Az uborkát több levéltetűfaj támadja. A legjelentősebb az uborka-levéltetűnek is hívott Aphis gossypii. Ellene az Aphidius colemani (Aphipar) fürkészdarázzsal és Aphidoletes aphidimyza (Aphidend) gubacsszúnyoggal védekezünk. Megjelenhetnek még nagyobb méretű fajok is, mint a Macrosiphum euphorbiae és Aulacorthum solani, ellenük az Aphidius ervi (Ervipar) és az Aphidius abdominalis (Aphilin) termékeket vethetjük be. A technológia alapját az Aphipar és az Aphidend megelőző telepítése adja. Ha csak a levéltetvek megjelenésével egy időben kezdenénk, többnyire elkésnénk vagy nagyon nehéz feladat elé állítanánk magunkat.

A korai gyors kontroll az uborkát támadó levéltetvek által terjesztett vírusok miatt is fontos.

Az utóbbi években az uborka mozaik vírus (Cucumber mosaic virus), az uborka sárgamozaikja (Zucchini yellow mosaic virus) és az új, Hollandiában is súlyos károkat okozó Cucurbit aphid-borne yellows virus (CABYV) okozza a legjelentősebb károkat. A gondot a második ültetés időszaka jelenti, mert a levéltetvek nyár közepére már tele vannak vírussal. Preven­tíven 0,25-0,5 db/m2, kuratívan 1-2 db/m2 Aphipar, Aphidend volt telepítve. A nyári kultúránál a hiperparaziták is gondokat okozhatnak, folyamatos ellen­őrzé­sük nagyon fontos, mert a védelem gyorsan meggyengül a megjelenésük után.

Tojásparaziták bagolylepkék ellen

A másik újdonság, amit a Biocont Kft.-vel közösen indítottuk el, az a bagolylepkék, például a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) és a déli aranybagoly (Chrysodeixis chalcites) elleni 100%-os biológiai védelem.

Az ideihez hasonló száraz évben a gyapottok-bagolylepke nagyon jelentős károkat okoz, mivel a szabadföldön minden száraz, a hazai harmadik nemzedéket és a mediterráneumból felrepülő populációt csak a hajtatott területek „zöldje” fogadja.

Azért választottuk a biológiai védekezést, mert az uborka napi szedése mellett nem tudunk hatékony növényvédő szert alkalmazni. Az egynapos várakozási idővel rendelkező Ste­wardot kivonták a forgalomból. A Dipel jó védelmet biztosít a déli aranybagollyal szemben, mivel az főleg a lombozaton károsít, de a magas dróton termesztett uborka hajtáscsúcsaiba lerakott gyapottok-bagolylepke tojásokat, illetve a fiatal hernyókat nem tudja elérni a permetlé.

Az ötletet a Biocont sikeres szabadföldi drónos kísérletei adták. Csehországban több száz hektáron sikeresen védekeznek ellene Trichogramma-fajokkal kukoricában. A tojásparazitákat kéthetente Mini-Airbug ventilátoros kézi fújóval szórtuk ki a területre. A kihelyezések alkalmával igyekeztünk a növényzet fölső harmadát kezelni. Az eredmények biztatóak, csak minimális kárt észleltünk az uborka csúcslevelei között. Valószínű, hogy a paralizálódott bagolylepketojásokból kikelő petefürkészek saját populációt hoztak létre, tovább erősítve a védelmet.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/35 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítésők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

A jó talaj aranyat ér - van, akinek egy unciányit

Nem véletlenül választotta a címben szereplő gondolatot mottójául az Agro.bio Hungary Kft. évzáró-évnyitó rendezvényén. A talaj ügyét szívén viselő cég elsősorban szerette volna felhívni a figyelmet legfontosabb termelő eszközünkre, másrészt az Aranykorona akció keretében fődíjként egy uncia befektetési arannyal térhetett haza a szerencsés gazdálkodó.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Mégse lehet paintballozni a farkasokkal Hollandiában

Az ügyben eljáró holland bíróság elutasító ítélete alapján a kelet-hollandiai Gelderland tartomány visszavonta szerdán azt az engedélyt, amely lehetővé tette volna az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasok elüldözését paintballfegyverekkel a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból, különösen a Hoge Veluwe Nemzeti Parkból.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.