Back to top

Budafok: Budapest Grinzingje

A korábbi évekhez hasonlóan az idei Budafoki Pezsgő Bornapok felhőtlen hangulattal, kiváló borokkal, pezsgőkkel, kézműves vásársorral, kulturális, képzőművészeti és családi programokkal, valamint koncertekkel várta a nagyérdeműt. A hagyományosan szeptember első hétvégéjéhez köthető eseményre nem csak a fővárosiak voltak kíváncsiak, sokan jöttek vidékről, sőt a határon túlról is.

Aki járt már Bécs különleges városrészében, a Grinzingben megérti a látogatók lelkesedését. Ha év közben nem is tudunk olyan sok borkiméréssel – Heuriger-el, azaz borozóval – találkozni, mint az osztrák fővárosban, a Budafoki Pezsgő Bornapok három napján egy helyen nagyon sok magyar borral lehet ismerkedni. Ráadásul csak néhány villamosmegállónyira a város szívétől… Budafok is lehetne egész évben Budapest „grinzing-je”, talán még megélem, hiszen minden adottsága megvan hozzá.

Fotó: viniczai

Már a római időkben is lakott volt, a borról lett híres - az innen bányászott kövekből épült a fél belváros, és bohó napjaiban itt lubickolt Krúdy éjszaka a Dunában –, a főváros legmediterránabb negyede, XXII. kerülete, Budafok. A Duna fölé magasodó, hegyre kapaszkodó zegzugos utcák még úgy különleges hangulatot árasztanak, hogy a városrészben az elmúlt 50 évben jó pár lakótelepet és modern épületet emeltek.

A Camponában állomásozott római légiók telepítették itt az első tőkéket, és ők voltak azok is, akik először építkeztek a Tétényi-fennsíkon található mészkőből.

Újbóli benépesülése Savoyai Jenő nevéhez kötődik. A francia katona, aki az osztrák seregben épített karriert, a törökök kiűzése után egy földbirtokos özvegyétől vette meg a Dunába omló szirtfalról Promontoriumnak elnevezett területet Csepellel és Ráckevével együtt 1698-ban. A Csepellel szemben lévő területre ekkor még tilos volt házat építeni, de a Savoyai által betelepített rác és német ajkú telepesek 7 évre adómentességet kaptak, ha a Duna szemközti oldalán lévő mészkőhegy lankáira szőlőt telepítettek, majd azt művelték. Végül az utcákba rendeződött, templommal, iskolával ellátott település alapításának engedélyéről szóló dokumentumot Mária Terézia adta ki. Az 1739-ben zsellérközséggé kinevezett Promontor élete innentől kezdve bő száz éven át főleg a borról szólt.

Fotó: viniczai

A bányászat nyomán azonban nemcsak a barlanglakások, de az a 80-120 km hosszú – a pontos számot ma sem ismerjük –, szerteágazó vájatrendszer is megjelent, amely a filoxéra előtt tökéletes hely volt a helyi szőlősgazdáknak a bor tárolására – az üresen maradt pincerendszert pedig budai és pesti vendéglősök bérelték bortárolás céljából. A város és így a vámhatár közelsége nemcsak a vendéglősöket inspirálta arra, hogy Budafokon tartsanak fenn pincét, de mások is úgy gondolták, hogy a bornak és a pezsgőnek van létjogosultsága Budafokon.

Budafok az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb borkereskedelmi központja volt, a saját szőlő termesztésén és a borászaton túl.

Budafokon az 1900-as évek elején már 302 kereskedelmi borpincészet üzemelt. Nem mellékesen 1882-ben jött létre a ma is világszerte ismert Törley Pezsgőgyár, 1886-ban pedig a Francois Pezsgőgyár.

Szakemberek elmondása szerint

Budafokon több olyan pinceágat is találunk, amely „behajózható”, azaz Dunára nyíló bejárattal rendelkezik.

Mindezek felfedezése a turizmus fellendítésében óriási segítséget jelenthetne. Ha néhány évvel ezelőtt fesztiválmentes hétköznapokon a szomjas turista szeretett volna egy pohár borra beülni valahová, igencsak kereshette a nyitva lévő poharazót, nem találta. Ma több helyen is várják azokat, akik a régi budafoki hangulatot szeretnék megidézni. Ebben is segít az új lendületet kapott Promontórium Borlovagrend, amely szorgalmasan dolgozik a budafoki borkultúra megújításáért. Budafoki Pezsgő Bornapokon évek óta szervezi a lovagrendek felvonulását, új tagok avatásával teszi színesebbé a programot, s hogy a szakmaiság se maradjon el, Dr. Urbán András kistermelői borversenyen aranyérmeinek kiosztására is itt kerül sor, idén pedig közös koccintást szerveztek a közönséggel a megalakulásuk 30. évfordulója alkalmából.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

Biztonságos törődés: Mire figyeljünk élelmiszer-adományozáskor?

Advent időszakában sokan adományozással segítik szebbé tenni nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. Az élelmiszer-adományozás az egyik legkézenfekvőbb és legjobb megoldás, azonban ennek is megvannak a szabályai.

Új látogatóközponttal várja az érdeklődőket Magyarország leghosszabb barlangja

Átadták a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontját kedden; a 254,5 millió forintos beruházáshoz 234,99 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást használtak fel - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága kedden az MTI-vel.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.